Leafs prohráli po statečném boji

Po čtyřech letech měli torontští diváci možnost vidět Maple Leafs bojovat o Stanley Cup, který získali naposled před padesáti lety v roce 1967. Mlady tým vzdoroval nejlepšímu týmu základní soutěže Washington Capitals a ze šesti zápasů šlo pět do prodloužení. Navíc Toronto mělo smůlu, když se zranil v druhém utkání Roman Polák a do bojů o Stanley Cup již nezasáhl. Obdivuhodný byl Martin Marinčin, který úspěšně zvládal i oslabení tři na pět. Škoda jen, že mu nevyšel poslední zápas, kdy Toronto prohrálo doma v prodloužení 1:2 (na snímku).

***

Kometa a Bystrica mistry

Brněnští hokejisté vyhráli letošní play-off české ligy. Ve finále rozdrtili čtyřikrát Liberec 5:2, 3:0, 4:3 pp a 4:3. V celé vyřazovací soutěži prohráli pouze dvakrát v semifinále s Hradcem. V lize se udržely Pardubice a do ligy postupuje Dukla Jihlava, naopak sestupují Karlovy Vary.

Na Slovensku zvítězila ve finále Banská Bystrice, která porazila Nitru 4:1, 3:4, 3:2, 2:1 a 6:2.

***

Začalo hokejové MS

V skupině A slovenští hokejisté vydřeli na úvod na mistrovství světa vítězství nad Itálií 3:2 v prodloužení. V Kolíně nad Rýnem skórovali jako první, Italové vyrovnali a dokonce vedli 2:1 ale v čase 58:56 odvrátil jejich porážku při hře bez brankáře Libor Hudáček. V 63. minutě pak rozhodl plzeňský obránce Peter Čerešňák.

V skupině B čeští hokejisté prohráli s Kanadou 1:4. Rvali se, po 235 minutách dokázali Kanadě alespoň vstřelit branku, na vítězství to ale stejně nestačilo. Česká hokejová reprezentace ve svém úvodním zápase na mistrovství světa v Paříži prohrála s obhájci titulu 1:4 a na triumf nad výběrem Javorového listu čeká už téměř sedm let. Jediný gól Jandačova týmu vstřelil při svém debutu na světovém šampionátu Lukáš Radil. Den po úvodní porážce s Kanadou si česká hokejová reprezentace spravila na mistrovství světa chuť, když Bělorusko v Paříži porazila 6:1. Vítězné tažení režíroval kapitán Jakub Voráček, který zaznamenal gól a dvě asistence, Radko Gudas slavil první gól v národním týmu.

Další utkání měla podobný průběh: Češi prohrávali s Finy 0:3 a Slováci s Dány také 0:3. V závěru utkání se jak Čechům tak Slovákům podařilo vyrovnat a utkání šla do samostatných nájezdů. Češi vyhráli, Slováci tolik štěstí neměli a prohráli s Dány 3:4. Ani ve čtvrtém zápase nemělo Slovensko štěstí a prohrálo opět po samostatných nájezdech, tentokráte s Německem 2:3.

***

Slavia vyhrála derby na Bohemians a k titulu má blíž

Plzeň jen remizovala v Jablonci

Boj o titul je zase otevřený a momentálně k němu má blíž Slavia. Dosud vedoucí Plzeň totiž jen remizovala na hřišti Jablonce 2:2. Slavia večer vyhrála derby na hřišti vršovických Bohemians 3:1 a vede tabulku o dva body. Slovácko remizovalo s Karvinou 1:1. První z kandidátů na titul - Plzeň - jen remizoval v Jablonci 2:2. Západočeši vedli o dvě branky, které vstřelil Ivanschitz a vypadalo to, že mají zápas pod kontrolou. Jenže po přestávce přišel na hřiště vyměněný Jablonec. I ten našel dvougólového střelce - střídajícího Martina Doležala. A zápas skončil remízou, což může v konečném účtování Západočechy hodně mrzet. Dali totiž šanci Slavii k posunu na první příčku tabulky. A Slavia ji vršovickém derby na hřišti Bohemians výhrou 3:1 dokonale využila. Sešívaní rychle vedli, ale Klokani z penalty srovnali krok. Nažhavená Slavia ale po přestávce urvala tři body po trefách Zmrhala a Sýkory. V tuto chvíli vede tabulku o dva body.

***