Nedožitých sto let

Československá republika by oslavila 28. října 2018 sto let. Oslavy byly mohutné, přijela spolková kancléřka Angela Merkelová a francouzský prezident Emmanuel Macron. Opět mohli Pražané vidět vojenskou přehlídku. V minulosti jsem takovou přehlídku viděl pouze jednu a to v roce 1955 na Letenské pláni. Stačilo mi to na celý život. Znovu se otevřelo Národní muzeum.

Jak píše Martin Fendrych v Aktualne.cz Pokud byste z těch akcí chtěli rozpoznat, kam jdeme, jaká jsme země, dalo by vám to dost fušku a nejspíš byste řekli: Nejdeme nikam, nemáme ideály, žádný směr, všechno se točí nikoli okolo občanů, nýbrž okolo Babiše a Zemana. Až na výjimky akce zely vnitřní prázdnotou, převládla povrchnost, mnohdy trapnost. Ano, oslavy 100 let státnosti byly místy trapné až hanebné. Otevřeno bylo opravené Národní muzeum a zazněl tam jeden silný hlas. Historik Jakub Jareš před projevem Zemana zvolal: „Hanba prezidentovi, který lže. Hanba prezidentovi, který nahrává diktaturám. Hanba prezidentovi, který vtipkuje o vraždách novinářů.“ Později to vysvětlil: „Je potřeba sebrat odvahu a začít říkat, co si myslíme.“ Jeden hlas. S prezidentem Zemanem se jinak hraje hra na důstojnost úřadu .Vrcholem oslav založení Československa bývalo předávání státních vyznamenání na Hradě. Za Zemana se už definitivně zvrhlo v jeho mejdan, kam nezve své kritiky a kde vyznamenává jak postavy úctyhodné, tak spolupracovníky StB, šiřitele fake news a své věrné obdivovatele.

A demonstrace na Václavském náměstí, akce Milionu chvilek pro demokracii. Tam se neplkalo, řečníci mluvili o republice, o státnosti. Petr Pithart, Daniel Kroupa, Tomáš Sedláček a další osobnosti. V hustém dešti, zimě, pod deštníky o něco šlo, nebyly to jen vlaječky na tváři, ale zájem o stát, obavy o jeho budoucnost, tam by asi šel Masaryk nebo Havel, kdyby žili. Mokrá, deštníková revolta. Kam tedy míříme? Až na výjimky nikam, část se táhne za Zemanem, část za Babišem, část jde proti nim, část o budoucnost nemá zájem, jen si to tu odžít a nazdar. Ideje, společné základní hodnoty? O ty se starají jen, jak by řekl Zeman, „vzteklí a závistiví trpaslíci“ (tak vidí svoje oponenty).Výsledek stovkového mumraje? Po revoluci 1989 jsme jako zázrakem někam došli, teď nejdeme nikam, o nic nám jako celku nejde, oslavy 100 let většinou prázdné, trapné, na Hradě hanebné (zkráceno).

Jenže naše situace je mnohem horší než to, co popisuje Martin Fendrych. Zkuste si místo jména Miloš Zeman dosadit Donald Trump, který jak ukazují statistiky, lže v každém pátém výroku, který nešetří rasistickými výroky. Výroky na adresu novinářů, který je viní za atmosféru ve společnosti, který se nedokázal distancovat od člověka (dle mého názoru mentálně zaostalého), který rozesílal demokratickým politikům a dalším oponentům amatérsky vyrobené bomby. Prezident, který chce řešit násilí v ulicích a střelbu v synagoze v Pittsburghu tím, že v ulicích bude více zbraní a že se bude rychleji popravovat. Kolem této skutečnosti přecházejí čeští intelektuálové jako pes kolem horké kaše. Téměř se nemluví o amerických volbách, které se budou konat 6. listopadu 2018. Slyšíme fráze, že musíme být proameričtí. Jak proameričtí? Co to znamená, být pro Trumpa? Vždyť Spojené státy jsou ve stejné krizi jako zbytek světa…

Zcela v poklidu proběhly oslavy 100. výročí od založení Československa v Torontu. Generální konzul Ivan Počuch (na snímku vpravo nahoře) zdůraznil i ostatní osmičková výročí v historii, která nebyla vždy šťastná: roky 1938, 1948 a 1968. Trochu jsem měl smíšený pocit, když upozornil na nutnost znát dějiny. 28. října 2018 totiž neočekávaně skončil seriál Toulek českou minulostí, který vysílal Český rozhlas – Praha. Vznik Československa připomněl za MMI Robert Tmej a Josefína Tichá (uprostřed) zdůraznila vliv Sokolů na vznik Československa. Součástí oslav byly dva koncerty v rámci Nokturen. První byl klavírní recitál Slávky Vernerové – Pěchočové (na snímku vpravo dole), druhý byl koncert Zemlinského kvarteta, který v druhé polovině doplnila rovněž Slávka Vernerová – Pěchočová.

Aleš Březina – foto: abe a Kateřina Fišerová

***