Vše nejlepší v roce 2016

Dostali jsme řadu pozdravů k Vánocům a k Novému roku. Vybíráme některé z nich. Joe Carnation nebo-li Josef Karafiát je na pozdravu s kytarou. Nevíme však, jestli je to nová kytara nebo stará, protože Plastikům v září ukradli po koncertě U Vystřelenýho Oka na Žižkově z auta cenné nástroje. Hudebníci zveřejnili na facebooku jejich fotky a prosili fanoušky o pomoc při pátrání. Sami obcházeli zastavárny, kde je na vlastní pěst hledají. Shodou okolností našli klávesy, které ten večer někdo ukradl pianistce Marii Kieslowski.

„Nějakej zm.d nám včera vykradl auto Plastic People of the Universe po koncertě  Kytara Fender Stratocaster, basa Fender Jazz Bass, Vráťovo ságo a Kábovu violu - podepsanou,“ napsal v září na facebook baskytarista Tomáš Skřivánek.

Zveřejnil i fotky nástrojů. „Kdyby kdokoliv cokoliv viděl/věděl, dejte prosím vědět. Jdu po bazarech, tak se rovnou mrknu po klávesách Marie Kieslowski,“ doplnil Skřivánek. Na mysli měl cenné klávesy, které se ten stejný večer ztratily pianistce Marii Kieslowski.

Zmíněné klávesy pak odhalil v jedné ze zastaváren a přivolal policii. Na vlastní nástroje ale štěstí neměl.

Ukradené nástroje jsou podle Karafiáta jen stěží nahraditelné: „Asi největší ztráta je saxofon ze třicátých let. U těch ostatních nejde jen o cenu, ale i o to, že je máme nějakou dobu. Projelo to se mnou kus světa a najednou to není. Je to, jako když člověk ztratí někoho blízkýho. Tomáš si baskytaru koupil v New Yorku, šetřil si na ni, hýčkal si ji.“ Plastikům, pokud se jejich nástroje nenašly přejeme, aby se v roce 2016 nalezly. A pokud budou mít nové, aby na ně hráli stejně dobře jako doposud.

***

 
Kateřina a Jiří Gruntorádovi nám poslali raritu! Tak stará a navíc v plném květu! Kdo? Téměř devadesátiletá tlustice obsypaná tisíci bílých kvítků. Chlubí se s ní táborská botanická zahrada. „Je to unikátní exemplář, patří k nejstarším v Česku. Tento druh sukulentu lidé sice běžně pěstují, ale v domácích podmínkách nekvete,“ uvedl botanik Rostislav Kacerovský. Kvetoucí „babičku“ mohou lidé v botanické zahradě obdivovat po dvouleté přestávce. „Je nádherná, květy sice nevoní, ale jsou křehké a jemné,“ rozplývala se pravidelná návštěvnice zahrady Monika Bláhová z Plané nad Lužnicí.

Milí přátelé, i botanik se někdy utne. Naše tlustice vejčitá (Crassula ovata) na Slovensku tiež tučnolist, nám kvete už od konce listopadu mnoha růžovými kvítky.

Ať vykvete i vám!

Všechno dobré do příštího roku přejí Jiří a Kateřina z Libri Prohibiti

A pokud byste měli nějaké staré exilové noviny, neváhejte a pošlete jim je v roce 2016: Adresa je Libri Prohibiti, Senovážné náměstí 2, 110 00 Praha 1.

***

 


Vladimír Cícha z Vancouveru připravuje s fotografem Milanem Richtrmocem z Ovčár knihu poezie JAZZ. Doufejme, že tato básnická kniha v roce 2016 vyjde a že jazzová poezie, která je Vladimíru Cíchovi blízká bude skutečně reflektovat jazzovou realitu.

 





Ne v každém městě žijí orli jako ve Vancouveru, abyste si je mohli před Vánocemi vyfotografovat a fotku posílat jako novoroční pozdrav. Tentokrát tak učinila moje žena Maria Gabánková a já redaktor Satellitu jsem se na tomto experimentu pěkně přiživil. V pražské zoologické zahradě je prý orel bělohlavý, který se jmenuje Bohouš. Orla ve Vancouveru jsme nestačili pojmenovat. Takže ať máte v roce 2016 tak dobrý zrak jako tento orel vancouverský.

Aleš Březina

***

 
K nejkrásnějšímu období roku patří Vánoce. Významnou měrou k tomu přispívá vánoční výzdoba. Rozhodující prvkem se stávají Vánoční skleněné banky vyráběné ručně ve Vsetíně družstvem IRISA Vsetín.
Vychází se z bohaté šedesátileté historie. Původní pojmenování pochází ze slova IRIS - starořecké bohyně duhy. Téměř 11. měsíců se pod rukou zkušených malířek skleněných baněk vytvářejí překrásná díla zakomponovaná do baněk. Vše je původní originál, což znamená, že se sotva setkáte s podobným  výrobkem. VD Irisa Vsetín se precizním detailem a uměleckým projevem zapsala do širokého podvědomí ve světě, kde jsou její díla žádány,. Skleněné ručně zpracované baňky jsou vyhledávány.  Devadesát procent produkce  vánočních ozdob ze Vsetína putuje do USA, Kanady, Německa, Francie, Itálie, Velké Británie, Rakouska, Austrálie a dalších zemí. Každá země má své speciální požadavky ty obratem respektují ve Vsetíně. Tak např pro Ameriku se vytváří velké baňky různých tvarů. Barva vánočních baněk je naprosto shodná se světem módy, takže každým rokem je barva jiná. Pro rok 2015 byla  zlatá. Skvělá parta 350 pracovníků z nichž je přes padesát procent zdravotně postižených má velkou radost z dosažených výsledků a zájmu ve světě.

Přeji hezkou Vánoční pohodu,stéjně tak veselé vykročení do Nového roku.

Allén Mirko Fojtů

***