N‡vrat na hlavn’ stranu

Houslista Ivan Ženatý s klav’ristou Martinem Kas’kem na př’št’ch Nokturnech

Jeden z nejlepš’ch houslových virtuosů dnes na světě, Ivan Ženatý, se představ’ opět obecenstvu v Torontě na koncertech Nokturen v kostele sv. V‡clava 26. ř’jna 2014. Jedn‡ se z‡roveň o oslavu vzniku Československa a koncert se bude konat ve spolupr‡ci s MMI, ČSSK a Sokolem. Na programu jsou skladby Anton’na Dvoř‡ka, Bedřicha Smetany a Leoše Jan‡čka, čili ryze český program. Večeře bude zdarma, vstup na koncert 25 dol.

Ivan Ženatý, profesor na Cleveland Institute of Music je velmi vyt’ženým houslistou. Po mnoha koncertech v ČeskŽ republice v lŽtě 2014 a recit‡lu v Cleavelandu, zahajoval Hudebn’ festival v ČeskŽm Krumlově a 15. ř’jna předvede v Rudolf’nu s Jiř’m Bělohl‡vkem a Českou filharmoni’ houslový koncert Alana Berga.

M‡me v Torontě jedinečnou př’ležitost slyšel opět Ivana ŽenatŽho, tentokr‡t s vynikaj’c’m klav’ristou Martinem Kas’kem (Ženatý zahajoval Nokturna na Masaryktownu před 14 lety).

Při př’ležitosti 120 roků od uveden’ Dvoř‡kovy NovosvětskŽ symfonie v Carnegie Hall, zopakuje tuto ud‡lost Česk‡ filharmonie s dirigentem Jiř’m Bělohl‡vkem 16. 11. 2014 v Carnegie Hall, New York. Hlavn’ ud‡lost’ je však před‡n’ bysty V‡clava Havla do americkŽho sen‡tu o den později. a při tŽ př’ležitosti concert v Kennedyho centru, kde bude uveden stejný program.

Jiř’ Bělohl‡vek při tŽ př’ležitosti převezme mezin‡rodn’ cenu Anton’na Dvoř‡ka za vynikaj’c’ interpretaci všech Dvoř‡kových symfoni’ a koncertu na DECCA CD. Je to œžasný œspěch českŽ hudby a dirigenta Jiř’ho Bělohl‡vka při př’ležitosti Roku ČeskŽ hudby 2014.

Miloš Krajný

***

 

 

N‡vrat na hlavn’ stranu