Cesta do hlubin duše prezidenta Trumpa

Není to cesta příjemná. Ta duše je tak přičmoudlá, že se ti chce vyskočit a pelášit od ní co nejdál. Jak zacházet s notorickým lhářem, který za necelé čtyři roky byl schopen vyslovit přes třináct tisíc lží a skoro stejný počet polopravd. Příležitostí měl víc než dost. Mohlo to začít místem narození jeho tatínka. V nedávném televizním pořadu jsem ho slyšel a viděl tvrdit, že jeho otec se narodil v  kouzelném místě v Německu. Tu informaci popřela televizní stanice, která program vysílala a ukázala fotografii křestního listu jeho otce: narodil se v New Yorku. Jsou svědci, před nimiž se vyjádřil, že přemýšlí o tom, jak zastavit nevítanou  migraci zřízením příkopu podél jižních  hranic Spojených států, který by byl naplněn vodou s aligátory a hady a ti by si pochutnávali na svých obětech. Také si hrál s myšlenkou střílet na nohy uprchlíků a tím zastavit jejich pochod do země zaslíbené. Poněvadž jsem také uprchlík, jsem rád, že jsem nikdy netoužil být občanem USA. Ne, že bych neobdivoval řadu  velkých  Američanů, včetně politiků počínaje Lincolnem.

Pro Donalda Trumpa je čas odejít. Nemyslí si to všichni. Dokonce si to zatím myslí jen nevelká většina Američanů a představitelé několika evropských zemí. Donald Trump, snad proto, že se cítí na svět poslán, aby ho politicky a hospodářsky spasil, prohlásil se za největšího znalce vojenství, ačkoliv v armádě nikdy nesloužil, největším meteorologem, ačkoliv meteorologii nikdy nestudoval. Nestudoval ani dlouhou řadu jiných oborů, které všecky rovněž ovládá...

Až do roku 2016 jsem toho o něm mnoho nevěděl. Jen  to, že když mu bylo asi osm let, dal mu tatínek  k narozeninám jeden milion dolarů. To byl pravděpodobně základ jeho bohatství. Lhal, když jako mladý muž žádal, aby jeho jméno bylo zařazeno mezi jména nejbohatších mužů ve Spojených státech. Lhal, když kandidoval na prezidenta. To se ukázala jeho osobnost v celé nahotě. Ministryně zahraničních věcí Clintonová  nebyla nejskromnější a nejpokornější z lidí, ale proti Trumpovi byla pokorná a nenáročná ovečka. Byla by bývala spokojená s prezidenstvím Spojených států, zatímco Trump si ostří drápky eventuálně na celý svět. Vybral si několik přátel podobného ražení: ruský Putin, severokorejský diktátor Kim Čong-Un, saudskoarabský korunní princ Muhammad bin Salman, začaly se objevovat ženy, které ho obviňovaly  z negentlemanského chování. Takovými drobnostmi se přece budoucí vládce světa nemusí zabývat.

Nebylo a není zcela jasné, odkud peníze, které používal šly. Také se ukázal znamenitým rádcem mladé mužské generaci v radě, jak dobývat ženy. Udělal řadu ujednání s lidmi, jako Putin, nebo Kim Čong-Un nebo čínský Si Ťin-pching, ale zatím ještě není jisté, co z toho bude.

Jenom na Ukrajině se jeho duše rozjásala a přišla si na své. Nevím, kdo s tím nápadem přišel a kdo se zvlášť vyznamenal jeho provedením, ale základ plánu byl jednoduchý: Americký kongres schválil před časem vojenskou pomoc Ukrajině, aby se země mohla bránit proti ruskému napadení. Trump zastavil její vyplácení  pokud ukrajinský president se neodvděčí  shromážděním vší špíny, kterou je Ukrajina schopná nalézt na Trumpova demokratického soupeře v prezidentských volbách Joe Bidena a jeho syna. 7.  prosince 2019  se v americkém kongresu konal první „impeachment meeting“. Schůze Kongresu, který má nejen právo, ale i zodpovědnost a má dohlížet nad presidentovým úřadováním a  v případě vážného provinění proti prezidentské přísaze ho i úřadu zbavit. Schůze se velmi aktivně zúčastnili univerzitní odborníci na ústavní právo. Impeachment je ústavní žaloba podaná na voleného funkcionáře, který se dopustil závažného deliktu a je za to potrestán zbavením funkce. Podle klasického angloamerického pojetí obžalovává funkcionáře dolní komora parlamentu u horní komory. Předmětem je delikt, který je porušením přísahy funkcionáře. Očekává se, že pravděpodobně  bude ještě jedna schůze kongresu a pak bude kongres hlasovat. Poněvadž kongres má demokratickou většinu, očekává se, že většina bude hlasovat pro tuto žalobu.

Trumpova reakce je ovšem trumpovská - jak si mohooü američtí demokrati dovolit sesadit muže, který se nedávno nechal slyšet, že ho na zem poslal Bůh? Najdou se ovšem i jiní. Jistě i v Evropě a v Kanadě. Já si myslím,  že volba Trumpa na další období by demokracii v Spojených státech pohřbila na dlouhou dobu.

Josef Čermák

***