Evropská liga

Plzeň postupuje,

Slavia i Zlín končí

Český fotbal bude mít v jarních vyřazovacích bojích Evropské ligy jediného zástupce - Viktorii Plzeň. Suverén nejvyšší tuzemské soutěže potvrdil skvělou formu a podzimní část sezóny zakončil ve skupině G výhrou 2:0 na hřišti Hapoelu Beer Ševa, po níž svůj už jistý postup do play off ještě ozdobili prvenstvím ve skupině! Další čeští účastníci ve čtvrtek shodně prohráli. Pražská Slavia, jíž stačila v závěrečném 6. kole základní skupiny A proti Astaně i remíza, podlehla v Edenu v přímém souboji o druhé postupové místo kazašskému mistru 0:1. Rovněž Zlín se rozloučil s Evropskou ligou prohrou, v Olomouci podlehl Lokomotiv Moskva 0:2. (sport.cz)

***

Liga po podzim

Vedoucí Viktoria má v tabulce rekordní náskok 14 bodů před Slavií a Olomoucí, což se logicky odráží také ve složení ideální jedenáctky podzimu fotbalové HET ligy podle Sport.cz. Suveréni z Plzně dodali hned pětici hráčů, jejich největší pronásledovatelé po dvou. Svého zástupce mají také Liberec a Jablonec, z čehož plyne, že o mimořádnou pozornost si v podzimní části soutěže neřekl ani jeden fotbalista Sparty...

Sestava podzimu 2017 fotbalové HET ligy podle Sport.cz: Buchta (Olomouc) - Řezník (Plzeň), Hejda (Plzeň), Kerbr (Liberec) - Falta (Olomouc), Kolář (Plzeň), Hušbauer (Slavia), Kopic (Plzeň) - Tecl (Jablonec), Krmenčík (Plzeň), Milan Škoda (Slavia).

***

Hned pět moravských účastníků nejvyšší fotbalové soutěže se zmítá po podzimu u samého dna tabulky, takže vzhledem k panující konstelaci je téměř jisté, že po třicátém kole na dva z nich padne slovo sestup. Naposledy. Od příští sezóny bude totiž z ligy sestupovat přímo jen jedno mužstvo, zatímco týmy na patnácté a čtrnácté příčce budou podstupovat baráž s druhým a třetím celkem druhé ligy. V ní budou moci zpackanou sezónu ještě zachránit a v lize se udržet, což probíhající ročník nenabízí. (sport.cz)

***