V březnu zazněla v Nokturnech Červnová nokturna Zdeňka Trnky

Nokturna, která se konala v neděli 13. března 2016 v kostele svatého Václava, měla tři části. Klavírista polského původu Adam Piotr Zukiewicz zahájil 90. dílem Ludwiga van Beethovena Klavírní sonátou e-moll. Po ní však následovalo překvapení, protože přišel současný neznámý český skladatel Zdeněk Trnka a jeho Červnová nokturna, skládající se z čtyřech částí: Hvězdy, Vůně luk, Cvrčci a Ticho.
Zdeněk Trnka se narodil 18. července 1925 a celý život se věnoval pedagogické činnosti a byl středoškolským profesorem v okolí Trutnova, Úpice, Hostinného. Bydlel v nedalekém Žacléři. Znal se s předními hudebními skladateli a hudebníky jako Pavel Bořkovec, Alexandr Plocek, Alfréd Holeček, Václav Snítil nebo Jan Pěruška. Láska k češtině ho vedla k tomu, že zhudebnil mnoho textů od Jaroslava Seiferta, Jana Nerudy, Jaroslava
Vrchlického, Josefa Kainara a Jana Skácela. Dirigoval a řídil sbor kostela sv. Jakuba Většího v Úpici. Zpracoval libreta podle literárních předloh Shakespeara, Calderona a Nezvala. Skladba Červnová nokturna pochází z let 1997-2009, čili z období po sametové revoluci, ale posluchači je jasné, proč tato hudba byla nepříjemná zkostnatělému normalizačnímu režimu. Díky Adamu Zukiewiczovi, který osobně zná skladatele, jsme se mohli seznámit skutečně se současnou tvorbou v Čechách. Podobně jako před časem Antonín Kubálek propagoval Milana Kymličku, tak jsme rádi, že jsme se mohli seznámit i se Zdeňkem Trnkou.

V druhé části koncertu pak jsme mohli slyšet Lisztovu Sonátu v B-moll z roku 1853. Od narození skladatele uplyne v říjnu 205 let. Liszt byl rovněž vynikajícím klavíristou a jedním z nejproduktivnějších skladatelů 19. století. Je známé, že hodně pomohl Bedřichu Smetanovi. V roce 1861 odešel Liszt na odpočinek do Říma. Byl jedním z hlavních protagonistů 1000. výročí oslav příchodu sv. Cyrila – Konstantina a sv. Metoda na Velkou Moravu v Římě, kde roku 1865 přijal čtyři nižší svěcení beze slibu celibátu (byl pak nazýván Abbé Liszt) a vstoupil do františkánského řádu. V pozdějším věku se začal zajímat též o uherský národní život. Od roku 1869 dělil svůj čas mezi Řím a Výmar a od roku 1876 až do své smrti 31. července 1886 rovněž několik měsíců v roce učil na Maďarské konzervatoři v Budapešti. (wiki)

Miloš Krajný, který je hlavním organizátorem Nokturen oznámil, že došlo k programové změně a místo profesora Novotného, který měl vystoupit na Nokturnech v dubnu, vystoupí na Velikonoční neděli v 17 hodin na Masaryktownu Epoque Qartet. Zde je několik informací, které jsme získali z internetu: Pražské smyčcové kvarteto EPOQUE QUARTET vzniklo na počátku roku 1999. Čtyři vynikající sólisty a komorní hráče s bohatými pódiovými zkušenostmi přivedla ke společné práci nejen názorová shoda a příbuznost uměleckého naturelu, ale především mimořádné nadšení pro žánry obvykle nezařazované pod hlavičku „vážné hudby“ - jazz, rock a funk. Ačkoliv skladby klasické kvartetní literatury zůstávají nedílnou součástí programů tohoto tělesa, citlivý přístup k netradičním aranžmá mu přináší nové možnosti využití smyčcových nástrojů a zároveň umožňuje nebývalou šíři repertoárového záběru, na našich i zahraničních pódiích ojedinělou.
Členové kvarteta jsou laureáty několika světových soutěží: (dvojnásobná první cena soutěže v rakouském Liezenu, první cena mezinárodní kvartetní soutěže L. van Beethovena, cena Jeunes Musical) a soubor se úspěšně zúčastnil i dalších soutěží (např. Paolo Borciani competition). Ze zahraničních zemí účinkoval mj. v Německu, Rakousku, Švýcarsku, Francii, Itálii, Anglii, Izraeli, Japonsku, Řecku, Holandsku, Polsku, Bosně a Hercegovině. Epoque pravidelně hraje v abonentních cyklech Symfonického orchestru Českého rozhlasu, Českého Noneta, Spolku pro komorní hudbu, spolupracuje s Českou televizí i rozhlasem a je častým hostem prestižních mezinárodních hudebních festivalů např. Schleswig-Holstein Festival (Německo), Stuttg
arter Philharmoniker Zyklus, Metamorphosen (Švýcarsko), České sny, Concentus Moravie, hudební festival Český Krumlov, festival L. van Beethovena, Moravský podzim aj. V roce 2000 vedli členové kvarteta mistrovské kursy jazzové improvizace na hudební akademii v Jeruzalémě.

Na poli jazzové hudby se EQ setkal mimo jiné s George Mrázem, Benny Beaileym, Yoshiko Kishino nebo triem Roberta Balzara.

abe

***