N‡vrat na hlavn’ stranu

 

Dopis pro Jež’ška

Je asi nejvyšš’ čas, aby se Jež’škovi napsal dopis s nějakým př‡n’čkem, co by měl nadělit. Což o to, ale kam takový dopis poslat? Do nebe, nebo do nějakŽho kostel’čka? Tak j‡ V‡m to prozrad’m. V jednom moc hezkŽm, kdysi hornickŽm městečku v Čech‡ch, m‡ Jež’šek svoji vlastn’ poštu a tam se mu může ps‡t. Městečko se jmenuje Bož’ Dar a lež’ na Česko německŽ hranici mezi kr‡snými horami Božidarským Špič‡kem a nejvyšš’ horou Krušných hor Kl’novcem a samo je nejvýše položeným městem v celých Čech‡ch.  Dnes tam žije jen něco kolem dvě stě obyvatel, přesto je městečko plnŽ života a nab’z’ bohatŽ už’v‡n’ jak v letn’ turistice, tak na mnoha dokonalých sjezdovk‡ch v zimě. A o sn’h tam nen’ nikdy nouze, to v’m z vlastn’ zkušenosti.  Městečko bývalo velice bohatŽ, protože se zde těžilo stř’bro a c’n a takŽ trochu zlata se  objevilo. Kdysi d‡vno se jmenovalo WintersgrŸn, ale podle pověsti ho prý navšt’vil bohatý saský kurfiřt, kterŽmu byla k posezen’ nab’dnuta židle cel‡ ze stř’bra. On prý posezen’ odm’tl se slovy ãTento ušlechtilý kov je vaš’m chlebem, je to dar Bož’Ò. A novŽ jmŽno bylo na světě.  A je st‡le.

Teď ale k tŽ Jež’škově poště. Už v’ce jak dvacet roků opravdu na poštovn’ œřad do Bož’ho Daru pos’laj’ lidŽ a hlavně děti svoje dopisy. Každoročně se jich tady sejde obrovskŽ množstv’. Když si to kdysi d‡vno Jež’šek tady zavedl, tak n‡val dopisů zvl‡dala jedna jedin‡ pan’ pošťačka, pak jak dopisů přibývalo, tak už cel‡ jej’ rodina a dnes se na poště v předv‡nočn’m čase objev’ dopisů několik tun a vyř’dit je, je opravdu skoro nadlidský výkon a pracuje na tom kde kdo. A dopisy sem chod’ z celŽho světa.                                                           

A tak nezapomeňte napsat i Vy, je to naprosto jednoduchŽ. Jež’šek si všechny dopisy přečte a potvrd’, že budou př‡n’ splněna t’m, že oraz’tkuje dopis speci‡ln’m raz’tkem, kterŽ je každý rok jinŽ, n‡dhernŽ, navrženŽ některým z českých umělců. A oraz’tkovanŽ potvrzen’ v‡m pošle zpět, Takže napište na adresu: ãJEŽêŠKOVA POŠTAÒ Bož’ Dar 1, 362 62 Bož’ Dar, Česk‡ republika.  Nezapomeňte přiložit k dopisu pohlednici, nejlŽpe z m’sta kde žijete, se svou adresou a nezapomeňte nalepit zp‡tečn’ poštovn’ zn‡mku. Potvrzen’ určitě od Jež’ška dostanete, letos bude na vyř’zen’ všech došlých př‡n’ček pracovat od 1.12 až do 23.12. Raz’tko si pro letošn’ rok už nechal Jež’šek vyrobit u Renaty Fuč’kovŽ a je na něm malý lež’c’ Jež’šek – tak se těšte!

Jana Fafejtov‡ - Praha

 

 

N‡vrat na hlavn’ stranu