Nokturna s Ferencem Lisztem

Klavírista Martin Karlíček je pedagogem na Schulich School McGillovy univerzity v Montrealu. V posledení době jsme měli dvakrát možnost ho vidět během cyklu Nocturna v městě v Torontu v kostele sv. Václava. Poprvé to bylo s japonskou houslistkou Manou Širaši, s kterou hraje v Duo Ventapane. Tentokrát zaskočil za nemocnou Karolinu Kubálkovou a vystoupil sám v programu, který byl výhradně věnován duchovní hudbě maďarského skladatele Ference Liszta. V první části to zaujala zejména skladba Ave Maria, po přestávce začal Lisztovým Otče náš a skončil Cantique d‘Amore.

Liszt měl velký vliv na Smetanu, na kterého zapůsobila série koncertů v březnu 1840. Smetana si tehdy poznamenal: S pomocí Boží budu jednou v technice Lisztem, v komponování Mozartem.V roce 1848 Liszt podpořil Smetanu při otevření hudebního ústavu. Smetana mu zaslal s věnováním své Six morceaux caractéristiques se žádostí a zařízení jejich publikace a o půjčku 400 zlatých. Liszt věnování přijal, půjčku odmítl a po osobním seznámení se Smetanou zařídil i vydání skladeb v Lipsku u Friedricha Kistnera jako Smetanův Opus. Přátelství mezi Smetanou a Lisztem trvalo prakticky až do konce života.

Liszt samotný byl dosti rozporuplná postava. Na jednu stranu vynikal množstvím milostných dobrodružství. První jeho velkou láskou byla Maria d‘Agoult. Nějaký čas spolu žili ve Francie, a to na zámku Nohant. Zde se nastěhovali k Mariině přítelkyni Amandine Dupin de Francueil, spisovatelce píšící pod mužským pseudonymem George Sand. S Marií d‘Agoult žil Liszt beze sňatku několik let a měl s ní tři děti – Blandine (1835–1862), Cosimu (1837–1930, provdanou později za Richarda Wagnera), a Daniela (1839–1859). Marie d‘Agoult a Liszt ukončili svůj vztah koncem roku 1843 poté, co vyšlo najevo Lisztovo milostné dobrodružství s herečkou Charlottou von Hagn v Berlíně. O jejich společné děti se poté v Paříži starala nějakou dobu Lisztova matka Anna, zatímco Liszt cestoval po Evropě. V letech 1847 až 1861 měl poměr s vdanou šlechtičnou Carolyne zu Sayn-Wittgenstein (1819–1887), plným jménem Carolyne Elisabeth kněžna zu Sayn-Wittgenstein-Berleburg-Ludwigsburg. V roce 1861 odešel Liszt na odpočinek do Říma. Byl jedním z hlavních protagonistů 1000. výročí oslav příchodu sv. Cyrila – Konstantina a sv. Metoděje na Velkou Moravu v Římě, kde roku 1865 přijal čtyři nižší svěcení beze slibu celibátu (byl pak nazýván Abbé Liszt) a vstoupil do františkánského řádu. V pozdějším věku se začal zajímat též o uherský národní život. Od roku 1869 dělil svůj čas mezi Řím a Výmar a od roku 1876 až do své smrti 31. července 1886 rovněž několik měsíců v roce učil na Maďarské konzervatoři v Budapešti.

Na klavír se naučil od svého otce Adama Liszta a jeho mateřskou řečí byla němčina. Hudbu skládal už od osmi let a první koncerty absolvoval již v devíti. V Paříži studoval hudbu u Antonína Rejchy.

Liszt po sobě zanechal velmi rozsáhlé dílo, z něhož velká část je dosud živá a hraje se na koncertech. V mládí komponoval převážně pro klavír, po roce 1848 se zabýval spíše orchestrální tvorbou a ve stáří komponoval duchovní skladby.

Martin Karlíček, kromě Liszta, se soustřeďuje i na hudbu Smetany, Bartóka, Janáčka a Martinů. Při Nokturnech v Torontu to byla s výjimkou přídavku pouze hudba Ference Liszta.

Další koncert vážné hudby se uskuteční v Ottawě, kde významná česká pianistka Slávka Pěchočová bude 13. července 2016  v 19:30 v Dominion Chalmers Church v Ottawě (355 Cooper St.) hrát v rámci cyklu Music and Beyond skladby Janáčka, Suka, Smetany a Dvořáka.

abe

***