8. listopad 1620 nebo 8. listopad 2016?

Můžeme se přít, které datum bylo v českých dějinách tragičtější, jestli 30. květen 1434, kdy došlo k bitvě u Lipan nebo neděle 8. listopadu 1620, kdy došlo k bitvě na Bílé hoře. Jsou to smutná data. K nim můžeme přidat 15. březen 1939, 25. únor 1948 či 21. srpen 1968. Při každém tomto datu zamrazí.

Jednou jsem se ptal sportovního komentátora George Grosse, co soudí o Donu Cherrym. Odpověděl mi, že nikdo nemůže být tak hloupý, aby Cherryho bral vážně. Přesto je Don Cherry komentátorem s největším platem ze všech. Do 8. listopadu 2016 jsem měl pocit, že nikdo nemůže být tak hloupý, aby mohl brát prezidentského kandidáta Donalda Trumpa vážně. Zřejmě jsme se já i George Gross mýlili.

Moje známá, s kterou mnoho nehovořím o politice, se svěřila, že 8. listopadu měla pocit, jako když sleduje horor. Je to šok, z kterého se dodnes nemohu vzpamatovat. Přiznám se, že se budím v noci a říkám si: „To nemůže být pravda.“

Když jsem otevřel počítač 9. listopadu 2016, měl jsem tam e-mail od Rosti Firly. Přestože jsme spolu mnohokrát nesouhlasili, byl to pro mne druhý šok, během 24 hodin. Odpověděl jsem, že nenacházím slov a že se jedná o nejhorší článek, který jsem kdy od něj četl.

V letošním prosincovém čísle časopisu Protestant je v příloze úryvek z kázání farářky Katie Aikins z neděle 13. listopadu 2016 ocituji alespoň úvod: Tento týden byl jako dlouhý pohřeb. Náš hluboký zármutek začal ve středu ráno, když vyšly najevo výsledky voleb. Mnozí z nás uronili hromadu slz. Říkáme si, jak tohle vysvětlíme svým dětem? Snažíme se je učit, že nesmí druhé šikanovat, nesmí druhé ponižovat ani slovem, ani činem, a teď se jim máme pokusit vysvětlit, jak je to možné, že tento člověk byl zvolen presidentem. Všichni jsme tím nějak zasaženi a jsme hluboce zarmouceni z různých důvodů. Někteří lidé v naší zemi – zvláště barevní lidé – mají kvůli výsledku voleb obavu o svůj život. Ne tak kvůli Donaldu Trumpovi, ale kvůli tomu, co Donald Trump v lidech probudil. Pak jsem se rozhodl přece jen na Rosťův článek odpovědět. Dělám to nerad, ale když vidím, co v lidech Donald Trump probudil, je nutné se ozvat. Nejprve to byly pouhé letáky, které se objevily v Torontu, pak fašistické symboly na budovách synagog a mešit v Ottawě. Mohl jsem si říci, že to dělá nějaký puberťák.

Když jsem viděl, jak se ministr kultury Daniel Herman odmítal od Brexitu a Donalda Trumpa distancovat, dokonce odmítl zhodnotit, jestli se jednalo o kulturní setkání, nelze se k tomu nevyjádřit. V zápětí se dovídám, že prezident Zeman pozval Donalda Trumpa do Prahy a český prezident má již namířeno do Bílého domu. Budiž, i to se dalo čekat. Prezident Miloš Zeman ve středu telefonicky mluvil s Ivanou Trumpovou, bývalou manželkou nově zvoleného amerického prezidenta Donalda Trumpa. Na její návrh, stát se příští americkou velvyslankyní, v Praze reagoval s nadšením. Prezident při telefonickém rozhovoru s Ivanou Trumpovou poděkoval za její odvahu, že se chce stát velvyslankyní v Česku. Lepší adeptku na tuto funkci podle něj USA do Prahy vyslat nemohou. Trumpová, rozená Zelníčková, v rozhovoru s listem The New York Post řekla, že navrhne, aby byla velvyslankyní v České republice.  Zároveň uvedla, že má pro funkci dobré předpoklady, neboť čeština je její mateřský jazyk a v zemi je známá, a to nejen díky příjmení Trumpová. Dodejme, že umí dobře prodávat šminky, rtěnky a laky na nehty.

Zajímavé, je jak se změnila i atmosféra v českém rozhlasu – Radiožurnálu. V minulosti bylo zvykem, že v diskusi byli dva aktéři; jeden pro a druhý proti. Tentokrát si Hynek Kmoníček z prezidentské kanceláře a Pavel Fišer z agentury STEM notovali, jak je to skvělé, že Miloš Zeman pojede do Ameriky a jak se zlepší vztahy mezi Českou republikou a Spojenými státy.

Tuto sobotu v Albertě bývalý ministr pro občanství a přistěhovalectví v Harperově vládě Christopher Alexander se nejen účastnil trumpovské demonstrace proti albertské premiérce Rachel Notley. Dva tisíce lidí při tom křičí „Zavřít, zavřít!“ Když čtu v konkurenčních novinách větu o zapuzení Clintonové na smetiště dějin, tak již nemůžu mlčet a musím se ozvat a reagovat na článek od Rosti Firly:

Radujme se, pohasíná dekadence

Alarmismus levicových médií uhasl jak prérijní požár v lijáku a zklamaná Clintonova vypadala jako zmoklá slepice, když přiznala, že nový svět nemá apetit na staré obamovské sliby a manévry. Před půlnoci jsme ulehli k spánku, ale kolega Jamie ve čtyři ráno volal, aby se podělil o vzrušení této pozoruhodné noci z osmého na devátého, kterou Jamie trávil u obrazovky. Kamarád Mervyn se přihnal na besedu kolem osmé ráno, kdy ví, že snídáme a posnídal s námi a velebil moudrost amerických voličů, že otočili podstatnou většinou kormidlo zleva doprava.

Eva rozvíjela svoje oblíbené téma o demokratické vůli národa, který zvolí otazník zvaný Trump za jistotu pokračování obamovské dekadentní vlády. Nakonec, řekla, Eva, za čtyři roky mohou voliči otazník Trump vyhodit a zvolit jiného, v čemž vidí Eva největší přednost demokracie; pak ještě dodala na vysvětlení, jak by se Kubánci zaradovali, kdyby mohli zapudit bratry Castrovi a Mervyn vzpomněl severokorejskou rodinu Kimů, kteří přivedli národ do bídy a zoufalství a není síla, která by tyto kazisvěty zapudila.

Eva si neodpustila vzpomínku na Gottwalda, kterého po pětiletce a krachu koruny v roce 1953 nikdo nemohl zapudit jako náčelníka vedoucí strany a já předstíral zvracení, když jsem tu vzpomínku na krach koruny vyvolal a viděl své plačící rodiče, kterým se úspory proměnily v dým. Dá se říct, že jsme oslavovali, i když to bylo ráno. Kolem deváté přišel Zdeněk, a nechal si namazat krajíc chleba škvarkovým sádlem a zatímco žvýkal, vypočítával Mervyn na prstech Trumpovu volební trumfy: za prvé, řekl, oživení pracovní etiky určitě poděsilo sedm miliónů mladých mužů na podpoře a čtyřicet miliónů co berou známky na jídlo a tito prý veskrze volí levici a teď se musí strachovat, že finančně neúnosný blahobyt nepracujících zhasíná; za druhé Trump požaduje přítrž imigraci lidí, kterým sociální podpora stačí k životu a nechtějí se zúčastnit amerického života, ale importují své představy do pórů amerického života.

Tyto Mervynovy výtky vyznívaly legračně na pozadí Zdeňkovy konzumace chleba se škvarkovým sádlem, které Mervyn odmítá, protože myslí na cholesterol způsobený tukem a způsobující cévní choroby. Eva řekla, že hlavní Trumpova idea je zhatit priveligia politických špiček a vrátit nový svět do rukou lidí, kteří tuto Trumpovu ideu potvrdili vítězstvím konzervativců v Senátu i Kongresu a tím voliči udláždili cestu pro reformy zásadního významu jako je energetika.

„Myslíš tím ty blázniviny s globálním oteplováním a zelenou energii?“ optal se Zdeněk, který pociťuje záchranu planety za propagandu. Ovšem, řekla Eva, a tím ukázala prstem na kanadské zelenáče.

Ozval jsem se otázkou, zdali kanadští občané mají Trumpa uvítat?  Zajisté, shodli se Mervyn a Zdeněk, který už přestal žvýkat, a Zdeněk řekl, že Keystone ropovod z Alberty do Texasu teď dostane zelenou, kterou Obamova administrativa blokovala celých osm let. Určitě premiér Trudeau utlumí své zelené nápady a podpoří z federální úrovně budování ropovodu do Montrealu navzdory zeleným z Quebeku.

Mervyn pravil, že se mu zdá velice pozitivní reakce z Izraele nad zvolením Trumpa, který slíbil odvolat dohodu s Íránem, že si Írán může tajné chystat atomovou pumu a úsilí o hegemonii v arabském regionu. Trump zajisté nedopustí to, co by dopustila Clintonová a co dopustil její manžel svou nečinnosti v roce 1994, když Severní Korea odmítla podepsat dohodu a nerozšiřování atomových zbraní.

Přestal jsem zapisovat co debatéři říkali a cítil jsem zadostiučinění, že jsme v souhlase, že obamovská linie nasírat spojence a podlézat nepřátelům je ukončena a nejslabší president oslabil levicovou stranu natolik, že kurs USA se obrátí doprava ke zdravému konzervatismu. Před volbami se mi zdálo, že dekadence amerického života je neotřesená, ale po volbách se nám jeví budoucnost příznivější než osm let vypadala. „Tak a teď do práce,“ řekla Eva a šli jsme všichni na zahradu shrabat listí, dřív než napadne sníh, a listopadové sluníčko na nás svítilo.

Rosťa Firla

***

Zde je moje odpověď: Milý Rosťo, včera měl na TVO rozhovor Timothy Garton Ash. Upozornil, že nebezpečím pro společnost je, že ve zprávách na internetu, twiteru, facebooku již si neověřujeme fakta. To se stalo při posledních volbách v Americe i v tvém článku. Již jen tvá pasáž o Gottwaldovi a krachu koruny je blbost. Klement Gottwald zemřel 14. března 1953. K provedení měnové reformy došlo v roce 1953 navzdory tvrzení prezidenta republiky Antonína Zápotockého, který ještě v pátek 29. května večer ve svém rozhlasovém projevu veřejnost lživě ujišťoval, že „naše měna je pevná a měnová reforma nebude, všechno jsou to fámy, které šíří třídní nepřátelé“. Již dalšího dne po páté hodině večerní však předseda vlády Viliam Široký v rozhlase oznámil, že stávající bankovky budou platit pouze do konce měsíce. Počínaje 1. červnem 1953 byly vyměňovány za nové, které byly již v předstihu vytištěny v Sovětském svazu. (wiki). V té době byl Kléma již dva a půl měsíce ve skleněné rakvi na Vítkově, než ho o pár let později zpopelnili.

Další faktická nepravda: …a velebil moudrost amerických voličů, že otočili podstatnou většinou kormidlo zleva doprava. Hillary Clintonová získala víc hlasů než Donald Trump. (Clintonová 47,75%, Trump 47,30.)

Mohu pokračovat: …Trump požaduje přítrž imigraci lidí, kterým sociální podpora stačí k životu a nechtějí se zúčastnit amerického života, ale importují své představy do pórů amerického života. Skutečnost: Trump chce vyhostit nelegální přistěhovalce. Ti nemají podle mne nárok na podporu, ale jsou levnou pracovní silou. Pokud importují své zvyky, tak jedním z nich je až nezdravá pracovitost hlavně při sezónních zaměstnáních. A mohl bych pokračovat…

Trump je člověk, který pohrdá lidskými právy. V předvolební kampani měl rasistické komentáře. Symbolizuje pohrdání něčím, za co jsem celý život bojoval. Pohrdá pravdou, volí si neonacisty jako poradce, podporuje zbrojařský průmysl, který mu dopomohl spolu s FBI k volebnímu vítězství. Jak chce vyhostit ilegální imigranty? Připraví pro ně transporty? Jedná se o miliony lidí. Bude je vozit v dobytčácích jako tomu bylo za druhé světové války?

Tvůj příspěvek si pochvaluje, že Trump zavede pracovní morálku. Copak nechtěl totéž udělat komunismus po roce 1948. Copak nešlo 77 000 lidí do výroby? Slyšel jsem po srpnu 1968 také názor, že by dotyčný neměl nic proti tomu, kdyby nějaký Rusák u nich ve fabrice udělal pořádek. Copak neměli nacisti heslo Arbeit macht frei?

Nazýváš prezidenta Obamu levičákem. Co ale udělal Trump jako první, vzal peníze daňových poplatníků a za odměnu je věnoval krachujícímu podniku.

Vždycky jsem žasnul nad naivitou lidí, kteří emigrovali v roce 1948, když si mysleli, že komunismus přišel pouze na čtyři roky a že oni přečkají čtyři roky v exilu do příštích voleb a pak se vrátí na bílém koni a převezmou znovu moc. Odstavení ministři ve vládě si mysleli, že půjdou zatím učit na univerzitu. Pokud neemigrovali, tak šli do kriminálu. Dne 5. března 1933 se konaly volby v Německu. Byly to poslední volby před druhou světovou válkou. Jen málo lidí ve světě si uvědomovalo, že demokratickou cestu přišla totalita, která se nedotýkala pouze Německa. Jak řekl na CNN Michael Moore, v Americe se nemusíme obávat nacistického fašismu, ale líbivého fašismu (asi bych to vysvětlil, že budeme tolerovat fašismus, že nám tento fašismus nebude vadit, že ho budeme akceptovat jako normální součást života).

Ani Kanada není imunní proti totalitě. Pro mne to znamená jediné - vydávat svědectví proti tomuhle braku, který nerespektuje lidskou důstojnost.

Rosťo, mně není jedno, co publikuji. Pokud má mít můj život smysl, tak pouze v tom, že budu konzistentní v boji za lidskou důstojnost za všech okolností. Vynikající spisovatel Alexander Solženicyn se ke konci života přihlásil k Putinovi. Český disident Václav Benda pozval před smrtí do Prahy Augusta Pinocheta. Nechtěl bych dopadnout podobně.

Nemám rád označení levice a pravice. Vážím si lidského života. Jeho definice má být, co nejširší, proto jsem proti umělému přerušení těhotenství, čili pravičák. Ale také nikdo nemá právo lidský život odebrat, proto jsem proti trestu smrti, proti násilí, pro kontrolu zbrojařského průmyslu, proti drancování přírody, čili z tvého pohledu levičák. Ve většině názorů se řídím svým přesvědčením.

Jistě, zachytil jsi debatu v kavárně v Sudbury. Jak hovoří a co říkají tvoji přátelé to nemůžeš ovlivnit, ale jak hovoříš ty, to ano. Ty jsi se od nich, ačkoliv máš zkušenosti s totalitou, nedistancoval a to je smutné. Jsou věci, o kterých se nežertuje, jak pravil můj bratr mé sestřenici, když řekla z legrace, že vstoupí do komunistické strany. Totéž mohu říci k tvému článku.

Měj se hezky a přeji hezký den, jak jsi kdysi končíval své články! Pro mne to tentokrát není hezké období.

Aleš Březina