N‡vrat na hlavn’ stranu

Macešský festival

Po loňskŽm TorontskŽm mezin‡rodn’m filmovŽm festivalu, kdy jsme měli možnost vidět film Agnieszky Holland Hoř’c’ keř a slovenský film Juraje LehotskŽho Z‡zrak, jsem s napět’m oček‡val, kterŽ naše filmy se letos na festivalu objev’. MŽ oček‡v‡n’ se podobalo pravidelnŽmu hr‡či lotynky, či sportky nebo jej’ ontarijskŽ sestry Lotta 6/49. Na obrazovce se objevilo pouze jedno č’slo u českŽho a jedno u slovenskŽho filmu. JakŽ však bylo moje překvapen’, když jsem zjistil, že se nejedn‡ ani o český ani o slovenský film, ale o film islandský a maďarský v českŽ či slovenskŽ koprodukci. V tu chv’li jsem pochopil i druhou str‡nku mince. Teprve letos jsem se dověděl skutečný důvod koprodukčn’ch sn’mků. Někde se natoč’ film, který by se těžko z dom‡c’ch zdrojů zaplatil. RežisŽr tedy odjede udělat hudbu nebo nějaký z‡běr do jinŽ země a t’m je to film koprodukčn’. V tŽto zemi se na film dostane grant, ale z‡roveň tato země na sebe bere i distribučn’ z‡vazky. Nen’ to tedy jako třeba v d‡nskŽm filmu Kr‡lovsk‡ afŽra, který se nat‡čel z č‡sti v Kroměř’ži a tud’ž se jednalo skutečně o spolupr‡ci dvou zem’.

Islandský film Baldvina Zophon’assona Life in Fishbowl (Život v akv‡riu) se stal hitem na Islandu a odehr‡v‡ se v Reykjav’ku a vypr‡v’ př’běh tř’ lid’: svobodnŽ matky, bývalŽho atleta, který se chce dostat nahoru v společenskŽm žebř’čku a bývalŽho spisovatele, z kterŽho se stal profesion‡ln’ alkoholik. Film trv‡ 130 minut, je v islandštině a angličtině, ale nepodařilo se mi zjistit, jak se o film zasloužila Česk‡ republika. Kromě Islandu se na filmu pod’lelo i ŠvŽdsko a stejným způsobem i Finsko. Film bude na festivalu: V p‡tek 5. z‡ř’ v 21:30 v Scotiabank Theatre 14, v neděli 7. z‡ř’ 13:45 v Scotiabank Theatre 8 a v neděli 14. z‡ř’ v 13:15 v TIFF Bell Lightbox 4.

Ani ãmaďarsko-slovenskýÒ film Mirage (Fata morgana) Sabolcse Hajdu nejev’ zn‡mky slovenskŽho vlivu. Film je tŽměř beze slov a vypr‡v’ o černochovi (hraje Isaach De BankolŽ), který se ocitnul v maďarskŽ pustě. Ve filmu podobně jako u jinŽho režisŽra Mikl—se Jancs— jsou dlouhŽ meditativn’ z‡běry. Možno vidět v p‡tek 5. z‡ř’ v 18:45 v TIFF 2, v sobotu 6. z‡ř’ v 13:45 v Isabel Bader Theatre a ve středu 10. z‡ř’ v 19:00 v Scotiabank 8.

Pravděpodobně nejzaj’mavějš’ pro n‡s bude posledn’ film Krysztofa Zanussiho (polsko-italsko-rusk‡ koprodukce) Obce cialo (Ciz’ tělo). Př’běh Itala v Polsku, který se ocitne v trojœheln’ku mezi dvěma ženami. Jedna je drav‡ podnikatelka, druh‡ je novicka v kl‡šteře. Film je na pořadu v ponděl’ 8. z‡ř’ v 21 hodin v Isabel Bader Theatre, ve středu 10. z‡ř’ v 11:30 v AGO  Jackman Hall a v sobotu 13. z‡ř’ v Scotiabank Theatre 4.

abe

***

 

N‡vrat na hlavn’ stranu