Pozrime sa do zrkadla

Piateho marca tohto roku prebehli na Slovensku parlamentné voľby. Do novej 150 člennej NRSR sa dostalo 8 strán. Najsilnejšou stranou je opäť Smer, ktorý vládol 8 rokov, z posledných 10-tich. Zostava docenta Roberta Fica je veľmi disciplinovaný spolok individualít, kde neplatí ľudová múdrosť „koľko hláv, toľko názorov“. Naopak. Všetci do jedného majú úplne totožné názory. Takáto dlho nevídaná unformita už omrzela  72 percent voličov, ktorí volili iných. Či lepších nevedno, hoci pred voľbami som si bol istý, že ktokoľvek by bol lepší, ako nominanti vládnej štátostrany. Táto istota sa kamsi vyparila.

Každý, kto sa čo i len trochu zaujíma o dianie na Slovensku, vie, čo všetko nebojácni smeráci za posledné 4 roky, keď vládli sami, napáchali. („Vyhraj voľby a môžeš všetko“ mgr. Pavol Paška,expredseda parlamentu po voľbách 2012, ktorého spolustraníci obetovali po kauze predraženého nákupu CT pre nemocnicu v Piešťanoch.) A to bola iba špička ľadovca všakovakých neprehľadných dotácií, nenávratných darov, daňových úľav a iných nevysvetlených finančných tokov a transakcií s rozličnými schránkovými firmami v daňových rajoch. O podozrivých reštrukturalizáciách mamutích Doprastavov a Vahostavov ani nehovoriac. Pre čo i len trošku príčetného pozorovateľa udalosti v tejto krajine, ktorá  sa pýši geografickým stredom Európy musí byť očividne, že pohár trpezlivosti sa prelial. 28 percent voličov má asi prah tolerancie nastavený akosi ináč.

Druhá vo vobách skončila SaS, Richarda Sulíka, ktorý sa profiloval ako kritik Roberta Fica a zdôrazňovaním svojho liberálneho a antikorupčného zamerania. Hneď po voľbách sa šéf Sulík ponáhľal do Berlína, aby v televíznej debate nemeckým divákom vysvetlil, že Slovensko nepríjme ani jedného migranta a Európska Únia si môže svoje eurofondy nechať, pretože podporujú korupciu, s ktorou si akosi nevieme dát rady. Mnohých Nemcov tým pravdepodobne celkom rozveselil. Zabudol spomenúť, čo už s minutými (rozkradnutými) miliardami  eurofondov. Najlepšie by ich bolo vrátiť, zlodejov potrestať a peniaze venovať na pomoc migrantom, prípadne Grécku, či Turecku. Vylučuje koalíciu so Smerom. Rád by bol premiérom pravicového zlepenca. Zvláštny človek.

Igor Matovič a jeho OĽNO. Nechce nijakú funkciu, iba kontrolovať a strážiť prípadne rozkrádanie, ktoré skôr alebo neskôr musí zákonite prísť.. Mnohí jeho poslanci upozornili na svojrázne šafárenie so štátnymi zákazkami. Do spolku so Smerom nepôjdu v žiadnom prípade Užitoční kontrolóri mocných.

SNS. Andrej Danko vystriedal Jána Slotu pri kormidle národniarov. Tvrdí, že sa stali slušnou modernou stranou. Zloženie jeho poslaneckého klubu tomu nenasvedčuje. Sú jazýčkom na váhach. Kto postaví vládu, či už Smer alebo zlepenec ich potrebuje. Oni to vedia a podľa toho sa správajú. Podľa najnovších správ odmietli zlepenec a rokujú s Ficom. Nie najradostnejšia predstava.

Sme rodina Borisa Kollára. Rodinné založený milionár má 9 deti s 8 ženami. Závistliví neprajníci ho prezývajú „inseminátor“. Podľa dostupných informácií zatiaľ nekonvertoval na Islam, takže je pravdepodobné, že so spomenutými matkami svojich detí žil, alebo žije, len tak. Názov strany teda nie je celkom výstižný. Čelní predstaviia cirkví sa na túto napínavú tému nevyjadrili. V minulosti ho spájali s členmi slovenského podsvetia, ktorých už zavraždili, alebo sú vo väzení. Jedna z jeho poslankýň má potomka s ním a staršiu dcéru s jedným zo zavraždených. Zaujímavý spolok. A dôveryhodný.

ĽSNS Mariána Kotlebu je skutočný bonbónik. Hnedé uniformy vystriedali za obleky. Obdivujú Slovenský štát a ThDr. Jozefa Tisa. Oslovujú sa  pán brat, zdravia sa Na stráž, šéfa volajú vodca Majko. V dedinách, ktoré ich predchodcovia gardisti vyvraždili a vypálili ich volili tiež. Jeden z nádejných poslancov má na krku súd za rasistické násilie. Z kandidátky odstupuje a nahradzuje ho 22 ročný dorastenec, ctiteľ Hitlera, ktorý sa zviditeľnil tým, že smelo vrhal kamene na moslimskú rodinu s deťmi, na bratislavskej ulici. Skutočne pozoruhodná znôška z úplného dna kanála.

Most-Híd Bélu Bugára. Pôvodne som si myslel, že by to mohla byť prijateľná alternatíva. Mýlil som sa. Najprv absolútne odmietali Smer ako partnera. Teraz s ním rokujú o koalícii.

Sieť Rada Procházku. Pred voľbami sám seba štylizoval do úlohy lídra pravice. Vraj ho volali Gazda. V bielej košeli s vyhrnutými rukávmi. Vo voľbách žalostne pohorel. Hlasný kritik Smeru. Teraz koketuje s myšlienkou ísť s nimi do koalície. Nuž Ego niektorých ľudí sa skutočne nebies dotýka.

Keď som ešte žil na Slovensku v krčmách sa vyspevovalo „Na Slovensku dobre, na Slovensku zdravo.“ Možno to stále platí. Mentálne zdravie je však ohrozené. Akútne!

Ivan Znášik

***