Rozhovor s Martinou Kaňákovou, manažerkou projektu

The Czechoslovak Talks

Projekt Czechoslovak Talks se zaměřuje na sběr a publikaci příběhů o českých krajanech v zahraničí. Jak příběhy vybíráte?

Zaměřujeme se především na příběhy krajanů, kteří odcházeli z Československa za minulého režimu, jedná se zejména o migrační vlnu z konce čtyřicátých let a na konci šedesátých let. V rámci projektu Czechoslovak Talks se snažíme vybírat příběhy “obyčejných lidí”, kteří prožili zajímavý život a byli aktivní v místní krajanské komunitě. Některé náměty máme na doporučení krajanských spolků a sdružení, jiné nám zasílají sami krajané.

Iniciativa založit projekt Czechoslovak Talks vzešla z popudu pana Jaroslava Horkého, českého právníka a zakladatele Nadačního fondu Dotek, který je hlavním financovatelem projektu. Co bylo důvodem?

Pan Horký se již několik let pohybuje v oblasti správy nemovitostí a vzhledem ke svému právnickému vzdělání zastupoval řadu klientů ze zahraničí v restitučním řízení a pomohl získat zpět nemovitosti, které jim byly odebrány za bývalého režimu. Díky tomu měl pan Horký možnost seznámit se s mnoha zajímavými osobnostmi z řad krajanů, žijících ve Spojených státech a Kanadě, za kterými jezdí dodnes. Většina příběhů těchto lidí ovšem nebyla nikdy písemně zpracována a zde vznikla prvotní myšlenka projektu Czechoslovak Talks. Na začátku 2017 byly oficiálně spuštěny webové stránky projektu a dnes již máme ve sbírce mnoho inspirativních příběhů.

V letošním roce připravujete v rámci Czechoslovak Talks vydání knihy s názvem “Příběhy našich krajanů”, která velmi formou KOMIKSU zpracovává příběhy krajanů. Jak nápad vznikl?

Ke krajanské tématice vyšla v předchozích letech řada knižních publikací, většinu z nich tvořily biografie významných Čechů a Slováků žijících v zahraničí, menší část pak literatura naučná - příručky popisující významné české a slovenské komunity v zahraničí, především ve Spojených státech. V této záplavě knih, které mnohdy zůstanou bez většího ohlasu veřejnosti, jsme se rozhodli zvolit jiný formát. V dnešní době platí pravidlo: čím méně textu, tím větší zájem čtenářů. Z tohoto důvodu jsme zvolili poměrně atypické zpracování formou komiksu  - ten se u čtenářské veřejnosti těší v posledních letech velké oblíbenosti.

Jaké příběhy se v knize objeví a kde sbíráte náměty?

Náměty na příběhy jsme sbírali různě, některé nám byly doporučeny krajanskými spolky, některé náměty vzešly od scenáristy komiksu, jiné pocházejí z naší sbírky příběhů. Snažili jsme se, aby se v knize objevil alespoň jeden zástupce ze Spojených států, Kanady, Jižní Ameriky a Austrálie. V současné chvíli máme zpracovaných pět příběhů, na dalších dvou pracujeme. Mohu zmínit, že jeden z příběhů tvoří i osobnost pana Milana Kroupy.

Bude kniha vydaná pouze v české jazyce nebo bude k dispozici i anglická verze?

Komiks připravujeme jak v české, tak anglické verzi. Rádi bychom, aby kniha sloužila i jako edukativní příručka pro studenty středních škol jak u nás, tak v zahraničí. Plánujeme taktéž část výtisků věnovat  českým školám působícím v Kanadě.

Lze nějakým způsobem podpořit aktivity projektu Czechoslovak Talks případně se podílet na vydání komiksové knihy?

Projekt Czechoslovak Talks je současně financován pouze ze zdrojů Nadačního fondu Dotek. Vzhledem k vysokými nákladům na zpracování komiksové knihy, velmi oceníme případný zájem o finanční podporu našich aktivit. Na webových stránkách projektu: www.czechoslovaktalks.com je možné případně dohledat odkaz DONATION a skrze něj zaslat finanční dar.

Samozřejmě oceníme případné další náměty na zpracování příběhů o českých krajanech, který rádi zveřejníme na našich stránkách.

Pokud mám nějaký námět na příběh, který by se mohl objevit na Vašich stránkách projektu, jak to udělat?

Postačí zaslat text o délce alespoň jeden a půl strany na e-mailovou adresu:

m.kanakova@czechoslovaktalks.com a přidat 2 - 3 portrétové fotografie.

THE CZECHOSLOVAK TALKS

www.czechoslovaktalks.com

e-mail: info@czechoslovaktalks.com

Nadační fond Dotek, Pobřežní 6/58, 186 00 Praha 8 – Karlín. ČR

MK

***