Letošní TIFF bude od 5. do 15. září

Na tiskové konferenci 31. července 2019 jsme se dověděli, kdo bude reprezentovat Kanadu na 44. Torontském mezinárodním filmovém festivalu. V
kategorii Gala  to bude kanadská premiéra filmu Selmy Chellas American Woman a světové premiéry filmu Daniela Rohera Once Were Brothers: Robbie Robertson and the Band a filmu Francoisa Girarda The Song of Names. Celkem bude mít Kanada 26 celovečerních filmů, z nichž je téměř polovina režírována ženami.

Českou republiku má v Torontu reprezentovat film Václava Marhoula Nabarvené ptáče podle knihy Jerzyho Kosińského, který má do českých kin přijít 12. září 2019, do slovenských o týden později. Obsah podle csfd.cz : Ve snaze uchránit své dítě před masovým vyhlazováním Židů, rodiče posílají syna k příbuzné na venkov kdesi ve východní Evropě. Chlapcova teta však nečekaně umírá a tak je dítě nuceno vydat se na cestu a protloukat se úplně samo divokým a nepřátelským světem, ve kterém platí jen místní pravidla, předsudky a pověry. Jeho snahu o doslovné fyzické přežití ale po válce střídá jiný boj. Boj, kterého si ani není vědom, boj sama se sebou, boj o svou duši, o svojí budoucnost... Trochu více jsme se dověděli z popisu románu na webové stránce internetového knihkupectví Kosmas: Žil byl v jednom velkém polském městě malý kluk. Bylo mu šest let a psal se rok 1939. Vystrašení rodiče poslali své dítě na venkov, aby tam válku v nějaké náhradní rodině v bezpečí přečkalo. Snědý kluk s černými vlasy a tmavýma očima, podezřelý z toho, že je Žid nebo Rom, není však nikde vítán. Je symbolem nepřítele německé říše a pověrčiví venkované v něm vidí vyslance zla, který k sobě přitahuje smůlu a neštěstí. Chlapec nikde dlouho nevydrží, je nucen putovat z vesnice do vesnice a chránit si holý život. Popisuje a vypráví, jednoduše a přímočaře, všechno, co vidí. Kromě toho, že je sám drasticky bit a týrán, se navíc stává svědkem mnoha krutostí, kterých jsou lidé s obludnou vynalézavostí schopni se na sobě navzájem dopouštět. Ponižování lidské důstojnosti, fyzické násilí a mučení nezná hranic. Malý poutník, jako hrdina nějaké strašlivé pohádky, pošramocený na těle i na duši nakonec válku přežije, dočká se osvobození, pohřbí Boha i ďábla, přilne k vojákům Rudé armády, a shledá se dokonce i s rodiči. O šťastném konci však nemůže být ani řeč. Kosiński tento román napsal před více než půl stoletím.

Film je černobílý a kromě Toronta bude uveden i na festivalu v Benátkách.

csfd.cz, kosmas, tiff

***

 

Z filmu Nabarvené ptáče