N‡vrat na hlavn’ stranu

Dvoř‡k, Nokturna a Sdružen’

 

John Holland, Daniele Dudycha a William Shukhoff (klav’r)

Byl to docela šťastný n‡pad spojit oslavy 75. výročn’ založen’ ČeskŽho a SlovenskŽho sdružen’ v Kanadě s koncertem Nokturen, kter‡ poř‡d‡ po lŽta Miloš Krajný. M’ša Fuchsov‡ m’sto dlouhých projevů uv’tala novŽho českŽho konzula RenŽ Dlabala a slovenskŽho čestnŽho konzula pana Michaela Martinčeka. Vzpomněla dobu vzniku ČeskoslovenskŽho sdružen’ a jak v roce 1939 chtěli Němci převz’t československý konzul‡t v Montrealu, ale ten jim tehdejš’ konzul Pavl‡sek odm’tl vydat za pomoci sokolů a kanadskŽ policie. Rovněž šťastným počinem bylo, že na koncertu Nokturen byly uvedeny skladby Anton’na Dvoř‡ka. A jelikož se jedn‡ o kulturn’ př’spěvek naš’ komunity Kanadě, bylo dobrŽ, že se o hudbu postarali KanaďanŽ Danielle Dudycha (sopr‡n) a John Holland (baryton). Je pak doprov‡zel William Shookoff na klav’r. Večer začal sŽri’ pěti Dvoř‡kových Biblických p’sn’. Dvoř‡k, ačkoliv byl katol’k, použil pro deset Žalmů, kterŽ zhudebnil, překladu Bible KralickŽ z roku 1613. Nezapomenutelný byl Žalm 137 Při řek‡ch babylonských, tam jsme sed‡vali a plak‡vali v pod‡n’ americkŽho zpěv‡ka Paula Robsona. Je zaj’mavŽ, že tento žalm většinou zpěv‡ci do svŽho reperto‡ru nezařazuj’. Dvoř‡k zde vynechal z‡věrečný dev‡tý verš: Blahoslavený, kdož pochyt’ d’tky tvŽ, a o sk‡lu je rozr‡žeti bude. Zřejmě se mu to zd‡lo př’liš krutŽ. Jak n‡m však vysvětloval profesor Jeschke, nejednalo se o děti, ale o babylonskŽ modly. M‡lokdy však chyb’ Žalm 23 Hospodin jest můj pastýř, ten zazněl spolu se Žalmem 97 Oblak a mr‡kota. Dvoř‡k vzal pouze kr‡tkou č‡st z nejdelš’ho Žalmu 119 Skrýše m‡ a pavŽza. Jako třet’ byl Žalm 55 Slyš Bože, slyš modlitbu mou! A na z‡věr byl Žalm 144-145 Bože, Bože, p’seň novou zp’vati budu Tobě na loutně. P’seň nov‡ je častým motivem žalmů, vyskytuje se v Žalmu 40., 94., 96., 98., 144 a 149. Tento motiv se objevuje i u proroka Izai‡še a ve Zjeven’ sv. Jana. BiblickŽ p’sně zp’val s dobrou českou výslovnost’ John Holland.

Předsedkyně ČSSK M’ša Fuchsov‡

N‡sledovaly P’sně milostnŽ, d’lo 83 z roku 1888 na texty b‡snickŽ sb’rky Gustava Pflegra MoravskŽho Cypřiše z roku 1861. Zhudebněno bylo osmn‡ct b‡sn’, kterŽ ovlivnily dalš’ Dvoř‡kovu tvorbu. O přednes osmi z nich se postarala Danielle Dudycha.

V p‡tek 24. ř’jna v 19:30 bude uvedena v Trinity St. Paul's Centre na Bloor St. opera Anton’na Dvoř‡ka Jakob’n.

V prvn’ č‡sti večera, který byl u svatŽho V‡clava byly tři ‡rie z tŽto opery. Při z‡věrečnŽm př’davku pak slavn‡ p’seň My cizinou jsme bloudili.

Po přest‡vce pak n‡sledovaly Čtyři p’sně, d’lo 82. Zaj’mavost’ je, že si Dvoř‡k, aby ušetřil vydavateli pr‡ci s překl‡d‡n’m vzal za předlohu německý text z Lyrische Gedichte und †bertragungen nach bšhmischer Kunst und Volks Poesie a abychom zůstali u multikulturalismu n‡sledovalo Sedm cik‡nských p’sn’, d’lo 55 na texty Adolfa Heyduka. Heyduk s‡m je pak přeložil do němčiny. Ve Wikipedii lze o nich nalŽzt toto: Cig‡nskŽ melodie vznikaly v době, kdy vydavatel Simrock vyd‡val Dvoř‡kovy vok‡ln’ skladby pouze s německým textem. To bylo zřejmě důvodem, proč komponoval novou sb’rku př’mo na německŽ překlady. Prvn’ vyd‡n’ p’sn’ se v lŽtě 1880 objevilo pouze s německým textem, což způsobilo rozruch v Čech‡ch, takže n‡sledovalo dalš’ rok vyd‡n’ s českým textem (a anglickým) s př’slibem vyd‡n’ n‡sleduj’c’ch sb’rek s původn’m textem. Cig‡nskŽ melodie věnoval Dvoř‡k v’deňskŽmu tenorovi Gustavu Waltherovi, který projevil o jeho p’sně z‡jem a se z‡libou je předv‡děl. Cig‡nskŽ melodie zp’val poprvŽ na svŽm samostatnŽm koncertě ve V’dni 4. œnora 1881.

Na z‡věr programu přišly dvě nejzn‡mějš’ ‡rie z Rusalky. John Holand zazp’val p’seň Vodn’ka a Daniela Dudycha uchv‡tila př’tomnŽ Rusalčinou p’sn’ Měs’čku na nebi hlubokŽm.

 

V z‡věru bych chtěl poděkovat Miloši KrajnŽmu, Barunce SherryfovŽ a Radmile LocherovŽ z ČeskoslovenskŽho sdružen’ v Kanadě za to, že pěkný večer připravili, sponzorům za pohoštěn’ a mladým studentům z Liberce za to, že připravili zaj’mavou výstavu o Sokolu v Austr‡lii.

Češt’ studenti s Radmilou Locherovou a Barunkou Sherriffovou

Př’št’ Nokturna budou na stejnŽm m’stě 26. ř’jna 2014 opět v neděli v 17 hodin. Houslistu Ivana ŽenatŽho doprovod’ klav’rista Martin Kas’k.

abe

***

 

 

N‡vrat na hlavn’ stranu