Zdeněk Izer v Torontu a v Edenvale

Láďovi Soudkovi a Jankovi Kosibovi se podařilo opět naplnit halu kostela sv. Václava a podle všeho i Bistro 26 na letišti Milana Kroupy v Edenvale. Opozdil jsem se o dvanáct minut a když jsem přišel, již se servírovalo jídlo: vepřová kotletka s uzeným masem a se zelím. Před tím byl na stole skvělý předkrm a k tomu hrála hudba Zola Leba a Milana Horvaye. Navíc byl k dispozici skvělý jablečný závin. Pak již přišel na jeviště Zdeněk Izer. Přiznám se, že jsem tohoto komika před tím neznal a že si ho dokáži představit při jakékoliv Silvestrovské zábavě. Více než Vlastu Buriana, který vynikal osobitým humorem, mně připomínal Jiřího Štuchala.
Jeho vystoupení v policejní uniformě přímo svádí k tomu, aby si člověk vybavil celou řadu policejních vtipů, jako, že se v Praze utopil policajt; kouřil a pak vajgla odhodil do Vltavy a chtěl ho zašlápnout nebo že se ve Vltavě utopili čtyři policajti v motorovém člunu. Vypnul jim motor a oni chtěli policejní člun roztlačit. Jednou jsem vykládal v autobuse vtip o tom, proč policajti chodí po třech: Jeden umí číst, druhý umí psát a třetí hlídá ty dva intelektuály, aby se nepoprali. A ejhle, ono jich tam bylo osmnáct. Šest trojic. A už mne vedli na fízlárnu na Míčánkách
jako zajatce a po každé, když z nějaké ulice vycházela nějaká trojice jsem tento vtip musel zopakovat. Když se to opakovalo asi po čtvrté, tak jsem to již odmítl reprízu a tak se jeden z příslušníků rozhodl, že to poví místo mne: „On o nás říkal, že chodíme po třech, protože jeden to předčítá, druhý to zapisuje a třetí je tam také k něčemu!“ Tehdy v roce 1967 jsem dostal padesátikorunovou pokutu za to, že si dělám srandu z VB, kdyby to bylo o pár let dřív nebo později, tak jsem určitě dopadl hůře.

Zdeněk Izer dokázal bavit celou hodinu. Při tom nešetřil sebe, ani svou rodinu, kdy vyprávěl, že má dvě děti, jednomu že jsou čtyři, druhému třináct, ale že si ve výtahu mysleli, že se jedná o dvojčata. Jedním z problémů, že neví, jak jim vysvětlit, že 5-7+2 se rovná 0. Jako expert na matematiku jim vysvětluje, že jede pět lidí v autobuse, vystoupí sedm a nastoupí dva cestující, takže v autobuse nepokračuje nikdo. Je to přece jasné, ale děti to nechápou. Myslím si, že tuto matematickou hádanku nepochopilo víc lidí v sále. Obecenstvo se však hlavně bavilo při různých imitacích, ať již z opery Turando nebo při parodii na píseň Karviná.

Večer zakončila hudba Miro Letka a Elisabeth Martins Orchestra. Další podnik JK Produktions a Lado bude 12. listopadu 2016 v hale kostela sv. Cyrila a Metoda v Mississauze, kdy vystoupí skupina Senzus a Východná Slovak Dancers.

abe

***