Nokturna v Torontu

Posledními letošními Nokturny v kostele sv. Václava bylo v listopadu vystoupení dvojice Zuzany Simurdové a Mikolaje Warszynského. Bylo zajímavé slyšet některé skladby slavných autorů pro klavír čtyřručně. Kromě toho se oba hudebníci představili i samostatně. Slyšeli jsme hlavně skladby
Dvořáka, Janáčka a Liszta. Poprvé jsme však slyšeli i skladby méně známého novějšího autora Luboše Fišera, který skládal hlavně hudbu pro film. K Fišerovým nejvýznamnějším skladbám, které byly inspirovány Novou hudbou, patří Patnáct listů podle Dürerovy Apokalypsy (1965). Tato skladba získala první cenu na Mezinárodní skladatelské tribuně UNESCO v Paříži. V těchto dnech vydala Zuzana Simurdová kompletní dílo klavírních sonát Luboše Fišera na CD. Pokud se chcete o tomto projektu dovědět více nebo ho finančně podpořit, podívejte se na webovou stránku www.zuzanapianist.com.

Další Nokturna jsou již tuto neděli 11. prosince 2016 v 17 hodin na Masaryktownu v restauraci Praha (str. 2). První Nokturna v roce 2017 by se měla konat na Masaryktownu 22. ledna, kdy vystoupí Jirka Grosman a Bohemian Swing. Jelikož je možná změna konání místa koncertu, je nutno si tuto informaci ještě ověřit.

abe/Foto Z. Simurdové a M. Warszynského Maria Gabánková