Český festival

Czech that Film v Torontu

Satellite 1-416 je mediálním partnerem festivalu

Od čtvrtka 27. dubna do pondělí 1. května 2017 bude v torontském kině Revue (400 Roncesvalles Ave., stanice metra Dundas West) festival českých filmů. Během pěti dnů, tak můžeme vidět šest zajímavých filmů.

Lída Baarová (The Devil‘s Mistress)

27. dubna 19:00, režie Filip Renč

V kontrastu s německou herečkou Marlene Dietrichovou, která byla o dvanáct let starší a která jako herečka odmítla nacismus, Lída Baarová jako česká herečka s
tímto režimem neměla problém. Jejím vzorem byl katolický spisovatel a rodinný přítel Jindřich Šimon Baar, po kterém si vzala jméno. Původně se jmenovala Ludmila Babková. K jejím prvním filmům patřily Obrácení Ferdyše Pištory, Zapadlí vlastenci a Lelíček ve službách Sherlocka Holmese. Ve 30. letech natáčela v Německu a podle bulvárního tisku byla milenkou Josepha Goebbelse. Dokonce prý v té době měla nabídky z Hollywoodu, které odmítla. Německý ministr propagandy se kvůli ní chtěl vzdát funkce a odejít do Japonska. Nakonec na nátlak Geobbelsovy manželky Magdy a Adolfa Hitlera, vztah skončil. Lída Baarová v roce 1941 odešla do Itálie, odkud se před koncem války vrátila do Prahy. Po válce byla šestnáct měsíců ve vyšetřovací vazbě pro údajnou kolaboraci a v roce 1947 se provdala za Jana Kopeckého, potomka známé loutkařské rodiny a synovce komunistického ministra Václava Kopeckého. Po roce 1948 odešla do Rakouska, kde se po druhé provdala za Kurta Ludwalla. Zemřela 27. října 2000 v Salcburku. V roce 1983 vyšla v 68 Publishers kniha Josefa Škvoreckého Útěky. Vloni natočila o Lídě Baarové dokument Helena Třeštíková. Film Filipa Renče pochází rovněž z roku 2016. Renč sleduje německý vzestup Baarové, její vztah s tehdejším idolem žen Gustavem Fröhlichem, ale i její návrat do Prahy koncem války, kde jí čekalo to pravé peklo.

***

Kobry a užovky (The Snake Brothers)

28. dubna 19:00, režie Jan Prušinovský

Film má název v množném čísle, ale ve skutečnosti je v něm pouze jedna Užovka a jedna Kobra, což jsou přezdívky dvou bratrů (hrají Matěj a Kryštof Hádkovi). Kobra je feťák,
vykrádající chaty, který i své vlastní babičce ukradne televizi, zatímco Užovka je slušnější z bratrů, pokud je nepoctivý, je to v rámci podnikání. Nepama-tuji se, že by se však Kobra někdy dopustil násilí. Spíš je násilí pácháno vždy na něm, což se o druhém z bratrů říci nedá. V březnu 2016 získal film cenu Český lev za nejlepší film. Vyhrál však také v kategoriích nejlepší režie (Jan Prušinovský), nejlepší kamera (Petr Koblovský), nejlepší mužský herecký výkon (Matěj Hádek) a nejlepší mužský a ženský výkon ve vedlejších rolích (Kryštof Hádek a Lucie Žáčková). Dále získal dvě nestatutární ceny pro nejlepší plakát a Cenu filmových fanoušků. Nominace neproměnil v kategoriích nejlepší scénář, střih, zvuk, scénografie, kostýmy a masky (wiki).

***

Učitelka (The Teacher)

29. dubna 18:45, za přítomnosti režiséra Jana Hřebejka

Film byl uveden do kin 21. července 2016, čili jedná se o novější film, který byl poprvé uveden na loňském festivalu v Karlových Varech, kde herečka Zuzana Mauréry získala cenu za nejlepší herecký výkon. Podle režiséra Petra Jarchovského se jedná o nadčasový film, který se odehrává v roce 1983 v základní škole na předměstí Bratislavy. Film byl původně určen pro slovenskou televizi a tvůrci filmu tvrdí, že zvolili osmdesátá léta právě proto, že se v tomto období cítí jistější. Učitelka, vdova po důstojníkovi, využívá své pozice a přes děti manipuluje  s jejich rodiči. Jan Hřebejk získal za tři filmy Horem pádem, Musíme si pomáhat  a Šakalí léta Českého lva.

***

Polednice (Noonday Witch)

30. dubna,16:00; režie Jiří Sádek

Jedná se o debut absolventa písecké akademie Jiřího Sádka na motivy básně Karla Jaromíra Erbena. Přestože jde o český horor, film měl poměrně dobrý ohlas v tisku. Zřejmě poprvé od roku 1970, kdy  Jaromil Jireš natočil Valerii a týden divů, byl tako ohodncen tento žánr. V titulní roli hraje Daniela Kolářová, matku Aňa Geislerová a její dceru Karolina Lipowská.

***

Teorie tygra (The Tiger Theory)

30. dubna, 19:00; Radek Bajgar

Jiří Bartoška zde hraje veterináře Jana, který je pod pantoflem, což si uvědomí v okamžiku, když zemře jeho tchán. Zjišťuje, že jeho tchýně (Iva Janžurová) prakticky vždy rozhodovala o všem. Nyní je na tom stejně a o všem rozhoduje jeho žena Olga. Jan vidí, že ho čeká stejný osud a snaží se s tím něco udělat. Inspiraci hledá u svého klienta papouška, s podezřením na Alzheimera. Janova cesta za svobodou ovlivní i životy jeho dětí a jejich partnerů. Dcera Olga (Táňa Vilhelmová) totiž převzala matčinu metodu, zatímco snacha Alena (Pavla Beretová) zatím dokázala tlaku rodové tradice odolat a volí vlastní cestu, liberálnější, modernější, lidštější. Důsledky jsou pro jejich protějšky (Jiří Havelka a Jakub Kohák), v obou případech odpovídající.(CinemArt CZ)

***

Já, Olga Hepnarová (I, Olga Hepnarová)

1. května 19:00 režie Tomáš Weinreb a Petr Kazda

V dubnu 1974 se konal před Městským soudem ve Spálené ulici v Praze proces s dvaadvacetiletou Olgou Hepnarovou. Rozzuřený dav si přál popravu mladé dívky, která 10. července 1973 na zastávce tramvaje na Strossmayerově náměstí autem zabila osm lidí (tři zemřeli na místě, tři téhož dne v nemocnici a další dva ná následky zranění později). Městský soud šílenou řidičku odsoudil k trestu smrti a přestože její matka žádala Lubomíra Štrougala (zastupujícího nefunkčního prezidenta Svobodu) o milost, ten po určitém váhání rozsudek 3. března 1975 potvrdil a Olga Hepnarová se o devět dnů později stala poslední popravenou ženou v Československu. Možná, že právě nyní, kdy těchto příběhů bylo v poslední době několik, je tento film aktuální. Z filmu, který chtěli autoři udělat, co nejvíce dokumentární, je patrné, že Hepnarová nebyla zcela normální a její pomsta společnosti postrádá jakoukoliv logiku. Naskýtá se pouze otázka po motivaci těchto lidí. Hepnarová měla, podobně jako dnešní teroristi, sklon k násilí. Cvičila se ve střelbě, podpálila usedlost, chtěla vyhodit místnost plnou lidí, chtěla zahájit střelbu na lidi na Václavském náměstí. Nakonec se rozhodla pro automobil. Před svým činem poslala dopisy o tom, co zamýšlí, do Mladého světa a do Svobodného slova. Film nezachycuje události, které se děly okolo procesu, ale soustřeďuje se pouze na Hepnarovou, kterou hraje polská herečka Michaela Olszańska.

Aleš Březina; foto: kinobox.cz, akurnik.cz, Finále-Plzeň, filmserver.cz

***

 

Polednice

Teorie tygra