Radí český právník JUDr. Jaroslav Horký

Jestliže chci pronajmout nemovitost, co byste doporučoval - dům, byt, nemovitost v Praze nebo mimo Prahu? Je nutné uzavírat smlouvu na dobu určitou?

Pokud si chcete pronajmout byt pro svoji potřebu, vždy zvažte více aspektů při výběru nemovitosti.

Dostupnost ke všem službám, které člověk potřebuje.  Bez závislosti na ostatních osobách. To vše se samozřejmě odvíjí od věku každého z nás.
Lokalita, ke které máte vztah a odpovídá Vašim životním představám a potřebám. S bytem budete mít méně starostí než s domem. Ve většině případů zajišťuje veškeré služby správce, popřípadě  majitel bytu  a vy nemáte žádné starosti. V případě jakéhokoliv zdravotního omezení, jednoznačně vítězí byt. V domě musíte být více soběstační, neboť se od Vás očekává  aspoň částečná jeho údržba a to včetně zahrady. Pronájem domu doporučujeme v případě, že si do budoucna chcete pořídit vlastní dům a máte dostatek sil se o něj postarat. Ať už svépomocí, popřípadě si tyto služby zaplatit. I u nás je čím dál tím více problém sehnat kohokoliv na jakékoliv práce. V současnosti je Praha čím dál tím dražší. Pokud k ní nemáte vyloženě vztah a potřebu v ní žít, doporučuji  si najít nájem mimo hlavní město. Jednoznačně se o vašem záměru a představách poraďte s odborníky na danou problematiku a následně s vaším právním zástupcem.

Je tedy lepší koupit nemovitost, opět byt, dům v Praze nebo mimo Prahu, pokud tato nemovitost není v dobrém stavu, lze najít firmu, která by ji dala do pořádku?

Je to jak u pronájmu nemovitosti. Vždy záleží infrastruktuře v dané oblasti. Dostupnost služeb je prioritou. Pokud si pořídíte dům nebo byt v lokalitě, kde do obchodů a k lékaři musíte vždy dojíždět delší dobu nelze to plně doporučit.  Můžete si sice koupit levný byt či dům, avšak negativních hledisek  může být  více. Nezapomeňte se se také podívat, kdo bydlí ve vašem okolí a jestli se nemovitost nenachází blízko vyloučených lokalit. V současnosti je trend takový. Mnoho lidí  si kupuje byty a domy v oblastech s dobrou  dopravní dostupností do okresních, krajských měst a Prahy. Tak aby měli dostupnost potřebných  služeb  relativně na dosah. Ceny nemovitostí v Praze jsou totiž pro mnoho lidí nejen nedostupné a také vysoké. Setkáváme se s tím, že lidé raději koupí byt například v Liberci, kde je veškerá občanská vybavenost, příroda na dosah  a byt stojí polovinu ceny, co v Praze. Zároveň v Praze mohou být autem  či hromadnou dopravou za hodinu. Pokud jde o zajištění oprav vámi pořízené nemovitosti, je potřeba v dostatečném předstihu takovou firmu vyhledat. Dobré společnosti mají práci, na delší dobu dopředu již zajištěnou. Proto je potřeba vše pečlivě promyslet a raději si počkat na tu dobrou stavební firmu. Taktéž zajištění stavebního dozoru doporučuji. Bez odborného dohledu může rekonstrukce dopadnout  pro vás nešťastně. Vždy posuzujte, lokalitu, cenu a Vaše životní potřeby, a to vždy po konzultaci s profesionály v dané oblasti. Zároveň doporučuji i za účasti vašeho právního zástupce.

Jak investovat do nemovitostí? Do obytných nebo nebytových prostor? Jaké jsou výhody nebytových prostor?

Investice do nemovitostí  k bydlení se v současné době považuje za jednu z nestabilnějších investic. Opětovně se dostáváme do posuzování těchto skutečností:

-v jaké lokalitě se nemovitost nachází a budoucí rozvoj lokality s výhledem 10 let.

- dostupnost služeb

- dostatečná infrastruktura, voda, kanalizace, odpad , spojení hromadnou dopravou

- pracovní příležitosti v dané lokalitě

- pořizovací cena a předpokládaný výnos z pronájmu nemovitosti či předpokládaný růst hodnoty pořízené nemovitosti.

V současnosti je již známo, že procentuální výnos z nemovitostí  k bydlení máte již vyšší v některých lokalitách mimo Prahu. To s ohledem na pořizovací cenu nemovitosti jako takové. Přitom nájem který obdržíte, bývá skoro srovnatelný s cenou nájmu v Praze. Myslím tím v běžných nemovitostech, ne v luxusních rezidentských čtvrtích. I investici do nemovitostí v Praze je nutno brát vždy jako dlouhodobou investici, a to bez ohledu na procentuální výnos z nájmu. Zde se spíše posuzuje cenový růst  ceny nemovitostí do budoucna. Pokud máte takovou nemovitost k bydlení v dobré lokalitě, nemůžete dlouhodobě tratit. V případě investice do nebytových prostor, byl bych opatrnější. I zde se takováto investice posuzuje podle více hledisek. Tím nedůležitějším opět lokalita, kde se nebytový prostor  nachází a jeho využití. Pokud si například pořídíte krámek v zapadlé ulici v Praze nemáte moc šancí býti úspěšný s touto investicí. Nehledě na skutečnost, že spousta takovýchto prostor je v současnosti  prázdná, s ohledem na výstavbu nových obchodních center  a přesunu nákupů na internet. Podobně je potřeba to posuzovat i v jiných místech České republiky. V případě specifických nebytových prostor  jakou jsou například sklady, výrobní prostory je nutno posoudit poptávku v  lokalitě, kde se nemovitost nachází.  Uvažujte a rozvoj této lokality do budoucna. Může se vám stát, že v dané lokalitě se předpokládá zahraniční investice do rozvoje oblasti a o váš nebytový prostor bude zájem nebo naopak. V tomto případě je taktéž nutné posoudit takovou investici s nestranným odborníkem a opětovně si přizvat svého právního zástupce. V žádném případě nečinit rozhodnutí bez něho.

Pokud vlastním nemovitost, ale nebydlím v ČR, jak tuto nemovitost spravovat, aby nebyla rychle vybydlená, jsou spolehlivé firmy, které se o to postarají?

Existuje hodně společností, jenž vám zajistí služby,  týkající se správy a pronájmu vaší nemovitosti na úrovni. Nejlepší společností bývá ta na doporučení spokojených klientů. Samozřejmě, že za tuto službu zaplatíte, ale zase budete mít jistotu, že vše je, jak má být. Firma se vám postará  o běžnou správu nemovitosti, zajistí údržbu, provoz a v případě nutnosti vám sežene i nájemce pro danou nemovitost. Tady doporučuji se obrátit na vašeho právního zástupce, který  má jistě  zkušenosti s danou problematikou a zná spolehlivé společnosti.

abe

***