N‡vrat na hlavn’ stranu

Podzimn’ pl‡ny ČeskŽho (a ČeskoslovenskŽho) programu Centra pro evropsk‡, rusk‡ a euro-asijsk‡ studia, Munk Global School, University of Toronto

Než se dostanu k letošn’m pl‡nům, bude snad užitečnŽ zatoulat se trochu do minulosti. Začalo to koncem devades‡tých let minulŽho stolet’. Tehdy skupina krajanů, jejichž jmŽna uvid’te na n‡stěnnŽ desce v jižn’m kř’dle Munkovy glob‡ln’ školy na TorontskŽ univerzitě, se svými př’spěvky zasloužila o založen’ Centra pro evropsk‡, rusk‡ a evropsko-asijsk‡ studia (CERES) na TorontskŽ univerzitě. Byli to: Karel Buzek, Josef Čerm‡k, rodina Fraštackých, Luba Fraštacký, Irena a John Papez, Frank a Vlasta Scheybal, Georgina a John Steinsky. Už jenom dva z nich (Luba Frastacky a Josef Čerm‡k) žij’, ale dcera Georginy a Johna SteinskŽho, Georgina Steinsky-Schwartz, pokračuje v jejich pr‡ci. TŽměř všechny jejich dary byly specificky určeny pro finančn’ podporu studentům. NěkterŽ jejich dary byly zdvojn‡sobeny stejnými č‡stkami buď vl‡dy nebo univerzity, takže jejich př’spěvek narostl na skoro půldruhŽho milionu dolarů. Tyto dary byly dobře použity: mimo jinŽ se pod’lely na vytvořen’ Letn’ školy pro vysokoškol‡ky na Masarykově universitě v Brně.

V březnu minulŽho roku Torontsk‡ univerzita vyhl‡sila novou sb’rku a jmenovala Georginu Steinskou-Schwartz a Josefa Čerm‡ka jako prostředn’ky s krajanskou komunitou. Ti vydali tiskovou zpr‡vu, kterou spolu s textem programu, připraveným Torontskou univerzitou a doporučuj’c’mi dopisy tehdejš’ho velvyslance ČeskŽ republiky Karla ŽebrakovskŽho a gener‡ln’ho konzula ČeskŽ republiky v Torontu, Vladim’ra Rumla, rozeslali krajanskŽ veřejnosti.

Program TorontskŽ univerzity navrhuje rozš’řen’ a obohacen’ výchovnŽho prostřed’, kterŽ bude inspirovat kanadskŽ studenty ke studiu kultury, politiky, společnosti a ekonomie ČeskoslovenskŽ a ČeskŽ republiky a umožn’ studentům partnerských instituc’ v ČeskŽ republice studium v Kanadě a o Kanadě. Program zahrnuje denn’ kurz studia českŽho jazyka na Katedře slovanských jazyků a literatury, Letn’ školu pro vysokoškol‡ky v zahranič’, studium pro postgradu‡ln’ studenty v zahranič’...

ȇstky, kterŽ umožn’ pojmenov‡n’ programů jmŽnem d‡rců: 25,000 dolarů pro pojmenov‡n’ ceny pro vysokoškol‡ka, 50,000 dolarů pro pojmenov‡n’ ceny pro postgradu‡ln’ho studenta. Všichni d‡rci obdrž’ charitativn’ potvrzenku pro daňovŽ œčely. JmŽna d‡rců, kteř’ přispěj’ minim‡ln’ č‡stkou tis’c dolarů budou veps‡na do Stěny cti v budově CERES. Dary je možno udělat buď jednor‡zově nebo ročn’mi př’spěvky. Dotazy laskavě adresujte na profesora Roberta Austina (tel.: 416/946-8942. Šeky (vystavenŽ na University of Toronto – memo: Program of Czech Studies) laskavě zas’lejte na adresu: Nadina Jamison, assistant Dean & Executive Director of Advancement, Faculty of Arts and Science, University of Toronto, 100 St. George Street, Toronto, ON M5S 3G3.

A nyn’ k letošn’m pl‡nům: Od 12. do 16. listopadu se na Karlově univerzitě setk‡ v diskuzi skupina studentů, dvou profesorů TorontskŽ univerzity a studentů a profesorů Karlovy univerzity s aktivisty z roku 1989 na tŽma: Postkomunistick‡ transformace Středn’ Evropy: po 25 letech – œvahy o minulosti a lekce pro budoucnost.

21. listopadu se v Munkově Glob‡ln’ škole na TorontskŽ univerzitě od 14 do 17 hodin kon‡ symposium na tŽma Evropa po 25 letech za œčasti eminentn’ch českých, francouzských, německých a polských učenců, kteř’ porovnaj’ sny a oček‡v‡n’, jimž jsme se odd‡vali před dvaceti pěti roky, s evropskou a glob‡ln’ skutečnost’ dneška.

CERES rovněž zřizuje tři novŽ studijn’ pozice na TorontskŽ univerzitě pro studenty z Masarykovy univerzity, umožněnŽ finančn’mi př’spěvky rodin Hanušovy, Kroupovy a Plchovy.

Stěna cti: tento podzim budou do Stěny cti v Buzkově s’ni v kancel‡ř’ch CERES veps‡na jmŽna všech, kteř’ do 31. ř’jna 2014 přispěli nebo přispěj’ minim‡ln’ č‡stkou 1000 dolarů.

Bohatý program, který n‡s všechny může potěšit.

Josef Čerm‡k

***

N‡vrat na hlavn’ stranu