Mistrovství světa v Praze:

Kanada převálcovala svět

S velkým očekáváním proběhl v první polovině května v Praze a Ostravě letošní hokejový šampionát. Jako kdyby lidé objevovali národní identitu; po ulici jezdila auta s českými vlajkami. Televize přenášela téměř všechna utkání a pokud běžely dva zápasy souběžně, bylo možné druhé utkání sledovat na internetu. V O2 aréně v Praze hráli tedy Češi. V Ostravě Slováci.

Asi nejlepším zápasem skupiny A bylo střetnutí Švédsko-Kanada, Švédové vedli již v prvjní třetině 3:0 a po čtyřiceti minutách hry 4:3, ale nakonec zvítězili reprezentanti ze země Javorového listu 6:4.  Nejvíce snad překvapili Kanaďany Francouzi ještě v 50. minutě byl stav 3:3,  ale Eberle deset minut před koncem rozhodl o třech bodech pro Kanadu a jelikož Kanada neztratila během celého turnaje ani bod, získala prémii milion švýcarských franků. Bláznivý průběh mělo utkání našich se Švédskem. Švédové již vedli 4:2, ale našim se podařilo otočit během pěti minut Simonem Červenkou a Zaťovičem na 5:4. Při závěrečné power-play pak Sjögren vyrovnal a rozhodující samostatný nájezd proměnil Ekman-Larsson. V jednotlivých zápasech pak Češi porazili Lotyšsko 4:2, prohráli s Kanadou 3:6, porazili Francii 5:1, Rakousko 4:0, Německo 4:2 a Švýcarsko po samostatných nájezdech 2:1. Ze skupiny A tedy postoupili reprezentanti Kanady, Švédska, Česka a Švýcarska. Sestupuje Rakousko.

V ostravské skupině mělo poněkud smůlu Slovensko. Dokázalo odolávat silným soupeřům, ale nedokázalo si poradit s těmi slabšími. S Dánskem zvítězilo až po samostatných nájezdech 4:3, Bělorusko porazilo až v prodloužení 2:1. Jedině sestupující Slovinsko porazilo 3:1 v normálním čase, ale prohrálo s Norskem 2:3, ačkoliv vedlo brankami Surového a Ďalogy 2:0. Padesát minut vzdorovali Slováci Finům, ale nakonec inkasovali gól z hole Donskoie, otevřeli hru a prohráli 0:3. Dvakrát prohráli v prodloužení s pozedějsími semifinalisty Američany (4:5) a finalisty Rusy (2:3). Do čtvrtfinále postoupily Spojené státy, spolu s Rusy, Finy a Bělorusy.

K euforii došlo po čtvrtfinálovém utkání. Národní tým ve  porazil Finsko 5:3. Vítězný gól vstřelil necelých pět minut před koncem Jaromír Jágr, který se v utkání trefil dvakrát stejně jako Jan Kovář. Pátý gól připojil do prázdné branky Sobotka. Po utkání poskytl Jaromír Jágr české televizi výjimečně minutový rozhovor. Tím však byla munice českého týmu vystřílená. Ostatní čtvrtfinálové zápasy: Kanada-Bělorusko 9:0, Švédsko-Rusko 3:5 a USA-Švýcarsko 3:1.

V bojovném semifinálovém utkání prohrála česká hokejová reprezentace s Kanadou 0:2. Češi měli v úvodu několik příležitostí, ale brankář Smith byl vždy na místě. Naopak v 8. minutě Hall a v 30. minutě Spezza dokázali překonat výborného Pavelce. V druhém semifinále drželi Američani bezgólový stav 0:0 do 48. minuty. Po inkasované brance se tento mladý americký tým, kde hrálo i několik hráčů z univerzit, zhroutil a nakonec prohrál 0:4.

V utkání o bronzovou medaili prohráli Češi s USA 0:3. Národní tým tak stejně jako na loňském šampionátu v Minsku obsadil čtvrté místo, naposledy získal cenný kov v roce 2012 v Helsinkách, kde vybojoval bronz.

Ve finále pak Kanada rozdrtila Rusko 6:1. Kanada má už pětadvacáté zlato z mistrovství světa a došla pro něj naprosto grandiózním způsobem. Na titul sice čekala kolébka hokeje osm let, v Praze ale drtila všechny soupeře. Navíc vedle prvenství dosáhli Kanaďané i na zlatý jackpot. IIHF má odměnu milión švýcarských franků (26 milionů korun) pro tým, který vyhrál všechna utkání na šampionátu v základní hrací době. Kanada to dokázal při celkovém skóre 66:15, přičemž ze tří zápasů vyřazovací části má skóre 17:1.

Jestli skutečně platí Jaromírem Jágrem ohlášený konec reprezentační kariéry, tak má pro něj báječnou individuální tečku. Český útočník byl ve 43 letech vyhlášen nejužitečnějším hráčem hokejového mistrovství světa v Praze a Ostravě.

All Stars MS 2015: Connor Hellebuyck (USA) - Brent Burns, Oliver Ekman-Larsson (Švédsko) - Jaromír Jágr (ČR), Jason Spezza, Taylor Hall (Kanada).

Hokejové mistrovství světa v Praze a Ostravě bylo nejnavštěvovanější v historii. Na 64 zápasů turnaje zavítalo 741 690 fanoušků, což je v průměru 11 589 na utkání. Šampionát tak překonal jak celkový nejvyšší počet 640 044 diváků z loňského Minsku, tak i dosud maximální průměr 11.078 příznivců na utkání z MS v Moskvě v roce 1979.

Aleš Březina – Praha, sport.cz

***