N‡vrat na hlavn’ stranu

 

 

Petra Kvitov‡                              Foto: A. M. Fojtů

 

Třet’ triumf českých tenistek v Pohr‡ru federace během čtyř let je fantazi’

 

Zmrtvýchvst‡n’ Petry KvitovŽ

Proměn’ se tenisov‡ poh‡dka v re‡lný př’běh? Je vůbec možnŽ, aby tak malŽ zemi jako je Česk‡ republika, mohla během posledn’ch čtyř let patřit soutěž, kterou touž’ vyhr‡t cel‡ naš’ planeta, je považov‡na za mistrovsv’ světa ženských reprezentačn’ch družstev a konkrŽtně letos je j’ v jednotlivých výkonnostn’ch diviz’ch zœčastnilo pětadevades‡t týmů? Po fin‡lových triumfech v roce 2011 v Moskvě s Ruskem a o rok později v Praze se Srbskem letos opět v pražskŽ O2 ArŽně st‡l v z‡věrečnŽm duelu proti Česk‡m vedeným dvojn‡sobnou wimbledonskou v’tězkou z let 2011 a 2014 Petrou Kvitovou celek Německa.

Žebř’čkově oba soupeři byli srovnateln’. Petra Kvitov‡ ve světovŽ klasifikaci moment‡lně čtvrt‡, Lucie Šaf‡řov‡ sedmn‡ct‡ naproti tomu Angelique Kerberov‡ des‡t‡ a Andrea Petkovicov‡ čtrn‡ct‡. Ta těsně předt’m ovl‡dla v Sofii Turnaj mistryň, který hr‡lo osm nejlŽpe um’stěných v’tězek turnajů ženskŽho světovŽho okruhu WTA hned po těch, co se neprobojovaly do Turnaje osmi nejlepš’ch v Singapuru, kde mimochodem Kvitov‡ po dvou prohraných z‡pasech ze tř’ neprošla ze skupiny do semifin‡le. Zaj’mavost’ takŽ bylo, že kromě PetkovičovŽ, vlastně rodačky z dř’ve jugosl‡vskŽ Tuzly a naturalizovanŽ Němky, zbývaj’c’ tři jmenovanŽ tenistky, kterŽ se představily ve dvouhr‡ch, drž’ raketu v levŽ ruce...

 Rychlost nakonec nevadila

Hodně diskutovaných tŽmatem letošn’ho fin‡le se rovněž stal povrch, na němž se hr‡lo. Tradičně připravovaný pro českŽ muže i ženy při dom‡c’ch daviscupových a fedcupových střetnut’ch jako velmi rychlý. Však takŽ na něm v minulosti týmy ČeskŽ republiky ať už v Praze, v Ostravě nebo v Brně (tady pouze ženy) ještě nikdy neprohr‡ly. Jenže teď poprvŽ došlo k přeměřov‡n’ rychlosti a hodnoty byly vyšš’, než normy připouštěj’. Proto mělo doj’t k œpravě kurtu, kter‡ by však zabrala nějaký čas a oběma celkům by se t’m zkr‡til čas pro trŽnink. Takže i německ‡ nehraj’c’ kapit‡nka Barbara Rittnerov‡ nakonec souhlasila s danými podm’nkami a jedinŽ, o čem se v Praze v tŽto souvislosti ještě hovořilo, byla eventu‡ln’ finančn’ pokuta, kterou by Český tenisový svaz za tento přestupek mohl př’padně dostat

Nev’dan‡ kuriozita při setbolu

Nutno zdůraznit, že sobota byla pro českŽ tenistky fam—zn’ a bez ztr‡ty jedinŽho setu! Kvitov‡ doslova vyběhla s Petkovičovou 6:2, 6:4, když ji neust‡le tlačila do pasivity a přehr‡vala důrazem i přesnost’ svých œderů. Přesto přiznala: "Skoro celý z‡pas jsem c’tila nervozitu z odpovědnosti za výsledek a t’m sp’še jsem takhle dobrý výkon nečekala."

N‡sledný duel Šaf‡řovŽ s Kerberovou přinesl m‡lo v’danou kuriozitu. Došlo k n’ při setbolu v prvn’m setu za stavu 5:4 a při výhodě pro českou tenistku. Němka se domn’vala, že dos‡hla v’těznŽho œderu, na který reagovala radostným výkřikem "Yes, come!Ò Šaf‡řov‡ však m’č vr‡tila a Kerberov‡ k odehr‡n’ dalš’ho už vrchn’ rozhodč’ na empiru Evou Asderakiovou z Řecka (ostatně ta v minulosti ještě za mnohem dramatičtějš’ch okolnost’ přesně z toho samŽho důvodu udělala velký problŽm Sereně WilliamsovŽ...) k dalš’mu œderu nebyla připuštěna a byl z toho set ve prospěch Šaf‡řovŽ. Zat’mco Kerberov‡ si svŽho prohřešku byla okamžitě vědoma, naopak naprost‡ většina div‡ků v beznadějně vyprodanŽm třin‡ctitis’covŽm hledišti pražskŽ O2 ArŽny nech‡pala, co se vlastně přihodilo. A vysvětlen’? Německ‡ tenistka dostala trestný fiftýn za hlasitý projev ještě v momentě, kdy byl m’č ve hře!

I potom Šaf‡řov‡ předevš’m z‡sluhou podstatně lepš’ho pod‡n’ dostala utk‡n’ do v’těznŽho konce poměrem 6:4, 6:4 a k inkriminovanŽmu momentu poznamenala: "Samotnou mě to překvapilo, ale byla jsem r‡da, že m‡m prvn’ set." A Kerberov‡ přiznala: "Nebyla to hlavn’ př’čina toho, že jsem prohr‡la!"

Lepš’ už to být nemohlo

V neděli však Kerberov‡ do souboje obou jedniček vletěla jako vyměněn‡. N‡tlakovŽ hře KvitovŽ odol‡vala skvělou defenz’vou, při n’ž nejen ze svŽ lepš’ bekhedovŽ strany, ale i z forhendovŽ dok‡zala vykouzlit neskutečnŽ body. A nab’zelo se j’ šest setbolů ve čtyřech různých gamech! Přesto Kvitov‡ œvodn’ set dostala na svou stranu nejtěsnějš’m poměrem 7:5 v tie-breaku a nev’danŽ drama nejvyšš’ kvality, kterou může ženský světový tenis nab’dnout, d‡le gradovalo.

Jako autor mnoha tenisových koment‡řů za dobu delš’ než čtyř des’tek let si troufnu tvrdit, že kdyby proti sobě na kurtě st‡ly moment‡lně dvě nejlepš’ hr‡čky světovŽho žebř’čku Američanka Serena Williamsov‡ s Ruskou Mari’ Šarapovovou, nedostaly by se na stupnici vyšš’ch tenisových hodnot. A obdivuhodn‡ byla ještě jedna skutečnost. I navzdory super rychlŽmu povrchu, jak už jsme akcentovali, se publikum kochalo tŽměř tři hodiny, tedy bez tř’ minut, œžasně razantn’mi a přitom velmi dlouhými výměnami, v nichž se obě aktŽrky stř’daly ve veden’. 

Lvice to urvala

KerberovŽ vyhr‡la druhý set 6:4, ve třet’m už měla navrch 3:0 i 4:1 a Kvitov‡ byla očividně dole, předevš’m kondičně! Tak dole, že v tŽ chv’li by si na ni nevsadil snad už nikdo. Avšak Petra, kterou do Prahy přijel povzbudit i jej’ nový a o rok starš’ př’tel Radek Meidl, hokejista hraj’c’ polskou ligu za Bytom Katowice (ostatně stejně tak i Šaf‡řovou podporoval osobn’ trenŽr a př’tel v jednŽ osobě Kanaďan Rob Steckley), znovu dok‡zala, jak‡ je bojovnice a drav‡ lvice! Krajně riskantn’mi œdery, kterŽ jsou jej’mu pojet’ vlastn’, neuvěřitelně otočila už tŽměž prohraný z‡pas, aby se radovala z v’tězstv’ 7:6 (7:5), 4:6, 6:4 a s n’ cel‡ sportovn’ veřejnost ČeskŽ republiky z dalš’ho dobyt’ Fed Cupu.

Šťastn‡ Kvitov‡ zdůraznila: "I kdybych se měla plazit po čtyřech, chtěla jsem vyhr‡t! Ani nev’m, kde jsem tu energii v sobě ještě mohla vz’t. Je však pravda, že v takovŽm utk‡n’ jsme si v’tězstv’ zasloužily obě." A Angeligue Kerberov‡ jen potvrzovala: "Byl to jeden z mých životn’ch z‡pasů a po prohře si nemůžu nic vyč’tat. Pro naši generaci tenistek v Německu to bylo prvn’ fedcupovŽ fin‡le a přizn‡m se, n‡s to psychicky trochu poznamenalo. Až se do něho dostaneme znovu, určitě využiji zkušenost’ i z tŽto bitvy proti KvitovŽ." Tu výstižně charakterizovala i nehraj’c’ kapit‡nka německŽho celku Barbara Rittnerov‡: "Byl to tenis, který div‡kům musel přinŽst radost."

Štěst’, že se nedostalo na Lisickou

Ale pozor, nebýt tenisovŽho zmrtvýchvst‡n’ KvitovŽ, mohlo to být ještě hodně zamotanŽ. Protože do dvouhry proti Šaf‡řovŽ se m’sto PetkovičovŽ připravovala Sabine Lisick‡, kterou ve světě ženskŽho tenisu zdob’ netvrdš’ pod‡n’, jemuž byla naměřen‡ rychlost 211 kiklometrů za hodinu a na tomto dvorci by nepochybně mělo œžasnou œčinnost! NicmŽně k tŽto dvouhře za rozhodnutŽho stavu podle pravidel už nedošlo. Takže v z‡věrečnŽ čtyřhře hranŽ v podstatě jen kvůli div‡ků, Lisick‡ společně s Juli’ Georgesovou hladce zdolaly Andreu Hlav‡čkovou a Lucii Hradeckou, kterŽ se po jednŽ sez—ně odluky v deblu daly znovu dohromady, 6:4, 6:3. To už ale znamenalo jen kosmetickou œpravu konečnŽho výsledku letošn’ho fin‡le Poh‡ru federace na 3:1 pro Českou republiku.

OpakovanŽmu českŽmu triumfu v Praze přihl’želo mnoho významných osobnost’ včetně dev’tin‡sobnŽ v’tězky wimbledonskŽ dvouhry Martiny Navr‡tilovŽ, kter‡ se nechala vtipně slyšet: "Když jsem viděla, na jakŽm povrchu se hraje, nepochybovala jsem o tom, kdo poh‡r znovu z’sk‡. Asi to bude takŽ t’m, že jsme všechny levačky!" Připomeňme, že ze slavných českých tenistů a v’tězů Wimbledonu kromě Navr‡tilovŽ a KvitovŽ levou rukou hr‡val takŽ Jaroslav Drobný a přeučeným lev‡kem na prav‡ka je i Jan Kodeš, v současnŽ době se œspěšně zotavuj’c’ po transpantaci srdce... 

JAROSLAV KIRCHNER, Praha

***

 

N‡vrat na hlavn’ stranu