Toronto v extázi

A zdá se, že nejenom Toronto. I kanál předpovídající počasí zmiňuje fotbal a ukazuje, že v sobotu, kdy se má hrát finálový zápas MLS mezi Torontem a Seattlem bude mrznout. V historii kanadského socceru, jsk se zde říká fotbalu, to bude poprvé, co se bude hrát pod otevřeným nebem v prosinci. Po senzačním vítězství Toronta i Montrealu nad newyorskými kluby, kdy dokonce Toronto zvítězilo v New Yorku nad NY City 5:0 se odehrálo nebývalé drama v kanadském derby mezi Montrealem a Torontem. Zápas začal fiaskem a se čtyřicetiminutovým zpožděním před rekordní návštěvou 61 000 diváků. Důvodem bylo špatně nalajnované pokutové území, které bylo o dva metry užší. Když se konečně začalo hrát, Montreal dvěma góly se dostal do vedení a když v 53. minutě Oyongo zvýšil na 3:0, zdálo se, že je rozhodnuto. Jenže Toronto dokázalo Altidorem a Bradleym snížit na rozdíl jediné branky a odjíždělo s přijatelnou porážkou 2:3.

Rovněž v Torontu při odvetě bylo vyprodáno. Tentokrát se v hledišti v dešti tísnilo 35000 diváků, ale u televizních přijímačů jich bylo v Kanadě rekordních 1,4 milionů. Zápas však začal pro domácí sprchou, když ve 24. minutě Dominic Oduro získal pro Montreal opět dvoubrankové vedení. Jenže domácí do poločasu otočili nejprve Armado Cooper dotlačil míč do montrealské branky a v poslední minutě prvního poločasu jeden z nejlepších italských fotbalistů v současnosti a tahoun Toronta Sebastian Giovinco nacentroval na hlavu Jozy Altidora a Toronto mělo poprvé blíže k postupu. Nálada na BMO field se zcela otočila, jenže osm minut po přestávce Ignacio Piatti vyrovnal a Toronto opět potřeboval k postupu dva góly, alespoň jeden v regulérní hrací době.

I tentokrát se stal zázrak od Nicka Haglunda v 68. minutě a i přes drtivý nápor montrealských Impact se utkání prodlužovalo.

Zdálo se, že k pohromě pro domácí došlo v úvodu prodloužení, kdy se zranil nejlepší hráč FC Sebastian Giovinco a musel odstoupit. Na štěstí Toronto mělo ještě jednu možnost střídání a na hřiště přišel veterán Benoit Cheyrou a byl to právě on, kdo v 98. minutě po centru Beitashoura rozhodl hlavou o postupu Toronta jako prvního kanadského týmu do finále MLS. O dvě minuty později pak Tosaint Rickets pečetil vítězství Toronta pátým gólem. Toronto nakonec zvítězilo 5:2.

Televizní společnost CBC již snad od svého vzniku vysílá v sobotu večer vždy Hockey Night in Canada, dá se očekávat, že tentokrát televizní diváci dají přednost konkurenční TSN, která ve 20 hodin bude přenášet finále MLS mezi Torontem FC a Seattle Sounders. kteří ve finále Západní konference dvakrát porazili Colorado Rapids 2:1 a 1:0.

Aleš Březina – Toronto

***

Kvalifikace MS

Česko-Norsko 2:1

Úleva. První góly, první výhra, odčarované prokletí Edenu a hlavně oživlé naděje, že by se český fotbal mohl v kvalifikaci o světový šampionát v Rusku přece jen ucházet ve skupině o druhou příčku, z níž vede cesta do baráže. V zápase o bytí a nebytí, který žádnou krásu nepobral, ale pro Jarolímův výběr dopadl dobře. Trefami debutantů Krmenčíka a Zmrhala porazila reprezentace Norsko 2:1 a pětibodovým ziskem ze čtyř vystoupení se přihlásila o svůj díl naděje. Jedinou branku Norů vstřelil tri minuty před koncem King. Pořadí ve Skupině C po 4. kole: 1. Německo 12, 2. Severní Irsko 7, 3. Ázerbajdžán 7, 4. Česko 5, 5. Norsko 3, 6. San Marino 0.

***

Slovensko-Litva 4:0

Branky: 12. Nemec, 15. Kucka, 36, Škrtel, 86. Hamšík. Pořadí ve skupině F: 1. Anglie 10, 2. Slovinsko 8, 3. Slovensko 6, 4. Litva 5, 5. Skotsko 4, 6. Malta 0.

***