Kripa okouzlila přítomné při Nokturnech u Václava

Miloš Krajný má skutečně šťastnou ruku při výběru učinkujících pro sérii koncertů Nokturen. A my torontští posluchači se můžeme na tomto výběru přiživovat. Špičkové soubory nám v komorním prostředí kostela svatého Václava hrají nejen do ouška, ale po koncertě se můžeme s hudebníky setkat a popovídat si. Můžeme tak vychutnat hudbu, kterou známe z produkce CBC 2 nebo digitálních kanálů 740 a 741 na kabelu Rogers. Předjízdou pro letošní ročník byl koncert 6. září 2015, kdy jsme mohli slyšet v provedení Zuzany Michlerové, Elišky Latawiec, Evy Myslivcové, Ivany Michalovičové a violoncellisty Jana Prchala hudbu Vivaldiho, Bendy, Händla, Bacha,

Jan Prchal, Ivana Michalovičová a Eva Myslivcová

Mozarta, Glücka a Dvořáka, ale i novou hudbu od skladatelů F. Loewa, A. L. Webbera či Otmara Máchy. Bylo zajímavé, že skladba Otmara Máchy Variace pro flétnu a klavír připomínala hudbu amerického jazzového flétnisty Herbie Manna.

Za necelý měsíc po tomto koncertu přišlo další překvapení - koncert Kripy Nagashwar a Williama Shookhoffa. Je až neuvěřitelné, že zpěvačka indicko-tamilského původu si oblíbila českou hudbu natolik, že v Torontu měla recitál výhradně v češtině. Kripa hovoří plynně anglicky, francouzsky, pasivně německy a španělsky. Zpívá nejen v češtině, angličtině a francouzštině, ale i v němčině, finštině, italštině, španělštině, latině, hindštině, tamilštině, telugštině a welštině.

Zuzana Michlerová a Eliška Latawiec

Miloš Krajný k tomu poznamenává: „Kripa strávila nějaký čas v České republice na pěveckých kurzech v Náměšti nad Oslavou a tam se jí zalibila čeština a české skladby natolik, že je začala studovat pod vedením prof. Timothyho Cheeka z Minnesoty a dokonce začala zpívat český repertoár. Její čeština byla na torontském koncertě výborná, interpretace všech třech českých skladatelů Kaprálové, Dvořáka a Foerstra vynikající a po zaslouženém dlouhotrvajícím potlesku, přidala známou árii ze Smetanovy Hubičky.“

První polovina večera byla tedy věnována české skladatelce Vítězslavě Kaprálové, o jejíž znovuobjevení má zásluhu Karla Hartlová z Toronta, která byla na koncertě přítomná. Vítězslava Kaprálová se narodila v Brně 24. ledna 1915 v hudební rodině, její otec Vítězslav Kaprál byl hudebním skladatelem a majitelem hudební školy. Její matka Vítězslava Kaprálová st. rozená Uhlířová byla učitelkou zpěvu. Vítězslava Kaprálová ml. absolvovala brněnskou konzervatoř v roce 1935. Na další studium odjela do Paříže v roce 1937, kde soukromě studovala u Bohuslava Martinů, jehož cembalový koncert dirigovala 2. června 1938 v Paříži. 23. dubna 1940 se provdala za Jiřího Muchu, rovněž v Paříži. O dva měsíce později však v Montpellier umírá. Příčina jejího úmrtí zůstává neobjasněna, přes oficiálně přijatou diagnózu miliární tuberkulózy (wiki).

Kripa Negeshwarová uvedla od Vítězslavy Kaprálové: Potkali se včera lidé dva, Píseň dělníků páně, Smutný večer, dále výběr z cyklů Jiskry z popele (op. 5 a 4), Vteřiny (op. 18) a Navždy (op. 12). Dále od Antonína Dvořáka výběr z Večerních písní a čtyři lidové písně, z nichž mne nejvíce zaujala zlidovělá skladba Dobrú noc, má milá… Recitál pak zakončila výběrem Milostných písní Josefa Bohuslava Foerstra. Škoda jen, že nepřišlo více krajanů.

Příští koncert bude ve středu 11. 11. 2015, nikoliv v neděli, jak jsme zvyklí. Jedno z nejlepších českých kvartet, Zemlinského kvarteto předvede skladby Janáčka, Dvořáka a Beethovena. Po tříleté přestávce je to vynikající příležitost slyšet toto mladé kvarteto, které zakončuje torontským koncertem pětitýdenní turné po Spojených státech a Kanadě (vystoupí rovněž v Montrealu, Calgary a Edmontonu).

Možná jsem zvyklí na jména velkých umělců - Ivan Ženatý, Panochovo kvarteto, Eva Urbanová, kteří vystoupili v Nokturnech v posledních čtrnácti letech. Naše koncerty jsou zárukou vysoké kvality i když jméno je celkem neznámé, tak jak to bylo při zahajovacím

Kripa Negeshvwarová

koncertu minulý víkend. Proto se nenechte odradit jmény, která neznáte, proto vyzýváme milovníky hudby o podporu i pro tento ročník. Umělci se rádi vracejí do Toronta a bylo by škoda, kdyby celý cyklus zanikl jen pro nezájem veřejnosti.

Aleš Březina, Miloš Krajný - Foto: Maria Gabánková

***