Rozlomte ten hlavolam, co je pravda a co klam

Vymetení ruských sportovců z Olympiády v Rio de Janeiro by byl kazisvětský počinek a smrděl by v zápisech olympijského výboru na dlouhá léta, pokud ještě nějaká Olympiáda kdy bude. Proto je dobře, že Mezinárodní olympijský výbor přistoupil k šalamounskému řešení - nechat jednotlivé sporty jejich mezinárodním federacím, ať si ty vinné a nevinné spořádají samy.

Povaha blahobytu je záhadnější než lochneská příšera, kterou rok co rok zkoumají nadšenci.

Blahobyt jako odborná nauka se dá sledovat z mediálních náznaku jako chaos protimluvy; například evropský fotbalový šampionát získal mnohem více světové pozornosti než ohromující globální přírůstek obezity. Sport je moderní náhražka manuálního úsilí o uhájení existence a je v popředí divácké pozornosti a roste, jak se letní Olympiáda přibližuje do ohniska médií a televizních diváků.

Stojí za povšimnutí, že Rio očekává 10500 olympijských sportovců, kteří budou pod mikroskopem 25000 mediálních profesionálů, reportujících, co konzumenty zpravodajství bude zajímat anebo ne, vždyť i teleskopem lze hledět do černé díry a nic podstatného neuvidět.

V druhé půli července 2016 jsou názoroví příznivci velkolepé  a katastrofální olympiády v podobném číselném poměru jako volby či referendum, tedy půl na půl. Jedna strana, ta proolympijská, hlaholí, že třetí golfové hřiště je nejkrásnější na světě a vodáci si libují, že nikde nejsou závodiště půvabnější než v Riu.

Tohle je zajímavé, protože golf a vodní sporty do tradičních olympijských soutěží nepatřily a olympijské hry se konaly na stejném místě ve svaté Olympii a závodníci tam soutěžili se stejným repertoárem atletických závodů bezmála tisíc let.

První zapsaná Olympiáda se konala roku 776 před nl. jako náboženská oslava na počest boha Dia a zároveň to byla oslava tělesné zdatnosti Řeků; co čtyři roky kněz vypočítal datum konání Olympiády a poslové svolali atlety i diváky z celého Středomoří do Olympie.

Hlavní přípravou na Olympiádu měl být MÍR mezi svárlivými řeckými městy a celé tři měsíce před začátkem Olympiády nesměl nikdo pozvednout oštěp či meč s rizikem veliké pokuty, jak je zapsáno o události roku 424 před nl., kdy Sparťané den po vyhlášení olympijského míru napadli bezvýznamnou pevnůstku a byli okamžitě penalizováni pokutou, obrovskou pokutou a občanům Sparty bylo zakázáno se zúčastnit i jen jako diváci.

Taky je známa historie, když Persie napadla Řecko v roce 480 a řečtí poslové předstoupili před perského krále králů s upozorněním, že je v Řecku olympijský mír, aby zastavil perskou invazi do Řecka a tím nepopuzoval boha Dia.

Král králů se optal poslů, o co Řekové na olympiádě soutěží a byl informován, že vítěz dostane myrtový věnec a s tím spojenou slávu.

Králův švagr ve zjevném zděšení zašeptal králi do ucha: „Vraťme se domů do Persie, králi králů, jak můžeme vyhrát nad lidmi, kteří soutěži o čest a myrtový věnec?“ Král nedbal moudrých slov a válku prohrál.

Starověké olympijské hry zanikly v roce 393 našeho letopočtu zákazem pohanských her křesťanským císařem Theodosiem. O půldruhého tisíciletí později tradici Olympijských her obnovil baron de Coubertin a první moderní olympiáda se konala v roce 1896 v Aténách jako oslava míru a sportovní zdatnosti.

Dvacáté století nebylo olympijskému soutěžení příznivé, kvůli válkám a revolucím bylo konání omezeno a zrušeno. Když politikové vyhrávali, olympiády nabývaly na opulentnosti, diváci zvyšovali požadavky tak jako sportovci, kteří nesoutěží o slávu a myrtový věnec, ale o zlato; odhaduje se, že olympijské zlato, medaile, přinese olympionikovi zajištěný příjem padesát milionů dolarů v podobě reklamních kontraktů.

A když je výhra vysoká, jak všichni víme, tak i riziko roste a není překvapení, že sportovci užívají rozmanité techniky a chemikálie zvané doping, aby svou výkonnost a výhru zajistili. Puritáni amatérského sportu už dávno v osmdesátých letech vzdali své úsilí, aby olympijský sportovec měl civilní zaměstnání a sport dělal pro radost bokem ve volném čase, jak se patří. Tomu už nevěří ani dítě v obecné škole.

Puritáni oponují medicínské úloze v navýšení tělesné výkonnosti pomocí steroidů a rafinovaných koktejlů, které sportovce jakýmsi způsobem přibližují k vítězství a zlatu.

Kolik lidí já znám, kteří užívají antidepresiva, aby vstali z postele a šli do zaměstnání, kolik lidí potřebuje štamprli, aby se jim zklidnily ruce, kolik lidí loká různé nápoje, aby se cítili lépe a už neví, jak se cítí.

Jestliže státní či zájmový systém hlásá zdravou výživu a lidé by naslouchali, pak by nebylo obezity, ani jiných civilizačních neduhů. Vymetení ruských sportovců jako trest vládním funkcionářům, kteří úpěnlivě potřebují sportovní medaile, aby tak zakryli skličující stav ruského systému vládnutí, by byl krok kazisvětský a světu více uškodil, než prospěl, protože poctiví nemohou být trestáni za prohřešky darebáků a podvodníků.

Olympiáda je největší show tohoto roku; v Riu se očekává půl miliónu zahraničních hostů, bude prodáno deset milionů vstupenek na rozmanité soutěže a na pořádek bude dohlížet 85000 vytrénovaných bezpečáků.

Otázka zbývá, kdo to všecko zaplatí?

Starosta Ria de Janeira veřejně vyhlásil, že příprava Olympiády zbankrotovala městskou, ale i regionální pokladnu; požárníci vykročili do ulic s plakáty Nemůžeme vás ochránit.

Vládnout opulentnímu blahobytu není snadné; a udělat největší olympijské hry je hlavolam; ale nadále věřím, že těch lepších je více, než těch horších a Olympiáda v Riu bude nezapomenutelná kvůli sportu a ne teroru.

Navíc Brazílie nemá s terorem, jak to znají Evropané, vůbec žádné zkušenosti a proto brazilské bezpečnostní pracovníky trénují poradci z Francie - což je ironické, jakoby měli monopol na pořádek ve své vlastní zemi.

Nejspíš v srpnu uvidíme, kdo měl pravdu.

Rosťa Firla – Sudbury

***