Noc kostelů

Každým rokem koncem května nebo začátkem června se rozezní v podvečer zvony po celé České republice. Nastává Noc kostelů, která se stala v České republice již tradiční událostí, očekávanou mnoha tisíci zájemců. V letošním roce se zapojilo více než 1400 kostelů a
modliteben a podle informací bylo v celé České republice během Noci kostelů zaznamenáno více než 450 000 návštěvníků.

Letos poprvé jsem měla příležitost se zúčastnit výstavou svých obrazů pod názvem Čas sochy na téma interpretace soch Matyáše Brauna v Kuksu Ctnosti a neřesti ve výstavním prostoru modlitebny Českobratrské církve evangelické v Praze – Vršovicích. Tento prostor je jedinečný tím, že se nachází v panelovém domě v podzemí v bývalém krytu z doby studené války.

Program začal 9. června 2017 dětským představením O lenochodech Divadelní asociace Marky Míkové. Po vernisáži mé výstavy v šest hodin následovala hra Eugena Ionesca Plešatá zpěvačka. Dále účinkovali zpěváci Jarda Svoboda s doprovodem harmonia a Alžběta Trojanová s hrou na harfu. Večer zakončil autorským čtením básník Jan Škrob.

Tentokrát jsem zůstala pouze v jednom kostele, na rozdíl od minulých let, kdy jsme navštívili několik kostelů s různými programy. Mnohé z nich jsou během roku těžko dostupné.

Noc kostelů vznikla v roce 2005 ve Vídni (Lange Nacht der Kirchen) a během čtyř let se spontánně rozšířila po celém Rakousku. V roce 2009 se připojily svou účastí i kostely v Brně a Plzni. Příští rok bude 25. května. Bylo by pěkné, kdyby se tato myšlenka rozšířila do Toronta.

Maria Gabánková

***