O nadaci Dotek, kterou sponzoruje JUDr. Jaroslav Horký

Letos na jaře vyšla v nakladatelství Plus ve spolupráci se společností Albatros Media komiksová kniha Čechoslováci ve světě. Nejprve pár slov úvodem:

Vážení čtenáři, vítejte u knihy, jež má být průvodcem na cestě za našimi krajany ve vzdálených zemích. Za lidmi, kteří něco dokázali, a přesto nikdy nezapomněli na svou rodnou vlast. Tato kniha obsahuje jen střípek z příběhů, které shromažďujeme v rámci projektu Czechoslovak Talks ve spolupráci s Nadačním fondem Dotek. Prostřednictvím vyprávění zachycených v této knize chceme všem čtenářům, ale především mladé generaci přiblížit osudy našich významných krajanů. Každý člověk je jedinečný a především na něm samotném záleží, co ve svém životě dokáže, ať už ve své rodné zemi, či kdekoliv ve světě.

Unikátní osudy Čechoslováků pro nás mohou být ponaučením, že nejdůležitější je neztratit víru v sebe sama. Když se člověk rozhodne vydat za svým snem, může ho svou pílí, pracovitostí a nezdolnou vůlí nakonec dosáhnout. A cesta k jeho naplnění nemusí být jen strastiplná a posetá překážkami, může také vést k hlubšímu poznání a pochopení cíle, k němuž směřujeme. Jak praví člověk znalý osudů našich krajanů Jaromír Šlápota: „Smutno je člověku ve světě, jenž zapomíná na hroby svých králů a svatých v rodné zemi.“

Sedm příběhů sedmi různých lidí ze čtyř různých zemí a tří kontinentů do komiksové podoby převedl talentovaný umělec Tomáš Pánek. Komiks je zpracován v českém jazyce a doplněn o anglický překlad, kniha tak může posloužit i jako edukativní příručka pro učitele dějepisu a anglického jazyka. Historie se nejlépe učí skrze příběhy lidí, kteří ji žili.

Za projekt Czechoslovak Talks: Jaroslav Horký, Martina Kaňáková, Tomáš Pánek a Martin Nekola.

Tolik z úvodu.

První osobností, která je v knížce zastoupena je kanadský podnikatel Karel Velan. Narodil se v roce 1918 v Ostravě a vystudoval strojní inženýrství na Vysokém učení technickém v Brně. V roce 1947 studoval v USA. Po roce 1948 se rozhodl s manželkou Olgou a dvěma syny odejít do Švýcarska. Zhruba po roce se přesunul do kanadského Montrealu, kde založil firmu Velan Engineering LTD. Připsal si dvacet světových patentů v oblasti výroby průmyslových turbín. Po pádu železné opony manželé Velanovi pravidelně přijížděli do Čech, kde podporovali Výbor dobré vůle Olgy Havlové. Karel Velan zemřel v Montrealu jen pár měsíců před svými stými narozeninami.

Ženy zastupuje profesorka Dagmar Hasalová-White, která pochází z Prahy, ale většinu života strávila ve Spojených státech, studovala hudbu v New Yorku a v Kansasu. Díky manželově diplomatické službě měla Dagmar možnost poznat život v několika zemích Latinské Ameriky. V Kolumbii poznala totiž svého manžela Lewise Whitea. Nakonec se usadili v městě Vienna ve Virginii. Po ukončení pěvecké kariéry se věnovala výuce zpěvu a vedla operní sbory. Dosud patří k nejuznávanějším expertům v oboru muzikologie.

Jižní Ameriku a Peru zastupuje Ing. Dušan Honke Houfek. Působil v odboji a díky znalosti jazyků začal po válce pracovat jako tlumočník pro peruánskou ambasádu. Spřátelil se s tehdejším vyslancem Gonzalem Ullollou a ten jej dokonce v únoru 1949 s novomanželkou Anežkou propašoval z Československa na Západ. Podnikal v Peru v cukrovarnickém průmyslu. V areálu jednoho cukrovaru byl učiněn historický objev. Byly zde nalezeny pozůstatky civilizace Moche, včetně bájné hrobky Pána ze Sipánu ukrývající více zlata než egyptské pyramidy.

Z exilových politiků je znám prof. JUDr. PhDr. Radomír Luža. Působil v západních zpravodajských službách. Vystudoval historii na Newyorské univerzitě a od podzimu se spolu s Pavlem Tigridem podílel na vydávání čtvrtletníku Svědectví. Jako nemnoho poúnorových emigrantů se dožil pádu železné opony, ale domů se již nevrátil. Zemřel v Pensylvánii 26. listopadu 2009. Byl velmi plodným autorem. Napsal přes čtyřicet odborných prací v několika jazycích. Největšího ohlasu dosáhla kniha V Hitlerově objetí, která byla nominována na Pulitzerovu cenu.

Druhým Kanaďanem v knížce Čechoslováci ve světě je Milan Kroupa, který do Kanady přicestoval v roce 1968. Vybudoval firmu United Cleaning Services, která patří k největším v Kanadě. Společnost své aktivity zaměřila i na výrobu vlastních čistících prostředků a úklidových strojů. Milanovým velkým koníčkem se stalo létání. Pro svou leteckou vášeň nechal zrekonstruovat letiště v Edenvale, kde každoročně pořádá letecké dny. Zde jsou tři ukázky z komiksové knížky.

Profesor MVDr. František Král byl významným veterinářem, který emigroval přes západní Německo do Spojených států. Jeho nejznámější publikací Veterinary Dermatology se brzy stala světovým bestselerm. Byl také často hostem televizních pořadů.

Posledním zástupcem je král sýrů z Austrálie Ing. Milan Vyhnálek. Ve městě Burnie založil a vlastníma rukama také postavil továrnu Lactos, která se stala největší sýrárnou na jižní polokouli. Po revoluci sponzoroval pobyty studentů v Tasmánii.

Knihu Čechoslováci ve světě uspořádala Martina Kaňáková, finančně sponzorovala nadace Dotek a JUDr. Jaroslav Horký. Adresa: Pobřežní 6/58, 186 00 Praha 8 -Karlín, Česká Republika.

abe

***