Volby 2017

Stále se máme čemu učit. Při letošních volbách jsem se dověděl něco o D‘Hondtově metodě. Tato metoda se používá v „demokratických režimech“ s proporcionálním poměrným zastoupením a v Evropě se se jí řídí ve 23 státech. Victor D‘Hondt byl belgický právník a matematik, který žil v druhé polovině 19. století (zemřel 30. května 1901). Metoda přepočítává obdržené hlasy tak, aby byl zvýhodněny strany s největším počtem získaných hlasů. Tím dochází k tomu, že např. při volbách 2017 stačilo vítězné straně ANO na jeden mandát pouze 19 232 hlasů, zatímco poslední dvě z těch, které překročily hranici 5 %, TOP 09 a STAN, potřebovaly hlasů dvojnásobek, 38 402 a 43 693. Přiznám se, že jsem do tajů tohoto přepočítávání nepronikl, ale s hrůzou jsem si uvědomil, že kdyby v České republice byl většinový systém jako zde v Kanadě, tak by Babišovo ANO vytvořilo jednobarevnou vládu, což se nestalo a Andrej má zatím problém vůbec vládu sestavit. Nutno říci, že ani ve Spojených státech není volební systém ideální. Ačkoliv Donald Trump získal o 2 868 691 hlasů méně než Hillary Clintonová, stal se prezidentem.

Účast v letošních volbách byla 60,84 %. Druhá skončila ODS s 11,32 %, třetí Piráti 10,78 %. Následují SPD a KSČM. ČSSD klesla až na šesté místo. Za ní jsou KDU-ČSL, TOP 09 a Starostové a nezávislí. I když výsledek voleb vypadá na první pohled tragicky, ještě dvě hodiny před ukončením sčítání vypadal ještě hůře. Na čele byl Babiš s Okamurou, následován komunisty. Jak řekl v ten moment Miroslav Kalousek: „Není tragické, že se moje strana nedostane do poslanecké sněmovny. Tragické je, které strany zvítězí -  vedou je dva agenti StB a jeden extrémista. Nakonec TOP 09 překročila pětiprocentní hranici s 5,31 % a do sněmovny se dostalo i hnutí STAN 5,18 %.

Podle irozhlas.cz prezident Miloš Zeman pověřil Andreje Babiše, předsedu hnutí ANO, které vyhrálo volby, sestavením vlády. Řekl to na tiskové konferenci na zámku v Lánech. Jedná se o neformální krok, který není zakotven v Ústavě, měl by ale vést k pozdějšímu jmenování Babiše premiérem.

Na rozdíl od svých předchůdců Václava Havla a Václava Klause nechtěl Miloš Zeman Andreje Babiše svazovat. „Mám proto čtyři důvody. První a nejdůležitější je, že je vítězem voleb, a to s velkým náskokem. Za druhé, Babiš je úspěšným podnikatelem, jehož firmy platí daně v České republice. Za třetí, jedná se o politika, který vybudoval silné a úspěšné hnutí. A za čtvrté, jedná se o úspěšného ministra financí, který přivedl státní rozpočet k přebytku,“ řekl Zeman.

Prezident také oznámil, že by Babiše jmenoval premiérem i podruhé, pokud by jeho první vládě nevyslovila sněmovna důvěru.

Andrej Babiš řekl, že pro něj i hnutí je toto velký den. „Jsem poctěn, že mě pan prezident pověřil vyjednáváním o sestavení příští české vlády. Doufám, že se nám podaří přesvědčit Poslaneckou sněmovnu,“ řekl předseda hnutí ANO.

Podle svých slov se nová vláda pokusí vládnout jiným způsobem. „Budeme chodit mezi voliče a řešit jejich problémy.“

Babiše mrzí, že strany, které se dostaly do Parlamentu, od počátku odmítají vytvořit s nimi koaliční vládu bez toho, aby hnutí ANO daly šanci. „Proto se budeme snažit vytvořit menšinovou vládu a budeme se snažit přesvědčit strany a poslance svým programem. Vláda by měla zahrnovat nejen politiky, ale i experty, kteří mohou okamžitě začít pracovat. Potřebujeme velice rychle sestavit vedení sněmovny, velice rychle sestavit i vládu,“ dodal.

Rychle chce Babiš ustavit sněmovnu také proto, aby bylo možné přijmout zákon o státním rozpočtu a země se vyhnula rozpočtovému provizoriu.

Pověření jednáním o sestavení vlády Zeman použil už před čtyřmi lety předtím, než jmenoval vládu současného premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD). Sobotka po převzetí pověření Zemana pravidelně informoval o postupu jednání, než byl jeho kabinet uveden do funkce.

Novou vládu může Zeman jmenovat teprve po demisi současného kabinetu. Sobotkova vláda ji musí podat po ustavení Poslanecké sněmovny. Ustavující schůzi Zeman svolal na 20. listopadu. Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek v úterý vyzval k zablokování volby předsedy sněmovny, aby dolní komora Parlamentu nemohla být ustavena, a nemohla tak vzniknout menšinová vláda ANO.

Babiš i Zeman Kalouskův návrh kritizovali. Babiš to označil za nezodpovědný apel a řekl, že je neštěstí, že Kalousek zůstává v politice. Podle Zemana by bylo zablokování ustavující schůze sněmovny ubohé. (pj, čtk)

Piráti podpoří na funkci předsedy Poslanecké sněmovny Radka Vondráčka (ANO). Šéf ODS Petr Fiala, který se o tento post také uchází, by měl být prvním místopředsedou dolní komory. Pirátským kandidátem na místopředsedu dolní komory pak bude Vojtěch Pikal. Rozhodl o tom v neděli poslanecký klub Pirátů.

„Výsledek voleb byl takový, že ANO je vítězná strana, druhá nejsilnější strana je ODS a my kopírujeme tento výsledek,“ uvedl Bartoš. Klub podle něj hlasoval jednotně, což je důkazem, že už funguje dobře.

Menšinovou vládu ANO, ani kdyby v ní částečně byli odborníci, ale strana nepodpoří.

„Stanovisko je stále stejné, musím to neustále opakovat, řídíme se naší strategií, která byla součástí naší kampaně, a tam je jasně řečeno, že nepodpoříme ani tichou podporou vládu, kde by bylo dominantní postavení hnutí ANO,“ prohlásil Bartoš. 

Pirátským kandidátem na místopředsedu sněmovny bude Vojtěch Pikal, první místopředseda Pirátů. Klub se podle předsedy Pirátů shodl na tom, že Pikal je nejkompetentnější na tuto pozici.

„Nepředpokládáme, že jako třetí nejsilnější strana bychom měli problém tohoto kandidáta prosadit,“ dodal Bartoš.

Strana by také chtěla mít své poslance v pěti výborech, ve třech z nich by chtěla předsednické křeslo. Jedním z nich je bezpečnostní výbor, který by chtěl řídit Bartoš. O křeslo šéfa bezpečnostního výboru ale má zájem také hnutí Svoboda a přímá demokracie v čele s Tomiem Okamurou. Bezpečnostní výbor je podle Okamury pro SPD prioritou.

Piráti skončili ve sněmovních volbách třetí za ANO a ODS, v dolní parlamentní komoře mají 22 zástupců. (Václav Štefan, ČTK).

Podle českého rozhlasu připravil abe

***