N‡vrat na hlavn’ stranu

Kdo chce naj’t œtěchu ve filmovŽm př’běhu

Pršlavý ř’jen je př’znivějš’ z‡libě filmožrouta než třeba červen l‡kaj’c’ ven a k toulk‡m do př’rody až do tmy; v ř’jnu ubýv‡ dne a přibýv‡ noci a to jde na ruku mŽmu defektu, či n‡vyku, ned’vat se na film, když nen’ tma.

Internetov‡ technologie a velk‡ extern’ paměť na disku mi jde na ruku, že přes lŽto mohu filmy skladovat do fronty a čekat na sychravý ř’jen; a z důvodu vzdoru abecedn’mu poř‡dku - mŽ jmŽno Firla mne od dětstv’ štvalo, že jsem byl mezi prvn’mi, co dostali injekci při očkov‡n’ anebo kdo šel na zubařskŽ křeslo dř’v než Janeček při školn’ prohl’dce zubů, tedy dodnes seznam v abecedn’m poř‡dku prob’r‡m od konce.

A hned prvn’ viděný film, abecedně posledn’, jmŽnem Zachraňte pana Bankse, mne uchv‡til k bodu, kdy to mus’m někomu napsat. Film pojedn‡v‡ o setk‡n’ mezi britskou autorkou Pam Travisovou a z‡bavn’m mogulem Waltem Disneyem ve věci autorských pr‡v na zfilmov‡n’ půvabnŽho seri‡lu dětských knih Mary Poppins, kterŽ chtěl Disney zfilmovat a Travisov‡ celých dvacet let tomuto komerčn’mu n‡padu vzdorovala a tvrdě to odm’tala. Leč jak Disney bohatl, tak Travisov‡ chudla k bodu, kdy by musela opustit svůj kr‡sný dům se služebnou a konečně pod nalŽh‡n’m Disneyho i svŽho anglickŽho agenta let’ Travisov‡ do Hollywoodu odm’tnout Disneyho osobně, i když Disney už zadal svým scŽnaristům a hudebn’m skladatelům proveden’ filmu Mary Poppins jako muzik‡l a la Hollywood. A dvě hodiny filmu Zachraňte pana Bankse brilantn’ formou popisuje jak se tit‡ni z‡bavy, Disney a Travisov‡, potýkaj’ o každŽ slovo scŽn‡ře a mezi nimi se trojice scen‡ristů snaž’ vyhovět svŽmu mocnŽmu chlebod‡rci a paličatŽ TravisovŽ, kter‡ raději bude chud‡, než by slevila ze svých vysokých n‡roků.

Staropanensk‡ Travisov‡ zahran‡ prvotř’dn’ Emmou Thompsonovou je rozhodnuta nedat se zl‡kat rozverným a blahobytným Hollywoodem; vedle n’ c’levědomý a z‡bavou posedlý Walt Disney, zahraný Tomem Hanksem, je výlupkem soustředěnŽho kapitalismu a je př’stupný kompromisu s ohebnost’, jakou Travisov‡ ani nech‡pe, že Disney slouž’ veřejnosti a ona jenom sobě a svŽ Mary Poppins. Vše se prol’n‡ četnými vzpom’nkovými epizodami z dětstv’ v Austr‡lii na poč‡tku 20. stolet’ a hlavně na milovanŽho tat’nka, holduj’c’ho ničivŽmu alkoholu. Travisov‡ chce tat’nka Bankse očistit; Disney chce př’běh zfilmovat a dvouhodinový film drž’ div‡ka v napět’, kdo z těch dvou palič‡ků vyhraje. Tom Hanks nen’ můj nejobl’benějš’ herec a pod vlivem dokonalŽho hereckŽho výkonu ve filmu Zachraňte pana Bankse jsem si zopakoval několik Hanksovych filmů, ve kterých, jak div‡k asi bude souhlasit, hr‡l sp’še exotickŽ a svým způsobem podiv’nskŽ role.

Hanks natočil od konce sedmdes‡tých let přes pades‡t celovečern’ch filmů a z’skal tucet nejvyšš’ch filmových odměn - oscarů a patř’ mezi nejœspěšnějš’ i nejbohatš’ holywoodsk‡ l‡kadla k n‡vštěvě kina, i když se mu bl’ž’ šedes‡tka.

Připom’n‡m happyendovou roli vdovce ve filmu Samot‡ř v Seattlu (Sleepless in Seattle, 1993), kde paralelně s půvabnou Meg Ryanovou zahr‡li film, který nezest‡rl. A podiv’nský Forrest Gump, 1994, ve kterŽm mlad’ku s inteligenčn’m koeficientem 75 pad‡ do kl’na œspěch v každŽ činnosti, kterou si vezme do hlavy, ale nez’sk‡ jedinŽ - svou milovanou d’vku Jenny. A v z‡věru 20. stolet’ natočil pozoruhodný v‡lečný film Zachraňte voj‡ka Ryana, v‡lečnŽ drama, kterŽ se neokoukalo.

Jednadvac‡tŽ stolet’ Tom Hanks zah‡jil filmem Trosečn’k (Castaway, 2000), ve kterŽm, co manažer a velmi zamilovaný ztroskotal na tichomořskŽm ostrově a 5 let tam živořil, protože nebyl spr‡vný skaut’k a nenosil sirky a nůž na každou cestu jak se patř’, a navr‡til se do světa jinŽho než jaký před zř’cen’m letadla opustil. A zopakovat si stoj’ zato film Termin‡l, 2004, ve kterŽm mladý muž Viktor z pomyslnŽ republičky Krakowia uv’zne v byrokratickŽ mašinŽrii velkoletiště a přež’v‡ osm měs’ců nev’tanŽho uvězněn’ v œtrob‡ch letištn’ budovy a s’ti byrokratických předpisů. Mysl’m, že šest filmů připomene kinaři, že Tom Hanks je významný herec a kinaři na celŽm světě čekaj’, s č’m přijde př’št’ rok; oček‡v‡m Hanksův film Hologram for the King s velikou div‡ckou netrpělivost’.

Rosťa Firla – Sudbury

***

 

 

N‡vrat na hlavn’ stranu