Když ze světa mizí Soul

Doma v Detroitu zemřela v okruhu svých blízkých 16. srpna 2018 Aretha Franklin - Královna Soulu. Tento titul jí patří oprávněně. Jestliže řekneme Soul, vybaví se nám okamžitě několik zpěváků - James Brown (1933-2006), Otis Reding (1941-1967), Wilson Pickett (1941-2006), Percy Sladge (1940-2015), ale Aretha Franklin byla asi nejvýznamnější zpěvačkou tohoto žánru. Kromě ní mne napadá snad již jen Diana Ross od The Supremes, ale ta se později dala spíše směrem ke klasickému popu.

Co bylo těmto zpěvákům společné? Většinou vycházeli z gosplů. Dvě hlavní představitelky této hudby byly Mahalia Jackson (1911-1972)  a Clara Ward (1924-1973). Vlastně s Clarou Ward jsem se poprvé setkal na desce, kde zpívala spirituály spolu s legendárními Dukes of Dixeland. Nepamatuji se, že by některý z těchto zpěváků přijel do Prahy. Pouze v sedmdesátých letech zde byly The Stars of Faith a nedávno jsem objevil dokonce i nahrávku jejich koncertu v Lucerně. Soul  neladil tehdejšímu režimu a navíc to byl tak obtížný styl, že se ho s výjimkou Michala Prokopa u nás a Czeslawa Niemena v Polsku nikdo nepokusil napodobovat.

Aretha byla poslední z této skupiny velikánů Její první nahrávky vyšly na albu Songs of Faith v polovině padesátých let. V roce 1967 přišly hity I Never Loved a Man the Way I Love you a Do Right Woman, Do Right Man. Jejím nejznámější písní se asi stala skladba Otise Redinga Respect. Celkem dostala 11 ocenění Grammy za nejlepší R&B přednes. V roce 1987 se vrátila ke Gospelu albem One Lord, One Faith, One Baptism. 3. května 2011 vydala na počest své padesátileté hudební kariéry novou desku s názvem A Woman Falling Out Of Love.

Šedesátá a sedmdesátá léta minulého století se vyznačovala hledáním kulturní identity nejen u nás, ale i ve světě. Jednou z nich byl i boj za lidská práva v severní Americe a do tohoto hledání patří Soul vycházející právě z Gosplu, tento podivný propletenec mezi věcmi duchovními a světskými mezi duší a tělem. Hudba, která říká, že jedno bez druhého nemůže existovat.

Aleš Březina

***