Češi obsadili v Lize národů konečné dvacáté místo

Čeští fotbalisté obsadili v premiérovém ročníku Ligy národů UEFA dvacáté místo. Polepšili si tak o tři místa oproti původnímu nasazení - do losu šli z 23. pozice podle koeficientu UEFA, který nyní Liga národů nahrazuje. Z týmů na druhých místech skupin druhé výkonnostní ligy byly lepší Rakousko, Rusko i Wales. Výhrou nad Slovenskem 1:0, když vítěznou branku vstřelil v 32. minutěparádním lobem Patrik Schick, Češi odvrátili sestup i pád mimo nejlepší dvacítku konečného pořadí, čímž uhájili druhý koš pro losování kvalifikace o mistrovství Evropy, které proběhlo 2. prosince v Dublinu. Záhy po losu je jasný kvalifikační program. Hned první zápas o EURO 2020 sehrají čeští fotbalisté 22. března v Anglii. Druhý březnový termín budou mít pro přátelský zápas. Následně 7. června přivítají Bulharsko a o tři dny později Černou Horu. V září pojedou do Kosova a Černé Hory. Anglii budou hostit 11. října. Skupinu zakončí v listopadu doma s Kosovem a v Bulharsku. Slovensko je ve skupině E, s Chorvatskem, Walesem, Maďarskem a Ázerbajdžánem.

Nejvýše nasazení pro los byly vítězové skupin první ligy, tedy Anglie, Nizozemsko, Portugalsko a Švýcarsko. Ty čeká v červnu závěrečné final four, při losu tak budou automaticky nalosováni do kvalifikačních skupin A, B, C, D, které budou mít jen pět účastníků a na finalisty tak bude čekat jen osm kvalifikačních zápasů, aby červen mohli věnovat Final Four.

Sport.cz/abe

***

Sparta je na tom hůře než za trenéra Stramaccioniho!

Fanoušci fotbalové Sparty mají jasno. Po dalším výsledkovém nezdaru Letenských, kdy Sparta prohrála s Teplicemi doma 0:1 chtějí, aby na lavičce skončil hlavní kouč Zdeněk Ščasný. Něktěří fanoušci během zápasu pokřikovali Ščasný ven! Ščasný ven! A reakce zkušeného stratéga? „Je to právo fanoušků a také logická reakce. Pokud mužstvo hraje dobře, jsou fanoušci nadšení, když dobře nehraje, což my už delší dobu nehrajeme, jsou nespokojení.“

Sparta za osmnáct kol získala jednatřicet bodů, což je o bod méně než v minulé sezoně, kdy Letenský klub vedl Ital Andrea Stramaccioni.

Fotbalisté Slavie znovu vedou prvoligovou tabulku o čtyři body před Plzní. V sobotním duelu osmnáctého kola porazili Mladou Boleslav 3:2. Překvapit dokázala Karviná, která po vítězství 2:1 nad třetím Jabloncem už není poslední. Uspěly i další domácí týmy. Olomouc ukončila střelecký půst a porazila Slovácko 1:0, Baník přehrál Bohemians 2:0.

 Slavii vítězství druhé Plzně neznervóznělo, doma měla zápas s Mladou Boleslaví dlouho pod kontrolou. Klid jí dodal proměněnou penaltou ve 20. minutě Škoda. Po přestávce navýšili náskok na tři góly Stoch s Olayinkou.

Sešívaní se však museli o výhru strachovat, protože v závěru snížil Komličenko a stejný hráč v nastaveném čase zaznamenal z penalty už svůj sedmnáctý gól v sezoně. Hosté ale víc nezvládli, se Slavií prohráli v lize pošesté za sebou a v tabulce zůstali osmí.

O veliké překvapení se postarala Karviná. Třetí Jablonec, který na její hřiště přijel posilněn sérií devíti ligových utkání bez porážky, byl jasným favoritem. Karviná bodovala poprvé po osmi zápasech a posunula se na předposlední místo tabulky před Duklu.

Na třetí Jablonec se bodově dotáhl Baník, který góly Holzera a Stronatiho zdolal doma pražské Bohemians. Ostrava tak porazila Klokany ve všech třech letošních zápasech bez obdržené branky. Pražané čekají na výhru už sedm kol.

***

Poháry: Plzeň i Slavia budou hrát na jaře

Liga mistrů

CSKA - Plzeň 1:2,

Plzeň-AS Řím 2:1

Ani penalta neproměněná Procházkou na konci první půle Plzeň v pátém dějství základní skupiny fotbalové Ligy mistrů nezbrzdila. V Moskvě v duelu s CSKA totiž po změně stran trenéru Vrbovi dokonale vyšla střídání, takže jeho tým zásluhou nešťastného penaltového exekutora Procházky v 58. minutě a Hejdy devět minut před koncem regulérního času, skóre otočil a v Moskvě vyhrál 2:1. Třetí místo ve skupině, a tudíž postup do jarní Evropské ligy, Definitivně Viktoria vybojovala vítězstvím 2:1 nad AS Řím, když vítěznou branku vstřelil Chorý v 72. minutě.

***

Evropská liga

Bordeaux-Slavia 2:0

Slavia-Zenit 2:0

Fotbalisté Slavie prohráli po bídném výkonu v pátém utkání skupiny C Evropské ligy na hřišti Girondins Bordeaux 0:2, když po přestávce dvakrát inkasovali. V závěrečném utkání pak Slavia porazila Petrohrad 2:0, když první branku vstřelil v 32. minutě Zmrhal, druhou připojil z dálky o devět minut později Stoch.

***

Jablonec - Rennes 0:1

Dynamo Kyjev-Jablonec 0:1

Poslední utkání na domácím hřišti sice Jablonec prohrál, ale v závěrečném utkání venku vyhrál v Kyjevě a připsal si díky Doležalovi premiérovou výhru.

***

Anderlecht-Trnava 0:0

Trnava-Fenerhabce 1:0

Remíza Spartaku nestačila na to, aby si trnavští fotbalisté udrželi naději na postup do posledního kola. Přesto v posledním utkání Trnava zvítězila a paradoxně vítěznou branku dal Turek Kubilay Yilmaz v 41. minutě.

***