Epoque Quartet a Nokturna

Na velikonoční neděli jsme měli možnost vidět perfektní vystoupení kvartetu Epoque z Prahy. Pro většinu z nás byl tento kvartet neznámý. Podobně jako při minulých Nokturnech, kdy nám Adam Zukiewicz představil českého skladatele Zdeňka Trnku, tak nám tentokrát Epoque Quartet představil jiného českého skladatele Jana Kučeru v několika skladbách.

Jan Kučera se narodil 11. října 1977 v Klatovech. Po absolutoriu Pražské konzervatoře a HAMU zahájil svoji profesionální dráhu jako asistent šéfdirigenta Symfonického orchestru Českého rozhlasu (SOČR) Vladimíra Válka. Se SOČR debutoval ještě jako posluchač konzervatoře na svém absolventském koncertu v roce 2002, kde v premiéře provedl své tři symfonické básně na motivy českých spisovatelů (Milan Kundera, Bohumil Hrabal, Jiří Kolář). V mezinárodní dirigentské soutěži Pražského jara získal v roce 2007 čestné uznání. V roce 2008 byl na dvě sezóny angažován jako dirigent SOČR (řada tuzemských i zahraničních koncertů, intenzivní natáčení, japonské turné atd.). Pravidelně hostuje u předních českých orchestrů. Od sezóny 2015/2016 je šéfdirigentem Karlovarského symfonického orchestru (wiki).

Kučera podobně jako Trnka se obrací pro zdroj inspirace právě k literatuře. Jeho někdy minimalistické skladby, kdy se v pozadí objevuje základní téma a jednotlivé smyčcové nástroje pak vyjadřůjí hlavní motiv, připomínají rhytm and bluesové skladby v provedení smyčcového kvarteta. Epoque Quartet také navazuje na španělské motivy a tango. Není divu, že při takovém zatížení nástroje a jejich struny často nevydrží, což se stalo i v restauraci Praha. Naštěstí hudebníci byli na tento moment připraveni a pohotově přetržené struny nahradili a velice rychle své nástroje opět naladili.

Příští koncert Nokturen bude opět v neděli 1. května 2015 v pět hodin odpoledne na stejném místě tedy na Masaryktownu v restauraci Praha a posluchači po kvartetu uslyší trio. Bude to jazzové trio Drew Jurečky.

abe

***