Dva kanadské pohledy na Islámský stát

Začátkem kvěna navštívil v Iráku kanadské vojáky a kurdské spojence ministerský předseda Steven  Harper a ministr obrany Jason Kenney. Ministerský předseda Harper znovu zdůraznil nebezpečí Islamského státu a důležitost boje kanadských vojáků na území ovládaném tzv. Islámským státem. Zřejmě se domnívá, že by to mohla být jedna z iniciativ, která by mu mohla pomoci vyhrát příští volby. To je ten první výrazný pohled na Islámský stát.

Toronto Star z 9. května 2015 uveřejnil analýzu z pera Mitch Pottera. Potter cituje řadu fakt, která vymezují nebezpečí Islamského státu: Podle informací Amarnatha Amarasingama z univerzity ve Waterloo se toto nebezpečí přeceňuje, podle něj odešlo z Kanady na Blízký Východ šedesát lidí, z nichž patnáct již je mrtvých a ostatních žijí v různých státech, ne všichni bojují na straně ISIS, ale i třeba i na straně Kurdů. Pokud lidé se svou vírou v brutálnost ISIS přežijí, je to skupinka, které se naše civilizace bojí. Na drouhou stranu Potter cituje řadu historiků a politologů, mezi nimi respektovanou kanadskou autorku Janice Gross Stein, kterou mnozí naši krajané znají z činnosti v Munkově centru. Vybírá z jejího příspěvku pro nový sborník Transatlantické akademie Faith, Freedom and Foreign Policy (Víra, svoboda a zahraniční politika), kde se domnívá, že islámská politika není pro západní státy velkým nebezpečím. Tvrdí, že navzdory brutálním násilnostem, vraždění, zotročení žen a stínání hlav, ISIS není nic zvláštního. Náboženské kořeny nachází v saudské dynastii v 18. století a v 20. století v Al-Káidě.

Podle jejího názoru hrozba Islámského státu v neislámském světě je přeceňována. Možnost očisty v návratu ke kořenům víry v přítomnosti cizího vlivu je historií nejen islámu, ale i historií křesťanství, židovství a hinduismu. Prohlašování Islamského státu, že je náboženskou autoritou islámu, není hrozbou západní civilizaci, ale je hrozbou jiným představitelům islámského náboženství. Podle jejího soudu západní státy musí prohlubovat zdvořilost, respekt a víru v inkluzivní a sdílené občanství.

Tento boj vyžaduje po Západu, aby se se nevzdal, ale vydržel, aby Islámskému státu čelil soucitem, trpělivostí a inteligencí, při vědomí, že hlavními oběťmi Islámského státu jsou stovky  muslimů, kteří byly ze svých domovů vyštváni. My se můžeme zasazovat o zastavení brutálního vlivu Islamského státu, ale nemůžeme se zavázat, že budeme vůdci tohoto boje.

Není známo, že by Janice Stein chtěla kandidovat v příštích volbách, ale kdyby to tak bylo, její předvolební souboj s panem ministerským předsedou, podle mého soudu, by patřil k bonbónům celé diskuse.

Josef Čermák

***