Kam kráčíš Slovensko?

Správně by se tento úvodník mohl jmenovat Kam kráčíš východní Evropo? Slovensko je teď v krizi.  Otázkou je, která ze zemí ve Východní Evropě není v krizi. Maďarsko? Polsko? Ukrajina? Státy bývalé Jugoslávie? Rumunsko? Bulharsko?

Někdo může namítnout, že Česká republika patří do střední Evropy, ale poslední volby, jak parlamentní, tak prezidentské jako by nás chtěly přesvědčit o opaku. Volba prezidenta Miloše Zemana na druhé období nesvědčí o bystrosti voličů. Od druhého kola prezidentských voleb došlo k několika událostem, které zpochybňují prezidentův zdravý úsudek. Připomeňme, že došlo k masakru na Floridě a mladí lidé ve Spojených státech v největších demonstracích od vietnamské války žádali o omezení prodeje zbraní. Ale český prezident by nejraději tento prodej, jak řekl v prezidentské debatě, zavedl, aby prodavačka v každém obchodu měla zbraň.

Miloš Zeman si pochvaloval své diplomatické úspěchy při jednání s Čínou, ale mezitím se ukázalo, že zmizel jeho čínský poradce Jie Ťien-ming. Podle některých informací byl v Číně 14. února 2018 na čínský Nový rok uvězněn. CEFC ani čínské úřady dosud zatčení oficiálně nepotvrdily. Vyšetřován má být kvůli podezření z ekonomické kriminality. CEFC si před časem vybrala Českou republiku jako sídlo svých evropských aktivit, v Česku zároveň koupila podíly v několika firmách. Koupila řadu nemovitostí, fotbalový stadion Slavie a fotbalový klub. Zeman Jie Ťien-minga jmenoval v roce 2015 svým zvláštním ekonomickým poradcem. Tím zatím zůstává, Zeman podle Hradu s dalšími kroky vyčká na oficiální potvrzení z Číny. Mezitím se vypravili členové záchranné horské služby Martin Nejedlý, Vratislav Mlynář a Jaroslav Tvrdík přímo do jámy lvové. Vrátili se v sobotu, pravděpodobně, aby Jaroslav Tvrdík stačil derby Sparta-Slavia, ale výsledky záchranné expedice oznámí až během příštího týdne.

Mezitím se pan prezident po vzoru svého amerického kolegy Donalda Trumpa pustil do novinářů při svém inauguračním projevu a také do České televize. Vůbec mu nevadila skutečnost, že sousední Slovensko je kvůli vraždě novináře Jána Kuciaka ve varu a že takový projev je v současnosti krajně nevhodný.

Ján Kuciak v poslednom článku publikovanom pred smrťou (9. februára 2018) sa zaoberal podnikateľom Mariánom Kočnerom, ktorý vstúpil do povedomia slovenskej verejnosti v roku 1998 v súvislosti s neúspešným pokusom o prevzatie TV Markíza za pomoci pracovníkov bezpečnostných služieb. Kočner sa začal Kuciakovi vyhrážať – oznámil mu, že „sa začne zaujímať o jeho rodičov a rodinu [...] že ak zistí ‚akúkoľvek špinu‘, tak ju zverejní“. Kuciak preto v septembri roku 2017 podal na Kočnera trestné oznámenie. Jeho posledný pripravovaný článok (publikovaný posmrtne 28. februára 2018) sa venoval talianskym podnikateľom (Carmine Cinnante, Antonino Vadala a i.), ktorí pôsobia na východnom Slovensku (Trebišov, Michalovce a okolie) ako zástupcovia štyroch rodín (Cinnanteovcov, Vadalovcov, Rodovcov a Catroppovcov) patriacich k zločineckej skupine Ndrangheta z Kalábrie v Taliansku, teda kalábrijskej vetve mafie. Kuciak poukázal na to, že Vadala mal prostredníctvom poslanca Národnej rady SR Viliama Jasaňa (SMER-SD) a hlavnej štátnej radkyne Márie Troškovej (asistentky predsedu vlády SR Roberta Fica) prepojenie na vedenie strany SMER-SD, Úrad vlády SR, Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR i na Bezpečnostnú radu SR. Denník Korzár Košice upozornil tiež na prepojenie Vadala s vedením mimoparlamentnej strany Šport do Košíc a na Východ, ktorej členovia kandidovali vo voľbách do orgánov samosprávnych krajov v Košickom samosprávnom kraji (KSK) v roku 2017 a v zastupiteľstve KSK utvorili koalíciu s poslancami strany SMER-SD (wiki).

Situace na Slovensku se každým dnem mění. Reakcí na smrt novináře byly největší demonstrace od  roku 1989.

Do ostrého sporu se dostali premiér Robert Fico a prezident Andrej Kiska, který požadoval předčasné volby. Na to ho Fico obvinil, že je pod vlivem finančníka George Sorose, s kterým se setkal vloni 20. září a že chce destabilizovat zemi. K uklidnění situace mnoho nepomohla ani rezignace ministra vnitra Roberta Kaliňáka. Ve čtvrtek 15. března 2018 rezignoval na svoji funkci i premiér. Sestavením nové vlády pověřil prezident Kiska Petra Pelegriniho, který byl Ficovou pravou rukou. Lidem však tato rošáda nestačila a opět vyšli do ulic. Požadují předčasné volby a důkladné nezávislé vyšetření vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírové.

Demonstrace proběhly nejen v Bratislavě a na celém Slovensku, ale i v Praze a v dalších evropských městech.

Situaci projednala i torontská pobočka sdružení ČSSK na své valné hromadě. Původně měl být zaslán dopis, ve kterém se požaduje odstoupení ministra vnitra Kaliňáka, ale jelikož k jeho demisi již došlo, bylo by zaslání dopisu nadbytečné.

abe

***