Pozdrav Velvyslance ČR v Kanadě

Vážení čtenáři, milí krajané,

dovoluji si Vám popřát klidné a zároveň radostné vánoční svátky a také vše nejlepší v Novém roce 2016.

S řadou z Vás jsem se letos setkal osobně a věřím, že v našich setkáních budeme pokračovat i nadále, jsou pro mne nesmírně cenná a srdečná. Doufám, že se mi v průběhu již téměř jedenácti měsíců mého působení v Kanadě podařilo hlouběji proniknout do Vašich „kanadských“ osudů, a mohu tak se svými kolegy pohotověji reagovat na Vaše potřeby a iniciativy.

Vánoční svátky jsou pro mne vždy úzce spojeny s rodinným setkáním, s českými tradicemi a s českým pojetím „savoir-vivre“ obecně. Zde v Kanadě si mnohem silněji uvědomuji bohatost a pestrobarevnost české kultury, která se nesoustředí pouze na jednu oblast, ale zahrnuje všechny umělecké disciplíny, od kongeniální muzikálnosti našich klasiků, přes výtvarné novátorství české malířské školy až po středoevropskou svébytnost české literatury či filmového umění. Vynikáme ale i v dalších disciplínách, daří se nám např. postupně obnovit světově uznávanou sklářskou výrobu, stále častěji přicházíme s inovativními nápady v oblasti nových technologií, dokážeme šetrně restaurovat vzácné památky našich historických měst apod. Pevně doufám, že všechny úspěchy, kterých dosahujeme, přispívají k posílení našeho zdravého sebevědomí, které je základem i pro morální rozvoj našich osobností a sociální dimenzi našeho uvažování.

Právě v předvánočním čase bych rád připomněl potřebu solidárnosti, humanitární pomoci anebo „jen“ přátelského podání ruky sousedům. Kde jinde než právě v Kanadě lze pojem sousedství vnímat v tom nejširším slova smyslu, od přátel ze stejné čtvrti, přes rozmanité identity krajanských komunit či národního vlastenectví až po zodpovědnost nad pohnutými osudy lidí i na těch nejvzdálenějších kontinentech.

Těším se na Vás v novém roce!

Přátelsky,

Pavel Hrnčíř

 

Dovoľte mi v mene Veľvyslanectva Slovenskej republiky v Ottawe zaželať všetkým čitateľom a našim krajanom pokojné vianočné sviatky

a veľa zdravia, šťastia a úspechov v novom roku 2016.

So srdečným pozdravom,

Andrej Droba

veľvyslanec Slovenskej republiky v Kanade