Toronto v extázi

A nejen Toronto, ale i Montreal a Edmonton. Mistrovství světa v roce 2026 by mělo zamířit, jak do Spojených států a Mexika, tak i do Kanady. Tento trojlístek navzdory politickým neshodám v poslední době byl vybrán delegáty FIFA v předvečer MS v Rusku. Kanada se již v minulosti jednou pokoušela o světový šampionát v roce 1986, když Brazílie z finančních důvodů šampionát odřekla. FIFA však v nouzi dala přednost Mexiku, kde se konalo MS v roce 1970. Ve skutečnosti se ani zástupci FIFA do Kanady nepřijeli podívat. Ve Spojených státech se však největší fotbalový svátek konal o osm let později a nutno říci, že se pořadatelům podařilo vyprodat téměř
všechna utkání a skutečně dostat soccer, jak se zde říká evropskému fotbalu, do severní Ameriky. Kanada mohla dát k dobru úspěšný šampionát juniorů do 20 let v roce 2007, kdy Češi prohráli ve finále s Argentinou 1:2 a MS žen v roce 2015, které se konalo v Montrealu, Edmontonu, Vancouvereu, Winnipegu, Ottawě a Monctonu v Novém Brunšviku. Ironií je, že Vancouver, který se nejvíce zasloužil o úspěch tohoto turnaje, nakonec v kandidatuře pro MS v roce 2026 není. Ačkoliv kanadská média dávají přednost hokeji, baseballu, košíkové či americkému nebo kanadskému fotbalu, tentokrát přinesla zprávu o udělení MS zemi Javorového listu na prvních stranách a televizní stanice měly tuto zprávu jako první dokonce i před výsledky jednání Donalda Trumpa s Kim Čong-unem.

Nutno k tomu přičíst  i skutečnost, že Toronto vloni vyhrálo, jak kanadské mistrovství, tak MLS a málem se probojovalo do Mistrovství světa fotbalových klubů, když ve finále Poháru mistrů Severní Ameriky nejprve prohrálo v Torontu s mexickým Chivas 1:2, ale v odvetě v Gudalajaře dokázalo zvítězit stejným výsledkem. Rozhodovaly tedy penalty, v kterých byli nakonec úspěšnější Mexičané.

Oslavy z přidělení MS se přenesly i na stadion BMO Field, kde se ten večer hrálo utkání MLS mezi Torontem FC a washingtonským DC United. Odpoledne před utkáním se však v Torontu strhla krátká a prudká bouře, která způsobila, že část města byla bez elektrického proudu. Přesto před utkáním vysvitlo slunce, ale silný vítr pokračoval a domácí se marně hledali na hřišti. Spíše to vypadalo, že dojde k trapasu, protože po prvním poločase to bylo 0:3 a to ještě další tři vyložené šance zneškodnil torontský brankář Bono. Poměr střel na branku byl dokonce 0:8. Diváci i novináři nevěřícně kroutili hlavou. Jenže hráči v rudých dresech nastoupili do druhého poločasu jako vyměnění a v 56. minutě Jonathan Osorio poprvé rozvlnil síť za zády brankáře Ousteda. Když o osm minut později rodák z Barcelony Victor Vázquez dal kontatktní gól, dvaadvacet tisíc diváků se probudilo a hnalo torontské fotbalisty dopředu, což vyústilo ve vyrovnávací gól Nicka Hagglunda v 86 minutě. Ještě jednou však stadion na břehu Ontarijského jezera ztichl – to když Yamil Asad dal svou druhou branku v utkání a čtvrtou branku hostujícího týmu. Jenže to ještě nebyl konec, TFC se ještě jednou vzchopilo a byl to opět Nick Hagglund a opět hlavou, který uzavřel skóre na 4:4. Není divu, že takto divoký zápas byl skvělou reklamou i pro kanadskou televizi v předvečer MS v Rusku.

Aleš Březina – Toronto

***

Poháry

Mistrovská Plzeň postoupila přímo do Ligy mistrů a shrábne vstupní bonus 380 miliónů korun!Vicemistr Slavia bude hrát kvalifikaci o Ligu mistrů ve 3. předkole. Pokud nepostoupí, bude hrát Evropskou ligu a získá bonus 80 milionů korun. Třetí Jablonec má jistou účast v Evropské lize. Čtvrtá Olomouc začne ve 3. předkole EL. Pátá Sparta sehraje první zápas již v 2. předkole EL 19. července 2018. (sport.cz)