N‡vrat na hlavn’ stranu

Kdo z n‡s ještě stoj’ (nebo alespoň lež’)?

Volala mi Denise Pikard, jedin‡ žena v n‡kladu čs. uprchl’ků (tehdy se jmenovala Zdena), který na lodi U.S.A.T. Le Roy Eltinge dorazil do Halifaxu 23. dubna 1949. Těch ostatn’ch 112 členů skupiny byli muži. Proč mi Denise volala? Žensk‡  zvědavost: chtěla vědět jest-li v’m, kolik z těch 113 tehdejš’ch přivandrovalců ještě žije. Proč se ptala mne? J‡ byl takŽ jedn’m z nich. Pravděpodobně nejčilejš’m z celŽ skupiny byl Jan Waldauf. Když Jan pades‡t roků po našem př’jezdu do Kanady připravoval setk‡n’ žij’c’ch členů skupiny, našel n‡s 61.

Od tŽ doby uteklo dalš’ch 15 smrtonosných roků. Denise a j‡ celkem ještě stoj’me (a taky dost lež’me). A Denise by chtěla vědět, kolik n‡s ještě žije (ve stoje nebo vleže). Upř’mně řečeno, j‡ taky. Tak se t’mto obrac’me na širokou krajanskou veřejnost s ot‡zkou adresovanou všem, kteř’ v dubnu 1949 připluli do Halifaxu: Žijete ještě? Jestliže ano, pošlete o sobě zpr‡vu na moji adresu: Josef Čerm‡k, 606 130 Jameson Ave., Toronto, ON, M6K 2Y2. Děkuji.

***

Posledn’ projekt

It All Began With Prince Rupert

The story of Czechs and Slovaks in Canada

Za p‡r týdnů mi bude devades‡t. Zrak i sluch zač’n‡ trucovat, energie ubýv‡, paměť se bav’ na můj œčet. A to je v poř‡dku. Zřejmě to tak mus’ být a je pošetilŽ bojovat s t’m, co mus’ být...

Ale o jeden projekt se ještě pokus’m: konečnŽ vyd‡n’ knihy It All Began With Prince Rupert – The story of Czechs and Slovaks in Canada. Na knize jsem začal pracovat, když jsem zast‡val různŽ funkce v ČeskŽm a SlovenskŽm sdružen’ v Kanadě. Hlavn’ důvod byl pocit, že děti emigrantů a uprchl’ků časem ztr‡cej’ kontakt se svým jazykem, ale zachov‡vaj’ si podvědom’ svŽho původu a že bychom po sobě měli zanechat v jazyce jejich i naš’ novŽ vlasti z‡znam o tom, kdo jsme a co jsme v tŽto zemi udělali. Dnes nech‡pu, jak se mi kn’žku podařilo d‡t dohromady. Prvn’ vyd‡n’ vyšlo v roce 2003. Dovol’m si v naš’ rodnŽ řeči ocitovat několik pas‡ž’ překladu poděkov‡n’ na zač‡tku toho prvn’ho vyd‡n’:

S d’ky kvituji dar z pozůstalosti Karla Buzka

Tato kniha - i j‡ – mnoho vděč’me mnoha lidem. Edith G. Firth a Evě MesticovŽ za jejich korektury a redigov‡n’, kterŽ – poněvadž jsem nikdy nestudoval angličtinu – bylo mamut’ prac’... Kde moje angličtina je katastrof‡ln’, je v zach‡zen’ s neurčitým a určitým členem: kdykoliv si mysl’m, že bych měl použ’t ÒaÓ skoro vždycky se mýl’m. Ale stejně tak často se mýl’m, když použiji určitý člen. Jsem si pokorně vědom, jak mnoho dluž’m Edith G. Firth i Evě MesticovŽ.

Hodně dluž’m i Anně OtýpkovŽ za jej’ výzkum (na rozd’l ode mne Anička ovl‡dla z‡hady modern’ technologie) a indexov‡n’ Barunce SherriffovŽ  za kalend‡ř  podniků  českých a slovenských  skupin v Kanadě, Vladim’ru Bub‡kovi,  Aleně ValdštýnovŽ, Miladě TřetinovŽ, Aloisi Foglovi, M’še FuchsovŽ, Evě SailerovŽ, Zdeňku Fišerovi a Věře RollerovŽ za sb’r‡n’ materi‡lů použitých v tŽto knize; Janu Waldaufovi za to, že se se mnou podělil o svŽ znalosti o sokolskŽm hnut’ a Aleši Březinovi za jeho odbornou znalost sportu.

Moje kn’žky, stejně jako kn’žky řady jiných českých autorů žij’c’ch v Kanadě, by pravděpodobně nikdy nevyšly, kdyby nebylo skoro hrdinskŽho zasvěcen’ Ireny VoštovŽ a jej’ho manžela Miloše Bařinky k vyhled‡v‡n’ a vyd‡v‡n’ textů jejich toulaj’c’ch se krajanů a předložen’ jich světu.

Poněvadž se rychle bl’ž’m věku, kdy  se skl‡daj’ œčty (a pokud ještě jsem ve štědrŽ n‡ladě), chtěl bych poděkovat tŽto drsnŽ, n‡dhernŽ zemi za to, že mne přijala a dovolila mi ž’t ve svobodě. Chtěl bych poděkovat lidem, s kterými jsem sd’lel č‡st svŽ životn’ cesty, za dar jejich př‡telstv’, generaci, kter‡ přišla do Kanady v třic‡tých letech minulŽho stolet’, V‡vrovým, Tichop‡dovým, Rosenberským, Karlu Buzkovi, Janu Gellnerovi a Oskaru Morawetzovi, a -  v mŽ generaci -  manželům Peřinovým, Waldaufovým, Rydlovým a Kub’kovým. Chtěl bych poděkoval lidem, kteř’ ovlivnili můj život v Kanadě: profesoru œstavn’ho pr‡va na TorontskŽ univerzitě a později hlavn’mu kanadskŽmu soudci, Borovi Laskinovi, mŽmu spoluž‡ku a častŽmu spoluhr‡či při utk‡n’ch v stoln’m tenisu a eventu‡ln’mu prezidentu kanadskŽho feder‡ln’ho soudu, Juliu Isaacovi (Julius přišel do Kanady jako student z jednoho z ostrovů ve West Indies a naučil mne, že bez ohledu, jakou barvou jsme natřeni, pod n‡těrem jsme k nerozezn‡n’). Pierre Trudeuovi (byl jsem raným obdivovatelem jeho masivn’ho intelektu), ontarijskŽmu premiŽrovi Johnu Robartsovi, který přišel v’c než jednou na Masaryktown a kamar‡dil s naš’m Vladim’rem Kavanem (smutnil jsem nad jeho tragickou smrt’), profesoru Robertu Johnsonovi z Centra pro rusk‡ a východoevropsk‡ studia na TorontskŽ univerzitě a – toto je novŽ – profesoru Peterovi Solomonivu a Robertu Austinovi z tŽhož  Centra (kterŽ se dnes jmenuje Centrum pro rusk‡, východoevrosk‡ a evropsko-asijsk‡ studia) v Munkově glob‡ln’ škole na TorontskŽ univerzitě, za jejich  z‡sluhy o český a slovenský program a spolupr‡ci s Masarykovou universitou v Brně. Jsem vděčný svŽ prvn’ a mnoholetŽ sekret‡řce a jednŽ z nejušlechtilejš’ch žen, jakŽ jsem poznal, Beth Dunlop, kterŽ se podařilo z advok‡tn’ praxe udělat skoro z‡bavnou z‡ležitost. A Jean Vanierovi a Terry Foxovi, že předložili tak jedinečnŽ důkazy o vznešenosti lidskŽho pokolen’.

Nemysl’m, že m‡m důvod si na něco stěžovat. Zdědil jsem dobrŽ geny a dobrŽ zdrav’, vždycky (skoro vždycky) jsem měl co j’st, střechu nad hlavou a dobrŽ př‡tele. Ř’k‡ se, že kdybychom všichni složili kř’ž, který neseme, v obrovskŽ œschovně a byla n‡m d‡na možnost vybrat si nový, vybrali bychom si ten svůj starý. Asi to tak je. S‡m nezn‡m nikoho, s kým bych si chtěl vyměnit m’sto. Leda snad se svoj’ kočičkou Čičkou.

DruhŽ vyd‡n’ vyšlo v roce 2005, v kterŽm jsem – vedle již zm’něných  ‑ poděkoval i velvyslanci Stanislavu Chýlkovi za četnŽ laskavosti, prok‡zanŽ tak mnohým krajanům a prezidentu TorontskŽ univerzity Robertu S. Prichardovi za př’klad oddanosti svŽ pr‡ci.

Toto – třet’ - vyd‡n’  je určeno předevš’m pro univerzitn’ a veřejnŽ knihovny v Evropě a USA a pro z‡jemce, kteř’ si knihu předem objednaj’. Počet výtisků bude tedy omezen. Poč’t‡m, že text by šel do tisku někdy v lŽtě př’št’ho roku. Do konce listopadu tohoto roku přij’m‡m doplněnŽ texty od osob, kterŽ již v textu jsou, nebo novŽ texty od osob, kterŽ tam zat’m nebyly, ale zasloužily se o českou či slovenskou komunitu nebo o některý sektor života Kanady, nebo věd’ o takových osob‡ch a dodaj’ mi jejich poštovn’ nebo e-mailovou adresu. Děkuji V‡m.

Josef Čerm‡k, 606  130 Jameson Ave., Toronto, Ontario, M6K 2Y2

***

 

 

N‡vrat na hlavn’ stranu