Umění inspirované Chartou 77

Staří trestanci

Na nářek sirény

z palandy pod stropem

šátrají šátrají

Nahýma nohama

v hlubinách přízemí

vychladlou pevnou zem

ohledávají

Staří trestanci


Pak ještě napůl v snění

S chodidly v jinovatce

vyklepávají deky

Vrásčité ruce

roztřesené křečí

odpočítávají léky


Opatrně opatrně

Aby jím ještě zbylo

zbytečná námaha

Stejně se nikdy už nevyléčí


Celý den celý den

staří trestanci

při mřížích u oken

posedávají

Strnulé marionety

Mrtvé věci

Vysoko nad scénou

za nitě tahají

vahadly pendreků

šílení loutkoherci


Staří trestanci

ještě si zahřát stačí

těla svá unavená

u šlichty nad plecháči

I v slunci zimomřiví

Zelená voda

solí zapražená

ta už je neuživí


Opřená o stěnu

staří trestanci

vykuřují tiše

kopí tabákových kořenů

stočená v novinách

Val dusivého dýmu

Čpí z něho všechen střelný prach

co se tam o něm píše


Jaromír Šavrda – Druhý sešit deníku

Vydalo nakladatelství (PmD)

Kresby Maria Gabánková


Povídka: Impulsy

Chtěl poznat pravdu. Pochopit, proč se kdysi dávno slunce stočilo do ohnivého kotouče a proč odvrhlo pár smítek, která začala kroužit kolem jeho středu. Chtěl zjistit ten okamžik, aby od tohoto okamžiku začal sledovat prapodivnou sílu. Sílu života bojující proti síle smrti a rozpadu. Byl přesvědčen, že všechny změny probíhají v jediném okamžiku. Přijde impuls, který něčím pohne, a my sledujeme jen jeho dozvuky. A pak je doba čekání a rozpadu.

A vše, co se podaří zachránit a vyrvat z rozpadu, zůstává neměnné až do okamžiku dalšího impulsu. A tímto novým impulsem dochází k vykoupení. To, co zápasilo o svou existenci, má právo na odpočinek. A tak vznikl život, který bojoval o právo na svou existenci. Objevili se láčkovci, plazi, ptáci, a ti všichni museli bojovat o svoji existenci. Pak se objevil po jednom takovém impulsu i člověk, a i on musel bojovat o svou existenci. A musel bojovat dlouho, protože impuls, to je událost, která se neděje každý den. Je k ní zapotřebí síly, na kterou se musí čekat. Seděl ve svém pokoji a nevyčítal Bohu, že teď odpočívá. Nevyčítal mu, že sbírá sílu pro to, co přijde. Věděl, že se Bůh zjevil Mojžíšovi a pak mlčel. A Izrael bojoval zase o svou existenci. A tehdy, když už byl u konce sil, přišel další impuls. Po kterém už se nedá vybojovat nic se zbraní v ruce. A tak na bedra vyvolených byla vložena tíha tajemství, které si předávají generace z pokolení na pokolení. A Bůh opět mlčí a sbírá sílu.

Podíval se na hodinky. Půl druhé v noci. Vzal telefonní seznam a vyhledal číslo. „Nezavěšujte, jste v pořadí.“ Najednou mu to přišlo k smíchu, je ve frontě na tajemství. Co mu tam povědí?

Slečna řekne: „Ano, znám tajemství, od včerejšího večera jste sto čtrnáctý. Příští měsíc ho oznámíme ve sportovní hale, přijďte!“ Konečně zvedla sluchátko. Vážným hlasem zopakovala číslo, které před tím vytočil. Zeptal se jí, jestli náhodou nezná tajemství.

Řekla mu, aby si nedělal blázny. Chtěl jí vysvětlit svou teorii o impulsech, slunci, láčkovcích a Mojžíšovi. Zavěsila. Uvědomil si, že vlastně tohle nikoho nezajímá. Nikoho nezajímá ani tajemství. Zvedl opět sluchátko. Z druhého konce se ozval hlas podobný prvému. „Buzení!“ Odpověděl: „6.15. “

Než zazvonil opět telefon, rozestlal si postel a pomyslel si: „Zítra na mě čeká další den čekání na impuls, ale aby měl smysl, musím poznat tajemství.“ Netušil, že to byla první modlitba v jeho životě. (1977)

Aleš Březina - Z knihy Řetěz bláznů  

***