Přídělový systém na Kubě

Ekonomická situace na Kubě se zhoršuje i díky embargu na dovážené zboží z USA, které zavedla administrativa Donalda Trumpa poté, co jej zrušil prezident Barack Obama. V současnosti se do ní promítá také občanská krize ve Venezuele, která dováží na Kubu ropu. Zásoby jídla v obchodech jsou nedostatečné a obyčejní Kubánci jsou krizí velmi zasaženi.
Každá domácnost má přidělené množství základních potravin podle počtu členů v rodině, za státem dotované a velmi nízké ceny. Příděly se zapisují do speciální knihy, kterou má každý Kubánec při nákupech u sebe. Jen namátkou - každý dospělý má nárok na 6 vajec, 0.3 litru oleje, 115g kávy, 2.7kg rýže měsíčně. Dále má nárok na černé fazole, bílý a hnědý cukr a těstoviny.
V současnosti je na Kubě velký nedostatek vajec, mléko a jogurt jsou určeny pouze pro děti do 7 let, důchodce a nemocné. Potraviny lze dokoupit ve speciálních obchodech za vyšší ceny, jsou-li k mání, a speciální měnu konvertibilní pesos. Mnoho Kubánců se proto snaží si přivydělat drobným podnikáním, které doplní rodinnou pokladnu. Podniká se ve všem - od drobného prodeje kávy, masa, instalatérských součástek, hraček až po pronajímání pokojů turistům a průvodcovské služby. Prázdno v obchodech však zůstává.

Text a foto: Pavel Nasadil-Kuba-červenec 2019

***