Poslední bitva války Jihu proti Severu

Letošní události ve Spojených státech, kde statisíce studentů a jiných lidí demonstrují, ukazují obraz, jaký jsme dosud neznali. Připomíná to Abrahama Lincolna, když promluvil k vojákům, že všichni lidi jsou si rovni. Toto velké dědictví nejskromnějšího a možná největšího amerického prezidenta má své pokračování a já si myslím, že nakonec zvítězí.

S Trumpem jsem měl problémy od prvního okamžiku. Počínaje pohledem na ženy. Něco tak špinavého jsem již dlouho neviděl. Vyhrožoval řadě žen, že je bude žalovat, protože ho obvinily ze sexuálního obtěžování. Má nevyřízené spory nejen s nimi, ale i se svým účetnictvím. Všichni američtí prezidenti v poslední době předložili své účty. Trump nikoliv, ačkoliv se ho k tomu soudy snaží donutit. Jeho zásah do soudnictví je něčím, s čím se Američané budou muset v budoucnu ještě hodně dlouho potýkat, protože najmenoval tolik soudců, včetně Nejvyššího soudu, že se atmosféra justice zcela mění.

V poslední době měl problémy s několika svými bývalými spolupracovníky, na které byl pyšný, že si je vybral, vzápětí je však vyhodil nebo sami odešli. V posledních dnech mu hrozí publikace knihy bývalého poradce pro národní bezpečnost Johna Roberta Boltona The Room Where it Happend (Místnost, kde se to stalo). Je to děsivé svědectví, kde se říká, že žádal o pomoc nejen u Putina v Rusku, ale i u čínského vůdce Si Ťin-pchinga, aby ho podpořil v souboji s Bidenem. Je neuvěřitelné, že vůdce demokratického světa, který vyhrožuje vlastním lidem, žádá největší a nejmocnější nepřátele Spojených států, aby ho podpořili v příštích volbách.

Zajímavý je jeho náhled na Covid – 19, který pustoší Spojené státy. Předstírá jako kdyby se o nic nejednalo. Začíná volební kampaň v místě, kde v roce 1921 byly povražděny stovky černošského obyvatelstva. Dělá to v době, kdy se infekce nezastavila a rozšiřuje se v několika státech plným proudem. Obětí viru je přes sto tisíc a je nebezpečí, že nákaza postihne několik milionů lidí.

Respekt k policii je u mladých lidí minimální, obzvláště po vraždě Afroameričana George Floyda, který se sice něčím provinil a na to by se nemělo zapomínat, ale lidé jsou rozhořčeni brutalitou vraždy.

Děsí mne jeho energie, nebojí se, je rváč a má rysy budoucího diktátora. Někteří se domnívají, že mu jde o dědičné království, kdy královská koruna by přešla na jeho děti. Pro nás je zajímavé, že jeho první manželka Ivana rozená Zelníčková byla Češka ze Zlína. Je maminkou jeho dcery Ivanky, která hovoří anglicky, francouzsky, ale na rozdíl od svého bratra Donalda ml., z češtiny ovládá jen základy (wiki). Přesto má obdiv některých našich žen.

Jeho manželka Melanie se svěřila s tím, že její manžel upadá, ale to je možné, protože žít s Trumpem asi není snadná věc. Na druhou stranu být první dámou není také k zahození, přestože Trump je totálně neschopný, tak jak to naznačil Bolton. Amerika tedy bojuje o svoji duši. Jestliže prohraje, tak běda světu!

Ovšemže jsou mezi námi lidé, kteří vše svádějí na Baracka Obamu a Angelu Merkelovou a že Trump je jediný člověk, který svět může vyvést z této pasti. Ale podívejme se na jeho spojence, z Evropy nezbyl skoro nikdo, ale je tu severokorejský diktátor Kim Čong-Un, o kterém Trump prohlašuje, že má s ním velice pěkný vztah. Chválí ho, že od něj dostal krásný dopis, ale korejský diktátor tvrdí, že mu nic neposlal. Na tomto příkladu vidíme, že má Trump neuvěřitelnou schopnost lhát. Dalším spojencem je saudskoarabský princ Muhammad bin Salmán, který má na svědomí vraždu amerického novináře Džamála Chášukdžiho na saudskoarabském velvyslanectví v Turecku. Přestože americké bezpečnostní složky saudskoarabského prince uznaly za zodpovědného z vraždy, Trumpova rodina se s ním kamarádí dál. To vše nasvědčuje tomu, že je neschopným prezidentem. 

Doufejme, že tyto volby vyhraje Joe Biden, který je čím dál silnější, klidnější, lidštější. Byl by to pěkný závěr jeho kariéry. Kdybych byl věřící člověk, klekl bych na kolena a prosil Boha, aby nás zbavil Trumpova nebezpečí.

Josef Čermák

***