Dostali jsme po uzávěrce

Kolo, kolo mlýnský, za čtyři rýnský, kolo se nám polámalo, udělalo bác!

Znáte tohle rozpočítávadlo, ti starší určitě ano a mne napadla tahle slova v souvislosti s našimi prezidentskými volbami v Čechách.  Všichni  kandidáti už dopředu měli plnou pusu demokracie, což je v pořádku, jen jsem si opravdu až do teď nikdy nemyslela, že některý z kandidátů k demokratickým ideálům musí šlapat i po velice klikatých cestičkách plných podvodů, špíny, lží a to v době, kdy v demokracii vlastně žijeme.

Stejně tak, jako nenašel náš současný pan prezident jím překroucený a hrubě urážlivý text o panu Peroutkovi, tak v současné době nenašel odvahu dodržet svá, lidu oznámená  předsevzetí, že se nehodlá zúčastňovat žádných předvolebních debat a že nebude urážet ostatní kandidáty. Současná skutečnost je zcela jiná a zdůvodnění změny je velmi povrchní.   Takže debaty pan prezident už nyní plánuje a urážení pana Drahoše prostřednictvím „prezidentových“ lidí, už také začalo. Objevily se bilbordy s fotografií zdravím překypujícího Zemana, zřejmě dovedně upravené počítačovou technikou, s agresivním textem: „Stop migrantům a Drahošovi – toto je naše země. Volte Zemana.“ Vlastně já ani nevím, zda místo Miloše Zemana nekandiduje přímo pan Ovčáček. Pan Mynář asi ne, ten totiž asi stále nemá onu požadovanou bezpečnostní prověrku, což ale panu Zemanovi očividně u něho nevadí. Za  jiným, podobným, by určitě Hrad už dávno prásknul dveřmi – vzpomínka na odchod pana Forejta.  To, že Zeman stále trvá na tom, že žádnou kampaň nevede je také lež jako věž, vede ji vlastně trvale a promyšleně od svého posledního zvolení hlavou státu, tedy od roku 2013 a využívá pro ni všechny možnosti, které mu tento post dává.  Jeho touha stát se opět prezidentem a touha jeho ženy zůstat první dámou jsou zcela neoddiskutovatelné.  O jeho ženě veřejnost skoro nic neví, prostě s touto dámou odešly informace o aktivitách ve prospěch společnosti, jako tomu zcela automaticky bývalo u Olgy Havlové a též Dagmar Veškrnové.

Já jsem si do nedávna myslela, že je Miloš Zeman chytrý člověk s inteligencí a snesitelným vystupováním – to už jsem pozměnila, chytrý je, ale více z té chytrosti vyčnívá už jen  vlastní prospěch a zcela nezakrytá touhu zůstat i nadále hradním pánem.  Asi mu i lahodí jeho neurvalost, překrucování skutečností, vulgarismy do kterých se v poslední době halí jako do obranného oděvu.  Škoda, neboť jeho rétorický um, býval opravdu obdivuhodný. To ale už je vše hudba minulosti i ta proslulá Zemanova rétorika začíná mít totiž trhliny. Ještě, že u nás pravomoci prezidenta nejsou nikterak ohromující!  Musím to vydržet, i pro případ, kdyby druhé kolo Miloš Zeman vyhrál, protože jsme opravdu dost zvláštní národ a stát se nám to může. A konec konců každý národ má v čele toho, koho si zaslouží.

V devadesátých letech šel Zeman od vítězství k vítězství, neuvěřitelnou tehdejší pracovitost měl navíc podloženou docela obstojným zdravím. Teď už je šňůra vítězství  na mnoha místech přervaná a také jeho zdraví viditelně netouží  po ničem jiném, než po odpočinku.  Nikdy jsem nevěřila, že jeho odchod na Vysočinu a objímání stromů znamená jeho definitivní odsun z politiky, jak se nám všem snažil kolem roku 2001 namluvit a také jsem se v tom nikterak nezklamala. Vysočina mu posloužila k propracování dalšího strategického plánu, protože náš současný pan prezident si na strategii hodně potrpí. Na strategii, která mimo jiné do sebe vždy zahrne obrovskou touhu po moci a stejně i neméně obrovskou touhu pomstít se všem o kterých si myslí, že mu jakkoli ublížili.  Pozor ! Miloš Zeman má téměř dokonalou paměť  a nesnáší nikoho, kdo mu nepochlebuje, nepodbízí se mu, vnucuje mu svoje názory, chce víc orientaci na svobodné rozhodování, západní ekonomiku a  nechce putinovství, a málo práv pro vlastní rozhodování. Jsem přesvědčena, že už teď má Miloš Zeman seznam těch, kterým se bude mstít a na kterých bude rád zkoušet svou moc, bude-li  ve 2. kole zvolen znovu prezidentem. A určitě už teď je na tom seznamu Drahoš, Horáček, Hilšer, Hynek, Topolánek, Fischer,Kulhánek, Gott, který se ohradil proti tvrzení, že je podporovatel pana Zemana, předseda Senátu Štech, novinář J.X. Doležal, herci pánové Svěrák a Šteindler, starosta Teplic  Kubera, zlínský hejtman a senátor Čunek, bezpečnostní fyzička Dana Drábová, ředitel knihovny V. Havla M. Žantovský, J.Dienstbier a všechny naše televizní stanice s výjimkou televize Barrandov. Seznam bude viditelně ještě mnohem větší, neboť do něho musí být připsané osoby i z doby minulé, kterým se zatím pan prezident nestačil pomstít, což jsou většinou osobnosti z akademické půdy.                                                                       

Také s přítelem Babišem to teď není tak úplně jednoduché, zda se nakonec neocitne na seznamu.   Ten totiž v současné době zkouší všelijak kličkovat jak mimo zónu oddanosti  Miloše Zemana, tak v ní. Jen málokdo by si dovolil veřejně poradit panu Zemanovi, aby se zbavil svého poradce, pana Nejedlého a pana kancléře Mynáře a aby se méně orientoval na východ.   Tohle počínání pana Babiše nevnímám jako jeho přednost či odvahu, ale jako jeho obavy neb neví, jak to celé pro něho dopadne a tak už si předem  skládá alibi -  když totiž nebude zvolen prezidentem Zeman, začne Babiš viditelně klopýtat a musí mít tudíž připravené argumenty pro podporu i  druhé straně.

Já to mám zcela jasné, já volit do 2. kola půjdu určitě a volit nebudu Zemana. Já nechci totiž, aby mi někdo stále rozděloval českou společnost,  kdy i já jsem její součástí,  aby dával najevo svou nenávist k chytřejším, bohatším, jiným náboženstvím, aby vlastní občasné selhání vždy rafinovaně házel na jiné, aby lhal a mluvil vulgárně, aby můj národ trapně reprezentoval.  Já toužím po prezidentovi důstojném, čestném, inteligentním, chytrém, skromném, pracovitém, zdravém a  s manželkou, o které budeme vědět, čemu se věnuje a která se bude umět na lidi usmívat. Kéž bych tenhle dárek dostala!

Jana Fafejtová - Praha