Zemřel náš spolupracovník Jaroslav Kirchner

S Jaroslavem Kirchnerem jsem se seznámil v prosinci roku 1989. V té době to v Československu vřelo. Od listopadových událostí neuplynul ani měsíc. Starý režim již nefungoval a nový neměl žádná pravidla. Krásná revoluční doba. Pamatuji se, že jsem jel taxíkem a když jsem chtěl platit, tak taxikář řekl: „Dnes je to pro vás zadarmo!“ Svoboda pronikala všude. Když jsem přišel na fotbal, některé novináře jsem již znal, třeba ze Zimních olympijských her v Calgary. Jiné jsem viděl po prvé. Pouze jeden z nich však přišel ke mně a řekl: „Já s vámi udělám interview pro bratislavský Šport!“ A rozhovor skutečně druhý den vyšel pod názvem: Novinář ze Svobodné Evropy na Slavii. Pod rozhovorem v té ještě ne zcela jisté době byl podepsán Jaroslav Kirchner. Od té doby jsme se pravidelně potkávali při mých návštěvách v Praze a Jaroslav Kirchner se spolehlivostí profesionála posílal Satellitu pravidelně sportovní příspěvky hlavně z tenisu - z Wimbledonu, z Davis Cupu či Poháru Federace; z mistrovství světa v hokeji, z důležitých fotbalových zápasů. Vždy až netrpělivě volal, kdy mám uzávěrku a když něco slíbil, tak to splnil. Naposledy poslal svůj příspěvek z Wimbledonu letos v létě. Hovořili jsme o tom, že pro naše čtenáře byl zajímavý také Kanaďan českého původu Vašek Pospíšil a on mne poprosil, abych to do jeho článku doplnil, což jsem učinil. Netušil jsem, že v tu chvíli již bojuje s akutní leukemií, které 16. listopadu 2015 podlehl. Bylo mu 62 let.

Jako novinář pracoval v denících Svoboda a Zemědělské noviny, v Československé tiskové kanceláři (1978 - 1988), slovenském Športu, Novinách, Expresu, Tenis revue, Stadiónu nebo Večerníku Praha. Byl autorem dvou desítek knih: o hokejových legendách jako Ivanu Hlinkovi, Vladimíru Růžičkovi, bratrech Holících, či boxéru Lukáši Konečném nebo i fotbalovém trenéru Františku Strakovi. Poslední dvě knihy, které napsal letos, byly Desátý svátek hokeje o letošním Mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě a s Pavlem Procházkou a Zdeňkem Pavlisem dokončil knihu o Mistrovsví Evropy do hráčů do 21 let EURO 21 – ČESKO 21.

Jaroslav Kirchner zemřel krátce po tom, co české tenistky vyhrály letošní Pohár Federace, o kterém v minulosti pro Satellite s takovým nadšením vždy psal. Letos jsme již jeho reportáž nedostali, takže přinášíme alespoň fotografii, kterou nám poslal pan Fojtů ze Vsetína.


Aleš Březina

***

 

Zemřel dr. Jiří Začal

Dne 3. prosince 2015 zemřel v okruhu svých blízkých v Hospicu v Huntsvillu můj manžel zubní lékař dr. Jiří Začal. Byl milovaným bratrem, laskavým otcem, dědečkem a tchánem. Jako zubař působil přes padesát let. Před odchodem do krátké penze na Muskoce měl ordinaci v Mississauze. Oslava jeho života se koná 12. prosince 2015 v 11 hodin v římsko-katolickém kostele Nanebevzetí sv. Marie v Huntsvillu. Místo květin můžete dát dar Huntsville Hospicu (705-789-6878) nebo místní St Vincent de Paul Society.

Jarmila Začalová – manželka

***



 

Jaroslav Kirchner s Karlem Gutem

Dr. Jiří Začal