Nokturna v městě - Duo Ventapane

Česko-japonská dvojice Martin Karlíček a Mana Shiraishi nebyla na nedělních Nokturnech v městě poprvé, ale zřejmě poprvé jsme mohli od tohoto dua slyšet hudbu Gerorge Gershwina v úpravě Jaschi Heifetze. Tento houslový virtuóz se narodil v litevském Vilniusu.
Předpokládané datum narození je 2. února 1901. Někteří hudební kritici tvrdí, že byl o rok nebo o dva starší, protože jeho matka ho chtěla představit světu jako mladého génia. Po vypuknutí Ruské revoluce emigroval do Spojených států, kde žil až do své smrti v roce 1987. Jako šestnáctiletý vystupoval v Carnegie Hall. Při koncertě v kostele svatého Václava jsme měli možnost slyšet Heifetzovu úpravu  preludia pro housle a klavír od George Gershwina, který zemřel ve věku devětatřiceti let. Málokdo ví, že jeho původní jméno bylo Jacob Gershowitz a že jeho rodiče emigrovali do Spojených států z Ruska. Již první tóny Allegra ben ritmato e deciso připomněli jinou slavnou Gershwinovu skladbu Rapsodii v modrém.

Dalším skladatelem, kterého duo uvedlo v první polovině večera byl polský skladatel Karol Maciej Szymanowski (1882-1937). Pocházel z Ukrajiny, ale většinu života strávil v Polsku. Nejprve ve Varšavě, později v Bydgošti. Ke konci života se léčil v Zakopaném na tuberkulózu, zemřel v sanatoriu v Lausanne.

Po přestávce jsme měli možnost slyšet ještě hudbu Clauda Debussyho (Sonáta pro housle a klavír) a Igora Stravinského (Italskou svitu). Pokud se to dá klasifikovat, jedná se o období první poloviny dvacátého století, o hudbu impresionistů.

Příští Nokturna se konají v neděli 22. dubna 2018 na stejném místě a bude to recitál Karoliny Kubálkové: Zazní hudba Ravelova, Schumannova a Mozartova. Začátek je tradičně v 17 hodin.

abe

***