N‡vrat na hlavn’ stranu

 

 

Osloven’ bohyně duhy

V‡nočn’ ozdoby neodmyslitelně patř’ ke koloritu největš’ch sv‡tků v roce V‡noc. Hlad’ po srd’čku i duši. Jejich vzhled m‡ mimoř‡dnou schopnost oslovovat všechny generace. Z barevnŽ duhovŽ kr‡sy vyvěr‡ př‡telstv’ a porozuměn’, kterŽ vn’maj’, jak rodina, tak i př‡telŽ. Proto se v‡nočn’ ozdoby - skleněnŽ baňky st‡vaj’ darem nejcennějš’m, kterŽ jsou často opatrov‡ny po řadu let, i když se zpravidla vybaluj’ jen na V‡noce. Se skleněnou křehkou kr‡sou se v mnoha rodin‡ch můžeme setkat jako s trvalým klenotem upozorňuj’c’m na mistrovskŽ ruce žen, kterŽ je vytvořily. Tyto ruce s citem a l‡skou maluj’ na skleněnŽ banky nejrůznějš’ motivy jež vn’m‡me již od dětstv’ a st‡le jsou a budou kr‡snŽ a oslovuj’c’. Je nutnŽ podotknout, že př’prava pro vlastn’ vznik výroby skleněných baněk od projektů ve Vset’ně nebyla v mnoha př’padech snadnou z‡ležitost’ a vznikaly problŽmy. Důvodem bylo, že v tehdejš’m Československu se Vset’n odsouval do pozad’, protože nebyly investice atd.

Až muselo přij’t ke slovu rozhodnut’, že skleněnŽ banky budou vytv‡řet hlavně zdravotně postižen’, kterým se na trhu pr‡ce mnoho pozornosti nevěnuje. Pl‡n IRISE Vset’n dostal v šedes‡tých letech zelenou. Do jistŽ m’ry přesvědčil n‡zev IRIS starořeckŽ bohyně duhy. Ve Vset’ně se k IRIS přidalo ještě A (zřejmě pro lepš’ výslovnost). S postupem času se uk‡zalo, že IRISA dos‡hla řady skvělých výsledků. V‡nočn’ banky ze Vset’na svou silou neviditelnŽho slova se prosadily ve světě a staly se reprezentantem Československa. Na světovŽm trhu se prosazuj’ pod novým n‡zvem CZECH Republic - Moravia.

Devades‡t procent produkce m’ř’ do světa, což zhruba představuje č’slo přesahuj’c’ jeden mili—n kusů křehkŽ kr‡sy. Z překr‡snŽ pr‡ce mistrovskŽho d’la mal’řek skla se pravidelně těš’ v Kanadě, USA, Japonsku, Argentině, Francii i dalš’ch zem’ch. Jsou tu klienti, kteř’ rok dopředu objedn‡vaj’ svŽ zak‡zky. Zat’m, co se v lŽtě lidŽ opaluj’ a maj’ dovolenou, ve vset’nskŽ IRISE se jedn‡ o tvrdŽ hodiny pr‡ce před bl’ž’c’mi se V‡nocemi, kterŽ připom’naj’ pohodu v nejrůznějš’ch m’stech světa. Dovolen‡ je pro tyto zaměstnance IRISE až na V‡noce.

Aby se předešlo stereotypu. barva baněk, pokud si z‡kazn’k přeje, je podle jeho př‡n’ a nemus’ to být barva duhy. V‡nočn’ baňky stejně jako světov‡ m—da maj’ pro každý rok jinou barvu. Letos převl‡d‡ růžov‡..

Text a foto: AllŽn Mirko Fojtů

***

 

N‡vrat na hlavn’ stranu