Filmový festival EU

Letošní festival, jehož se i letos stal Satellite mediálním partnerem, proběhne od 8. do 22. listopadu. Zajímavostí je, že filmy nevybírají filmoví kritici, ale konzuláty a kulturní instituce. Každá země EU představí jeden film. Na rozdíl od Torontského mezinárodního filmového festivalu zde můžeme vidět i filmy malých zemí jako je Kypr, Malta nebo Lucembursko. Ze zemí bývalé Jugoslávie je zde třeba Slovinsko a Chorvatsko, ale chybí filmově silné Srbsko. Festivalu se možná letos naposledy zúčastní Velká Británie. Českou
republiku zastupuje film Rudolfa Havlíka z roku 2016 Pohádky pro Emu. V hlavních rolích hrají Ondřej Vetchý a Aňa Geislerová. Z databáze ČSFD jsme se dověděli: Petr Miller pracuje již řadu let pro imigrační úřad v Londýně. Zaběhaný rytmus jeho života jednoho dne přeruší podivný telefonát z Prahy. V nemocnici leží po autonehodě svobodná matka, která ho v případě nouze uvedla jako opatrovníka svého dítěte. Ema je totiž jeho dcera. Petr je naprosto šokován. Musí jít o nějaký omyl. Nemá děti a ani netouží je mít. Přesto nedokáže nad situací jen tak mávnout rukou. Co když je Ema opravdu jeho dcera a on je její jediná šance, jak se vyhnout dětskému domovu? Chlapovi, který byl do padesáti let zvyklý žít sám a rozhodně si nechce komplikovat život emocemi, převrátí soužití s osmiletou holčičkou život doslova vzhůru nohama. A navíc je mu v patách nesmlouvavá sociální pracovnice, a tak Petr musí učinit zásadní rozhodnutí: Pokud se chce stát právoplatným rodičem, je nutné najít pro Emu matku! Ve stejné chvíli se seznamuje s Marií, která podobně jako Petr žije pro svou práci a téměř ztratila naději na to, že ji potkají obyčejné radosti života. Marie se rozhodne oběma pomoci. Je třeba nemilosrdné úřednici předložit uvěřitelnou historku. Začíná hra na lásku... Ale jak skončí? I zázraky se občas dějí.(Falcon). Snímek trvá 112 minut a v kině Royal (608 College St., Toronto) jej můžete vidět 18. listopadu od 20:30.
Slovensko zastupuje film Čiara, který byl oceněn na Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech v roce 2017. Adam Krajňák
je otcom rodiny i hlavou kriminálnej skupiny, ktorá pašuje cigarety cez slovensko-ukrajinskú hranicu. V kruhu svojich najbližších zohráva nenahraditeľnú rolu starostlivého dôverníka, ale aj zásadového a nekompromisného vodcu, ktorému ani v rozhodujúcich okamihoch nechýba temperament. Pokojné spolužitie dvoch prelínajúcich sa svetov sa však začne otriasať, keď novovybudovaná hranica Schengenského priestoru spôsobí nárast nervozity z nejasnej budúcnosti. A keď jedna z pašeráckych zásielok stroskotá, spustí sa nezastaviteľná lavína udalostí, počas ktorých bude musieť Krajňák spochybniť svoje vlastné hranice, ktoré doteraz odmietal prekročiť. Réžia Petra Bebjaka vnáša do kriminálneho námetu s prvkami thrilleru nákazlivú iskru, ktorá ho na míle vzďaľuje od obyčajnej žánrovej zábavy, a odhaľuje univerzálny ľudský príbeh zasadený do prostredia, v ktorom sa prelínajú kultúry, zvyky i životy. Film reprezentoval Slovensko v širší nominaci na Oscara v loňském roce. V kině Royal bude 15. listopadu rovněž ve 20:30.

Bulharsko, kterému patřila první polovina roku role předsednictva EU, zahájí festival filmem Omnipresent. Festival bude zakončen 22. listopadu rakouským filmem Mademoiselle Paradis o slepé pianistce Marii Theressii Paradise, která váhá mezi normálním životem a životem koncertní hvězdy.

Vstup na FFEU v Torontu je volný, ale někdy se musí čekat v poměrně dlouhé frontě. Pokud ale chcete mít jistotu, že se na film dostanete, můžete si za deset dolarů objednat vstupenku přes euffto.com nebo nebo info@eutorontofilmfest.ca .

Aleš Březina, foto novinky.cz, ciara.sk

***