N‡vrat na hlavn’ stranu

 

 

StB opět v hlavn’ roli. Prom’t‡n’ filmu o Pavlu Wonkovi ve Vrchlab’

Po premiŽře na festivalu dokument‡rn’ch filmů v Jihlavě se do distribuce pro česk‡ kina dost‡v‡ dokument‡rn’ film Pavel Wonka se zavazuje. 14. listopadu 2014 jej div‡ci mohli shlŽdnout současně jak v pražskŽ Lucerně, tak i ve vrchlabskŽm divadeln’m klubu. Proč zrovna ve Vrchlab’?

Pavel Wonka, posledn’ politický vězeň, který zemřel v komunistickŽm vězen’, odtud poch‡zel a tady takŽ působil jako tzv. advok‡t chudých. Tak se měl i sn’mek původně jmenovat. RežisŽrka Libuše Rudinsk‡ na něj z’skala podporu, mimo jinŽ i ze St‡tn’ho fondu kinematografie a z ČeskŽ televize, kter‡ je koproducentem d’la. Během nat‡čen’ však orientaci filmu a jeho n‡zev změnila. Stalo se tak po setk‡n’ s bývalými př’slušn’ky St‡tn’ bezpečnosti. Na jejich svědectv’ch je pak dokument založen. Vych‡z’ z toho, že Wonka aktivně o spolupr‡ci usiloval a z‡vazek k n’ i podepsal. Odehr‡t se to mělo v roce 1983. òpis se nach‡z’ na neœředn’m pap’ře a uchov‡val je doma v šupl’ku Wonkův osobn’ estŽb‡k. Ten jej zveřejnil již v roce 1992, kdy byl v r‡mci report‡že Alternativn’ portrŽt Pavla Wonky otištěn v Lidových novin‡ch. Ty za to, že čl‡nek vych‡z’ pouze z informac’ bývalŽ komunistickŽ tajnŽ policie, a nav’c od anonymn’ch osob, sklidily tehdy značnou kritiku. Ne jinak tomu je i v př’padě autorky zm’něnŽho filmu. Ta si poč’n‡, jako by existence zm’něnŽho œpisu zn‡ma nebyla, z‡měrně do dokumentu nezařazuje svědectv’ ve prospěch disidenta a odm’t‡ spolupr‡ci s historiky. T‡bor kritiků pak rozšiřuje i řada bývalých disidentů. Několik však, př’mo z okruhu bl’zkých př‡tel Pavla Wonky, se j’ podařilo ovlivnit a na jejich protestu proti oceněn’ prezidentskou medail’ ãZa z‡sluhy o st‡t v oblasti bezpečnosti st‡tu a občanůÒ ještě před jej’m udělen’m v minulŽm roce založila jednu výraznou scŽnu filmu.

K Wonkově œdajnŽ spolupr‡ci s StB nam’taj’ historici zabývaj’c’ se ned‡vnou minulost’ a zasvěcen’ laici, že přestože se œpis jev’ jako pravý, Wonka, jehož spis byl kr‡tce po sametovŽ revoluci skartov‡n, se nikdy nestal agentem, nejsou zn‡my ž‡dnŽ konkrŽtn’ informace na konkrŽtn’ osoby, kterŽ by don‡šel tajnŽ policii, a obdob’, kterŽ býval’ estŽb‡ci zmiňuj’, trvalo relativně kr‡tce, cirka tři čtvrtě roku.

Důvěryhodnost estŽb‡ckých svědectv’ je již z principu velmi n’zk‡, nav’c zde někteř’ jejich nositelŽ vystupuj’ anonymně. Jedna takov‡ velitelsk‡ postava, kter‡ z nich dost‡v‡ snad nejv’ce prostoru, použ’v‡ pro nepř’tele komunistickŽho režimu č’slo jedna, V‡clava Havla, famili‡rn’ formu osloven’ Vašek Havlů, což může u citlivějš’ch osob vyvolat i jistou nevolnost.

Pokud jde o filmařskou str‡nku dokumentu, tak odbornŽ recenze uveřejněnŽ v několika českých novin‡ch vytýkaj’ sn’mku celou řadu nedostatků, jako je např’klad obt’žn‡ srozumitelnost a orientace pro nezasvěcenŽho div‡ka, klišŽ v podobě průhlednŽ snahy o efektnost a ostentativně umělŽho vytv‡řen’ ponurosti a napět’.

Prom’t‡n’ ve Vrchlab’ se zœčastnilo asi šedes‡t div‡ků a zah‡jen’ se neobešlo bez konfliktn’ situace, když bratr zemřelŽho disidenta požadoval ještě před uveden’m filmu uvŽst několik svědectv’ a přeč’st svŽ prohl‡šen’, neboť sekvence s n’m natočenŽ režisŽrka do dokumentu nezařadila. Reaguje tak i na zjevnŽ nepravdy ze strany autorky filmu, kterŽ ona rozšiřuje ve sdělovac’ch prostředc’ch. Tyto z‡ležitosti, jakož i obsah dokumentu budou m’t zřejmě dohru před soudem.

NicmŽně argumenty druhŽ strany tentokr‡te před představen’m zazněly a byly odměněny potleskem. A bylo tomu dobře, neboť přepokl‡dan‡ diskuze se po filmu již nekonala, a div‡ci mlčky, a tedy i bez potlesku, kino opustili.

Doplňuj’c’ pozn‡mka: Pavel Wonka na sebe nejv’ce upozornil vyhl‡šen’m nez‡vislŽ kandidatury, spolu s bratrem, na poslance Feder‡ln’ho shrom‡žděn’ v roce 1986. Tento zcela leg‡ln’ a œstavn’ krok ocenil režim tvrdým žal‡řem. V dubnu roku 1988 Pavel Wonka um’ral ve věznici v Hradci Kr‡lovŽ několik dn’ pod dohledem cynických dozorců, za př’tomnosti krimin‡ln’ch spoluvězňů a bez toho, aby mu byla poskytnuta odpov’daj’c’ lŽkařsk‡ pŽče. TragŽdii završuje fakt, že Wonka byl v tŽ době již ostře sledovaný politický vězeň, zpr‡vy o něm vyžadoval s‡m ministr spravedlnosti, a komunistickŽ špičky dokonce po diplomatickŽm jedn‡n’ se z‡padoněmeckou stranou pr‡vě přikývly na Wonkovo vystěhov‡n’ do SpolkovŽ republiky.

m.petr - listopad 2014

***

N‡vrat na hlavn’ stranu