N‡vrat na hlavn’ stranu

 

 

Z bulharskŽho filmu Červenec

Festival filmů EvropskŽ unie, Toronto, 15. - 30. Listopadu 2014

Tento zaj’mavý festival se každoročně kon‡ v Torontu d’ky konzul‡tům zem’ EvropskŽ unie a kulturn’m institutům, kterŽ spolupracuj’ v r‡mci nevýdělečnŽ organizace založenŽ před deseti lety. Letošn’ festival představil 28 výjimečných současných filmů obdařených cenami na různých filmových festivalech, ale takŽ reflektoval inovaci a diverzitu evropskŽ kinematografie, a jeho souč‡st’ bylo i sympozium Evropa po pětadvaceti letech, EvropskŽ naděje a oček‡v‡n’ před 25 lety a evropsk‡ a glob‡ln’ realita dneška. Biograf Royal na ulici College poskytuje festivalu př’jemný domov a neform‡ln’ atmosfŽru.

Cenu div‡ků z’skal film Pozlacen‡ klec režisŽra Rubena Alvese, který vznikl ve francouzsko-portugalskŽ koprodukci, ale zde reprezentoval Portugalsko. Komedie o portugalských emigrantech v Pař’ži, domovnici v n—bl činž‡ku a jej’m manželovi, kteř’ jsou tak obl’ben’, že se boji ř’ci zaměstnavateli, že se chystaj’ vr‡tit se do Portugalska, byla nesm’rně popul‡rn’ v jak francouzských, tak i portugalských kinech.

Bulharský film Červenec přil‡kal zpoč‡tku jen malou frontu div‡ků na volň‡sky a dostalo se tak na všechny. Je to film o třech mladých žen‡ch v postkomunistickŽm Bulharsku, kterŽ se několik let neviděly z důvodů, kterŽ se postupně dozv’d‡me, a vyprav’ se autem na pobřež’ ČernŽho moře. Rozčarov‡n’ ze současnŽho prostřed’ je okamžitŽ: modern’ tzv. luxusn’ z‡stavba, restaurace, kde dom‡c’ nejsou v’t‡ni, komerčn’ folkl—r a j’dlo. Spont‡nně se rozjedou do vesnice Krapec na kraji moře, kam dř’v za rok nepřišlo v’c jak dvacet n‡vštěvn’ků a kde vždycky na œtesu nad mořem oslavovaly 1. července východ slunce. Film m‡ kr‡snou atmosfŽru, je plný sm’chu, zvratů a nečekaných setk‡n’ se starými zn‡mými nebo s m’stn’m policajtem, a s obchodn’ky s ukrajinskými d’vkami, kterŽ v noci přev‡žej’ rychlými čluny za tichŽho, možn‡ neochotnŽho souhlasu okol’. Nakonec všechno dobře dopadne, včetně elegantn’ pomsty, a d’vky se chytře ocitnou z dosahu všech v Rumunsku. Film mohla natočit režisŽrka jako třeba Olga Sommerov‡, ale je d’lem Kirila Stankova, který po několikaletŽm pobytu mimo Bulharsko měl otevřenŽ oči a neotřelý pohled, a dovedl přirozeně a jaksi mimochodem zavadit o věci v‡žnŽ: na př’klad každ‡ z těch tř’ kr‡sných holek měla v minulosti nejvyšš’ mety na dosah, v šachu nebo ve sportu, proč si na ně nedovedly s‡hnout?

Na německý film Z‡pad byly dlouhŽ fronty a prom’t‡n’ se zdrželo, než se podařilo všechny do posledn’ho volnŽho m’stečka usadit. Na jeho zač‡tku je l‡skyplnŽ rozloučen’ s odj’žděj’c’m milencem a t‡tou, pak střih na tutŽž mladou ženu a jej’ho syna o tři roky později, v lŽtě na konci sedmdes‡tých let, kdy před stejným domem čekaj’ na Volkswagen, kterým je pap’rový z‡padoněmecký manžel převeze přes hranice do NSR. Na hranic’ch, pro div‡ka ne œplně nečekaně, se blýsknou pohraničn’ci NDR svoj’ typickou důkladnost’, a když se zase můžeme nadechnout, proj’žd’me reklamami osvětleným l‡kavým K'damem konečně ve svobodnŽm světě. Je to kr‡tký z‡blesk. Od dobrovolnŽho př’chodu dvojice, Nelly a syna Alexeje, do uprchlickŽho t‡bora v z‡padn’m Berl’ně se div‡kovi už zase často špatně dých‡. Rigidn’ spr‡va s mnoha požadavky a předpisy a ve švech praskaj’c’ ubytovny nemohou ale hned udolat Nellin optimismus, naději a v’ru, že se svým vzděl‡n’m a pracovitosti se brzy uplatn’ ve svŽ profesi. Doktor‡t ani pracovn’ zkušenosti ji, jako mnohým jiným emigrantům v mnoha zem’ch, neotv’raj’ profesn’ dveře: jedin‡ nab’dka, kterou dostane je na m’sto zač‡tečnice ve fotolaboratořiÉ Nevad’, bude hledat sama! Nepoč’t‡ s všeobecnou atmosfŽrou nedůvěry, se kterou se setk‡v‡ Alexej ve škole (nos’ přece červený š‡tek s b’lými punt’ky - to bude pod vlivem pionýrů, a nesed’ mu n‡božensk‡ výchova a modlitba před j’dlem - to bude ta zakořeněna komunistick‡ výchova, nav’c jeho oblečen’ smrd’ východem) ani s agiln’mi vyšetřovateli německŽ a americkŽ rozvědky, kteř’ si mysl’, že Nellin př’tel a otec jej’ho syna byl ruským špi—nem a nezahynul v œdajnŽ autonehodě. Střelba ot‡zek najednou nen’ tak moc jin‡ na východě a na z‡padě. Na ot‡zku proč odešla z NDR Nelly Američanovi odpov’d‡ kvůli takovým ot‡zk‡m jako jsou ty vaše. Nelly na povrch funguje, ale hrout’ se a st‡v‡ se paranoidn’, jako jej’ prostřed’, bývalŽ i nynějš’. Snad ze vzdoru a ve snaze m’t aspoň nad něč’m moc rozhodovat iniciuje milostnŽ odpoledne s americkým vyšetřovatelem. V t‡boře se zač’n‡ odv’jet vztah mezi Nelly a dlouholetým východoněmeckým uprchl’kem, který se laskavě a nevt’ravě snaž’ být oporou Alexejovi, oboje ale Nelly odm’t‡. Každý v t‡boře přece je nebo může být donašeč Stasi, to si tam mysl’ každý o každŽm. Kr‡sný je vztah mezi Nelly a Anjou z Polska, kde hr‡la v n‡rodn’m orchestru, a jej’m otcem, který možn‡ trp’ Alzheimerem anebo neobvyklou jasnosti ducha. Kritikům třeba ve Variety œdajně chyběla specifičnost a barva, ale to pr‡vě bylo př’značnŽ pro tehdejš’ situaci. Nelly a Alexej se nakonec vyman’ ze sp‡rů t‡bora, v posledn’ scŽně je vid’me v jednoduchŽm malŽm bytě dělat společně večeři, a když někdo nečekaně zazvon’ dole u dveř’, Nelly a Alexej pokrč’ vesele rameny - kdo by to tak mohl být - œplně osvobozen’ od paranoi. Film natočil Christian Schwochov, podle scŽn‡ře Heide Schwochov, a herečka Jordis Triebel v roli Nelly je skvěl‡. Zaj’mavý pohled na z‡pad a východ před sjednocen’m.

Eva Mesticov‡

***

 

N‡vrat na hlavn’ stranu