Torontský mezinárodní filmový festival

Ačkoliv vloni na podzim český ministr kultury Daniel Hermann sliboval, že se setká s představiteli Torontského festivalu a že bude
český film na tomto festivalu bohatě zastoupen, skutečnost je poněkud jiná. Letos nebude na jednom z nejvýznamnějších festivalů na světě ani jeden český film. Pravda, v seznamu filmů z České republiky je uveden i slovenský koprodukční snímek režiséra Juraje Lehotského Nina. Na scénáři spolupracoval Marek Leščák a v hlavní roli je Bibiana Nováková. Českým přínosem pak je hudba mého jmenovce Aleše Březiny. Tento film byl již uveden na Mezinárodním festivalu v Karlových Varech. Film Nina bude na programu na festivalu v těchto dnech: Sobota 9. září 2017 v 18:30 (Scotiabank 11), úterý 12. září 2017 v 21:30 (Scotiabank 10) a v neděli 17. září v 9:00 (Scotiabank 9).
Dalším slovenským filmem na festivalu je dvacetiminutový snímek Martiny Buchelové Magic Moments (Kouzelné okamžiky) zařazený
mezi krátké filmy. Vypráví o dvou sestrách, které jsou bez zájmu rodičů ponechány samy sobě. Film je na programu v sekci krátkých filmů ve čtvrtek 7. září 2017 v 21:15 (Scotiabank 2) a ve čtvrtek 14. září v 18:30 (Scotiabank 10).

Snad chabou útěchou může být, že na TIFF bude řada filmů, které byly již na Karlovarském mezinárodním filmovém festivalu. Platí to nejen o filmu Juraje Lehotského, ale i o Haneckeho Happy End či Karismäkiho Odvrácené straně naděje o syrském uprchlíkovi ve Finsku.

Aleš Březina

***