Pomník Milady Horákové

Vážení a milí krajané,

dovolte, abych Vám oznámil významnou událost a zároveň Vám nabídl možnost na ni přispět, čím se dokonce můžete i zapsat do našich českých dějin.

65 let po vynesení rozsudku trestu smrti se JUDr. Milada Horáková, oběť nejznámější československé justiční vraždy, dočká svého pomníku. Bude odhalen v Praze 16. listopadu tohoto roku. Pomník je symbolickým ztvárněním morálních hodnot a odvahy Milady Horákové bojovat za národní identitu proti nacismu i komunismu.  Postaven bude na dohled od Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR, v parčíku na konci Sněmovní ulice, kde bude doslova „dohlížet“ na naše zákonodárce.

Sedmičlenná odborná komise posoudila třiadvacet návrhů v řádně konané architektonicko-výtvarné soutěži, která se uskutečnila díky iniciativě Nadačního fondu Stránský, za podpory Městské části Praha 1 a pod záštitou ministra kultury Mgr. Daniela Hermana, jehož silné podpoře se projekt i nadále těší. Vítězný návrh akad. sochaře Josefa Faltuse zobrazuje řečnický pult, za kterým stála Milada Horáková u soudu, s mikrofonem. Na něm sedí skřivánek. „Ten ptáček je Milada Horáková. Změnila se v něj a odlétá za svobodou. Je to silně symbolické,“ popisuje Josef Faltus podobu pomníku. Pult stojí na desce, na níž jsou slova Milady Horákové, které napsala ve svém posledním dopise před popravou: „Padám, padám, tento boj jsem prohrála, odcházím čestně. Miluji tuto zem, miluji tento lid, budujte blahobyt. Odcházím bez nenávisti k vám. Přeji vám to. Přeji vám to…“  Tato slova budou přeložena do čtyř světových jazyků. Symbolika pomníku je velmi působivá až dramatická, oslovuje téměř každého. 

Pro úhradu nákladů na realizaci pomníku zřídil Nadační fond Stránský speciální transparentní účet 8123455001/5500.  Výši prostředků na kontě a připsání svého vkladu si může každý zkontrolovat na www.nfstransky.cz. A nyní to podstatné: nejen, že bude každý dárce věčně evidován jako dárce historického pomníku, ale pokud se přihlásí i písemně na adrese Nadační fond Stránský, Národní 11, 110 00 Praha 1 nebo e-mailem na adrese recepce@mjs.narodni.cz, získá originální certifikát potvrzující jeho podíl na výstavbě pomníku.

Vážení krajané,  žádám každého z Vás, který se hlásíte k češství, abyste nyní podpořili realizaci projektu, byť i tou nejmenší částkou. Jsem přesvědčen, že pomník dr. Milady Horákové ve Sněmovní ulici nabývá v souvislosti s děním v české vrcholné politice, postrádající často jakoukoli důstojnost, stále většího významu. 

Se srdečným pozdravem

MUDr. Martin Jan Stránský,

předseda konzultativní rady Stálé komise Senátu pro krajany žijící v zahraničí, PSČR

***