N‡vrat na hlavn’ stranu

Pomn’k obětem komunismu v Ottawě?

Před pětadvaceti lŽty, v srpnu pam‡tnŽho roku 1989, jsem jel lod’ z V’dně do Budapešti. Jel jsem s‡m a cesta to byla př’jemn‡. Po chv’li jsme přejeli rakousko-československou hranici. Po levŽ ruce se objevil bratislavský hrad a kapit‡n lodi, zřejmě člověk odv‡žný, mně ukazoval, kde jsou z‡tarasy děl’c’ železnou oponou Východ a Z‡pad.

Vlastně v Maďarsku to začalo. 16. června 1989 se konal v Budapešti na Hšsšk Tere za œčasti 300 000 lid’ symbolický pohřebn’ obřad pro Imre Nagye a dalš’ zavražděnŽ vůdce maďarskŽho povst‡n’ z roku 1956. Bylo to přesně 31 roků po tom, co byl Imre Nagy ve vykonstruovanŽm procesu obviněn ze spiknut’ proti lidově demokratickŽmu režimu a spolu se svým poradcem Miklosem Gimesem a ministrem obrany P‡lem MaletŽrem popraven. Těla popravených byla bez pohřebn’ho obřadu pochov‡na na hřbitově òj kšztemető 301-es parcella, kde odpoč’v‡ mnoho představitelů a bojovn’ků MaďarskŽho povst‡n’.

Kromě toho, že jsem se setkal v Maďarsku se svými př‡teli a navšt’vil Gyšrgy Vargu, který ačkoliv se narodil v Budapešti, hovořil perfektně česky a stal se později maďarským velvyslancem v Praze, jsme posledn’ den navšt’vili obnovený hrob Imre Nagye. V neděli r‡no v pr‡zdných budapešťských ulic’ch jsme zastavili tax’k a pož‡dali jsme řidiče, jestli by n‡s mohl odvŽzt k hrobu maďarskŽho ministerskŽho předsedy z podzimn’ch ud‡lost’ roku 1956.

Chv’li dělal jako, že nerozum’, pak mu naskočila modr‡ ž’la na čele, zřejmě to nebyl člověk odv‡žný, ale ekonomick‡ motivace udělala svŽ. Po chv’li j’zdy jsme odbočili na hřbitov. Překvapilo mne, že přes hřbitov vedla silnice, ale byl to obrovský hřbitov a č’m v’ce jsme jeli do hloubky hřbitova, t’m byl zanedbanějš’. Najednou n‡hrobky ukazovaly 19. stolet’, osmn‡ctŽ stolet’, pak již byly nečitelnŽ a les houstl a najednou jsme dojeli na palouk, kde se rozjasnilo. Zde taxik‡ř beze slova zastavil.

Chv’li jsme bezradně st‡li vedle auta. Když trapn‡ situace trvala několik minut a my jsme nic nech‡pali a taxik‡ř měl pocit, že je nebezpečnějš’ zde st‡t, než n‡m d‡t informaci, uk‡zal rukou do rohu, kde bylo několik čerstvých hrobů s kř’ži a jmŽnem IMRE NAGY. Pokud se pamatuji, tak tam ještě nebyl současný n‡hrobek. Možn‡, že někdy někde najdu tu historickou fotografii. Ten prostý n‡hrobek byl vyvzdorov‡n dř’ve, než byl maďarský politik rehabilitov‡n. To se stalo až o p‡r dnů později 6. července 1989, shodou okolnost’ ve stejný den jeho sok J‡nos K‡dar zemřel.

Pak n‡m řidič naznačil, že už nem‡ čas, jestli s n’m chceme jet zp‡tky, ať tedy nastoup’me. Nev’m, jak bychom se z tohoto pustŽho m’sta dostali a tak jsme odjeli zpět do centra Budapešti. Když jsem se ho zeptal, jestli chce zaplatit ve forintech nebo v dolarech, o kterŽ byl v Maďarsku v tŽ době enormn’ z‡jem, nebyl si jistý, jestli to nen’ provokace a tak se bez v‡h‡n’ rozhodl pro forinty.

Cestou zp‡tky jsme jeli dva, j‡ a Marie, rovněž lod’ z Budapešti do V’dně. Opět jsme viděli n‡pis BRATISLAVA MESTO MIERU v bratislavskŽm př’stavu, který jsme minuli. Pak přišel kapit‡n a zat‡hl všechny z‡clony, zavřel dveře, abychom neviděli z‡tarasy, nebyl to člověk odv‡žný a držel se př’sně starých předpisů. Zřejmě nevěděl, že Imre Nagy již byl rehabilitov‡n.

Letos na jaře jsem viděl na hřbitově pobl’ž gotickŽho kostela sv. Trojice v KutnŽ Hoře rozpadaj’c’ se pomn’k na m’stě hromadnŽho hrobu rudoarmějců, kteř’ zde padli v roce 1945. Byl to smutný pohled. Nikdy jsem nebyl př’telem pomn’ků osvobozen’, různých tanků, či Leninů, kterŽ jako houby po dešti vyrostly po roce 1968 v každŽ vesnici či městečku. Nějak to souviselo s vl‡dn’ ideologi’, s normalizac’ a tento nevinný pomn’k to nějak odnesl s dobou.

Političt’ vězni z Klubu K-231 na svůj pomn’k na Masaryktownu vyb’rali pen’ze, přin‡šeli svŽ oběti. Zkr‡tka si tento pomn’k vyvzdorovali a je dobrŽ, že byl letos zrekonstruov‡n, že ho nepostihl osud mnoha jiných pomn’ků.

Nev’m, jestli však mohu totŽž ř’ci o pomn’ku, který m‡ st‡t pobl’ž parlamentu v Ottawě. Již genese celŽho podniku je jaksi, řečeno sportovn’ terminologi’, neortodoxn’. Konzervativn’ ministr Harprovy vl‡dy Jason Kenney při n‡vštěvě Masaryktownu pravil, že podobný pomn’k by měl být v Ottawě. Jeho slov se ujala Zuzana Hahnov‡, kter‡ vypracovala projekt OtevřenŽ knihy. Nutno ř’ci, že to mělo několik h‡čků. Jedn’m z nich bylo, že na takový projekt, pokud nen’ na soukromŽm pozemku, mus’ být vyps‡na soutěž. Ve stejnou dobu se objevila skupina Tribute to Liberty s podobným n‡padem. Jak lze nalŽzt v maďarských novin‡ch vych‡zej’c’ch v jižn’m Ontariu Magyar ElŽt (z jara 2013), kterŽ nelze podez’rat ze zaujatosti, byly na poč‡tku dvě skupiny: The National Capital Commission is the government agency that oversees the use and development of national capital region land. The memorial to the victims of totalitarian communism is a project of Tribute to Liberty working with founding partner The Open Book Group.

Je to zřejmě posledn’ zm’nka o skupině The Open Book. Jestliže na poč‡tku byla ot‡zka po výběrovŽm ř’zen’, tak Tribute to Liberty toto výběrovŽ ř’zen’ vypsal, ale objevilo se pouze, pokud v’m, na dvou vl‡dn’ch webových str‡nk‡ch, čili nebyly uvědoměny ani etnickŽ noviny, kterŽ doposud o programu informovaly (alespoň naše redakce nic nedostala a nev’m, o tom, že by jinŽ redakce něco dostaly). Pokud v’m o soutěži nebyly informov‡ny uměleckŽ instituce jako Art Gallery of Ontario nebo Ontario College of Art and Design University. Nen’ bez zaj’mavost’, že ze šesti z‡věrečných œčastn’ků jsou ve čtyřech nebo dokonce v pěti týmech z‡stupci polskŽ komunity (výjimkou je ne př’liš zdařilý n‡vrh torontskŽho týmu North ve složen’ Alissa North, Peter North a Scott Eunsson).

Tým North skl‡daj’c’ se z dvou zahradn’ch architektů a jednoho výtvarn’ka přišel s n‡vrhem parku, který by se mnoho nelišil od ostatn’ch parků v Ottawě. TŽma parku se objevuje i u ostatn’ch n‡vrhů, zaj’mavý je n‡vrh Janusze Kapusty - jakýsi vyvýšený most (Most naděje), z kterŽho je vidět harmonika (z‡hyby paměti), kter‡ se zved‡ do výšky. Bohužel zde se objevuje obraz masakru v Katyni, což nen’ opět symbol hrůz komunismu, ale symbol tragŽdie druhŽ světovŽ v‡lky, kdy se Sovětský svaz dok‡zal spojit s hitlerovským Německem. Symbolem komunismu či odporu proti němu je podle mne sp’š Berl’nsk‡ zeď, člověk zastavuj’c’ tanky na N‡měst’ nebeskŽho m’ru v Pekingu, GdaňskŽ loděnice, postavy jako Milada Hor‡kov‡, Jan Palach, V‡clav Havel, východoněmecký pastor Oskar BrŸsewitz, z Polska: Lech Walesa nebo Jerzy Popieluszko, z Maďarska Imre Nagy nebo Mikl—s Haraszti, rumunský disident Paul Goma, Andrej Sacharov nebo Alexander Solženicyn ze SSSR. ProblŽm je, že současn‡ vl‡da, kter‡ projekt vyb’r‡ je velice h‡kliv‡ na to hovořit o porušov‡n’ lidských pr‡v v Č’ně.

Největš’ slabinu celŽho projektu však spatřuji v tom, že nen’ podporov‡n např’č politickým spektrem, ale pouze konzervativn’ vl‡dou. Přesto si mysl’m, že pr‡vě zde by bylo možnŽ dos‡hnout politickŽ dohody. Vždyť i bývalý vůdce NDP Ed Broadbent byl velkým př’znivcem polskŽho odborovŽho hnut’ Solidarita a otec Justina Trudeau Pierre Elliott Trudeau se zasloužil o to, že řada našich krajanů byla v roce 1968 adoptov‡na Kanadou.

Nikde nen’ tedy zaručeno, že projekt, který m‡ st‡t přes pět milionů dolarů bude dokončen a jak v’me z ned‡vnŽho fiaska s elektr‡rnou v Oakvillu, nastupuj’c’ garnitura si problŽmy s nějakou tou miliardou natož milionkem za zrušen’ projektu nebude dělat starosti.

O v’tězi projektu bude pravděpodobně rozhodnuto v z‡ř’ letošn’ho roku.

Aleš Březina - Ottawa

***

Ostatn’ n‡vrhy

 

Team Bartosik: Michal Maciej Bartosik, artist; Fung Lee, landscape architect; James Melvin, landscape architect (all from Toronto, Ontario)

Team Moskaliuk:  Wiktor Moskaliuk, architect (Markham, Ontario); Larysa Kurylas, artist (Washington, D.C.); Roger Courtenay, landscape architect (Markham, Ontario)

Team North: Alissa North, landscape architect; Peter North, landscape architect; and Scott Eunson, artist (all from Toronto, Ontario)

 

Team PhillipsÕ design: Christopher Phillips, landscape architect (Vancouver, British Columbia); Marc Boutin, architect (Calgary, Alberta); Krzysztof Wodiczko, artist (New York, USA)

Team Plant:  Lisa Rapoport, architect; Anna Passakas and Radoslaw Kudlinski of Blue Republic, artists; Eric Beck Rubin, historian (all from Toronto, Ontario)

 

 

N‡vrat na hlavn’ stranu